Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi
Przystawki i przekąski sylwestrowe mogą być pyszne i zdrowe. Można je przygotować wcześniej i tuż przed podaniem upiec i podać gościom. Oto moje propozycje:
1. Przystawka z ogórkiem i hummusem
Składniki na hummus:
- 250 g ugotowanej ciecierzycy
- upieczona papryka
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 1/4 szklanki pasty tahini
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- sól do smaku
- 2-3 łyżki wody
Dodatki:
- 1 ogórek
- pomidorki koktajlowe
- odrobina rozdrobnionego sera feta
- świeżo posiekana natka pietruszki
Wykonanie:
Przygotuj hummus. Zblenduj tahini z sokiem z cytryny przez około 1 minutę. Dodaj oliwę z oliwek, ząbek czosnku, sól i ciecierzycę. Raz jeszcze dokładnie zmiksuj całość. W między czasie dolewaj odrobinę wody, aby uzyskać gładką konsystencję. Pokrój ogórka na grube plastry.
Na każdy kawałek nałóż warstwę humusu, połóż pokrojonego pomidorka koktajlowego, posyp fetą i natką pietruszką.
2. Zapiekane brokuły
Składniki:
- 1 średniej wilkości brokuł
- pół cebuli
- 1 jajko
- 1/2 szklanki parmezanu
- 1 szklanka ugotowanych ziemniaków
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Zagotuj wodę w garnku, wrzuć brokuła i gotuj przez około 3-4 minuty.
Po ugotowaniu włoż szybciutko brokuła do zimnej wody, aby zachował ładny zielony kolor, a następnie osusz papierowym ręcznikiemj.
Cebulę oraz kawałki brokułów umieść w malakserze i rozdrobnij. Można też rozgnieść warzywa widelcem. Następnie przenieś do miski i połącz z jajkiem, ugotowanymi i zblendowanymi na puree ziemniakami. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Uformuj ciasto w dowolny sposób, włóż do piekarnika i piecz przez około 20-24 minuty.
Podawaj z domowym ketchupem, domowym majonezem lub ulubionym sosem.
3. Kolorowa deska serów
Składniki:
1 opakowanie pomidorków koktajlowych
tymianek
ulubione twarde sery
Wykonanie:
Pomidorki opłukać. Sery pokroić w kostkę wielkości 1 cm na 1 cm. Ułożyć według własnego pomysłu lub podobnie jak na zdjęciu powyżej na kształt choinki.
4. Dietetyczne koreczki
Składniki:
- 16 pomidorków koktajlowych
- 16 małych kulek sera mozzarelli (mini)
- 16 listków bazylii
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ocet balsamiczny
- sól i pieprz do smaku
- wykałaczki
Wykonanie:
Pomidorki koktajlowe umyj i dokładnie osusz.
Do miseczki wlej oliwę z oliwek , ocet, sól i pieprz.
Dokładnie wymieszaj. Do miseczki z soem dodaj mini mozzarellę i odstaw na kilka minut, aby ser dobrze zamarynował się w przyprawach.
Następnie wyjmij kulki i połóż je na ręcznik papierowy, aby nieco ociekły.
Na wykałaczkę nadziewaj kolejno: pomidorki, mozzarellę, listek bazylii. Powtarzaj, aż wszystkie składniki znajdą się na patyczku.
5. Pieczona ciecierzyca
Składniki:
- 500 g ciecierzycy
- oliwa z oliwek
- ulubione przyprawy, np. słodka papryka, chilli, sól, pieprz, bazylia suszona
Wykonanie:
Ciecierzycę namocz na noc. Nastpnego dnia, do garna dolej wody i ugotuj ciecierzycę , aż będzie miękka. Około 30 miut. Po ugotowaniu przelej ciecierzycę na sito i odcedz z wody. Przełóz na papierowy ręcznik aby ją osuszyć.
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Do miski włóż ciecierzycę dodaj przyprawy i oliwę. Dokładnie wymieszaj i wysyp na blachę do pieczenia. Piecz około 40 minut aż przyprawy stwardnieją i będą chrupiace. Po upieczeniu wyjmuj z piekarnika i przełóż do miseczki.
6. Papryczki z hummusem
Składniki:
- 1 paryka żółta
- 1 papryka pomarańczowa
- 1 zielona papryka
- 2 czerowne papryki
- 250 g ugotowanej ciecierzycy
- upieczona papryka
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 1/4 szklanki pasty tahini (pasta sezamowa)
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- sól do smaku
- 2-3 łyżki wody
Wykonanie:
Najpierw przygotuj hummus. Do miski włóż tahini i sok z cytryny i miksuj, aż składniki dobrze się połączą. Dodaj oliwę z oliwek, ząbek czosnku, sól i ciecierzycę. Raz jeszcze dokładnie zmiksuj, aby powstała głada masa. Jesli całoś będzie zbyt gęsta, możesz dodawać po łyżce wody.
Paprykę pokrój w paski o grubości około 1 cm.
Hummus przełóż do małych plastikowych pojemniczków lub kieliszków i ułóż na nim papryki.
Zobacz też: Zdrowe przepisy z olejem kokosowym
7.Gruszki w szynce parmeńskiej
Składniki:
- 3 gruszki
- 200 g szynki parmeńskiej
- świeża bazylia
Wykonanie:
Gruszki dokładnie umyj i wytrzyj w papierowy ręcznik. Pokrój je wzdłuż na 4-6 mniejszych części i usuń gniazda nasienne.
Zawiń owoce w plasterki szynki parmeńskiej, układając w środku po listku świeżej bazylii.
8. Grillowana cukinia z pesto
Składniki:
- 2 cukinie
- 1 szklanka liści bazylii
- 1/4 szklanki orzechów, np. włoskich
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ząbek czosnku
- odrobina startego parmezanu
- 50 ml oliwy z oliwek
- pieprz, sól
Wykonanie:
Wszystkie składniki na pesto, czyli bazylię, orzechy, sok z cytryny, ząbek czosnku, parmezan i oliwę z oliwek rozdrobnij w malakserze lub blenderze, dopraw solą i pieprzem.
Cukinie dokładnie umyj i wysusz. Pokrój wzdłuż na bardzo cienkie paski. Można to zrobić obieraczką do ziemniaków. Rozgrzej grilla i ułóż na nim każdy plasterek cukinii. Grilluj aż cukiniia zmieknie i nieco się zrimieni. Po upieczneiu każdy pasek posmaruj pesto i zwiń w rulonik. Ustaw na talerzu.
9. Jajka nadziewane pastą z łososia
Składniki:
- 8 dużych jaj
- 3 łyżki domowego majonezu
- 2 łyżki posiekanego, świeżego koperku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 60 gram wędzonego łososia
- 1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Wykonanie:
Ugotuj jajka na twardo. Obierz i przekrój na pół. Białka odstaw, a żółtka włóż do miski, dodaj do nich majonez, koperek, sok z cytryny, musztardę. Dodaj posiekanego łososia i raz jeszcze dokładnie wymieszaj. Łyżką nakładaj nadzienie do „muszelk” z białka. Posyp całość szczypiorkiem.
Popularne: 8 udowodnionych naukowo korzyści z jedzenia jajek ( mój ulubiony to …
10. Sałatka z krewetkami i awokado
Składniki:
- 1/2 kg dużych świeżych krewetek (mogą być mrożone, ale nie gotowane)*
- sok z 3 limonek (lub 1 dużej cytryny)
- sól i pieprz do smaku
- 1 główka rzymskiej sałaty
- 1 szklanka pomidorków koktajlowych
- 2 dojrzałe awokado (mogą być odmiany hass)
- 1/2 łyżeczki chilli w proszku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu naturalnego
- krakersy lub nachosy gryczane (bezglutenowe)
*Ugotowane krewetki są różowe. W sklepach można spotkać krewetki mrożone różowe, są już wcześniej ugotowane i zamrożone oraz szare-mrożone, są surowe i wymagają gotowania.
Wykonanie:
Do miski włożyć krewetki, dodać sól, pieprz i sok z jednej limonki. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i ułożyć krewetki. Smażyć z każdej strony po 2 minuty, aż będą różowe. Po usmażeniu zdjąć z patelni i odłożyć do miseczki.
Sałatę pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do miski. Dodać do niej pokrojone pomidorki, kolendrę i awokado. Dodać usmażone wcześniej krewetki i wymieszać.
W małej miseczce wymieszać pozostała oliwę z oliwek, miód i chilii, można doprawić sola i pieprzem. Wymieszać sos dokładnie i polać sałatę z awokado i krewetkami.
Przełożyć do miski i ułożyć na jej bokach krakersy lub nachosy.
11. Frytki z dyni z sosem sojowo-pietruszkowym
Składniki:
- 400 gramów dyni Hokkaido ( ma ona delikatny posmak kasztanów ) może być inny rodzaj dyni
- 1 łyżeczka otrębów owsianych
- 4 cm kawałek imbiru (nada on frytkom bardziej zdecydowanego smaku)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i świeży pieprz do smaku
Składniki na sos:
- 2 łyżki sosu sojowego
- garść natki pietruszki
- szczypta chili
Wykonanie:
Dynię obrać ze skóry i wyjąć cały miąższ wraz z pestkami. Ja obieram dynię tak jak ananasa, z góry wycinam skórę zwykłym nożem. Obieramy imbir.
Dynię kroimy na słupki o grubości około 1 cm. Im cieńsze, tym krócej będą się piekły, a jeśli pokroimy je grubiej, wydłuży się czas pieczenia. Imbir kroimy na mniejsze słupki.
Do miski wkładamy pokrojoną dynię, imbir, dodajemy otręby, oliwę, delikatnie solimy i mieszamy, aby otręby i oliwa pokryły frytki.
Wkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Czas pieczenia zależy od grubości naszych frytek. Jeśli będziecie je robić po raz pierwszy, należy co jakiś czas zajrzeć do piekarnika i sprawdzić czy już są rumiane i miękkie.
Kiedy nasze frytki się pieką, przygotowujemy sos.
Siekamy natkę pietruszki na małe kawałeczki. Wkładamy je do miski, dodajemy sos sojowy i szczyptę chilli. Mieszamy, aby składniki się połączyły.
Smacznego!
12. Kofta z porami, jabłkiem i sałatą pasterską
Składniki na koftę:
- 250 gramów mielonego mięsa z indyka
- 250 gramów mielonego mięsa wieprzowego
- 1 starte na tarce słodkie jabłko
- 15 cm kawałek pora, pokrojonego w drobną kostkę
- 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Składniki na sałatkę:
- 1 cały zielony ogórek
- 1 żółta papryka
- garść pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 3 cm kawałek sera typu bałkańskiego
Wykonanie:
Mięso mieszamy z warzywami i formujemy w podłużne kotlety. Nadziewamy na drewniane patyczkami do szaszłyków i grillujemy około 10 minut, co chwila przewracając, aby się równo upiekły i nie przepaliły.
Wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy, doprawiamy oliwą, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na wierz posypujemy startym na tarce serem. Sałatka wspaniale smakuje do innych dań grillowanych.
13. Chipsy z jarmużu
Składniki:
- 4 duże liście jarmużu ( około 200 gramów)
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżeczki kozieradki w proszku
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Jarmuż dokładnie umyć i wyciąć twarde łodygi. Nie bardzo je lubię bo w zawsze są twarde, podczas gdy cały chips jest spalony.
Jarmuż należy dokładnie osuszyć, tak aby na liściach nie było wody. Można wykorzystać suszarkę do sałaty.
Do miseczki wsypać wszystkie przyprawy i dokładnie je wymieszać. Można też poeksperymentować i wybrać własne smaki. Moja koleżanka robiła takie chipsy z suszoną cebulą i czosnkiem. Wyszły równie smaczne.
Na tym etapie należy nagrzać piekarnik na 150 stopni C i włączyć termoobieg.
Ważne jest aby jarmuż był suchy bo mokre liście zaczną parować i wtedy nie będą chrupkie.
Suchy jarmuż „porwać” na mniejsze kawałki, mniej więcej takiej wielkości, aby chips był „na raz”.
Włożyć go do miski, dodać oliwę z oliwek i bardzo dokładnie wymieszać, aby oliwa pokryła całą powierzchnię listka. Potem dodać przyprawy i raz jeszcze dokładnie wymieszać. Wyłożyć je na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika
Olej sprawi, że jarmuż ładnie się upiecze, ale też wszystkie przyprawy dobrze się „przykleją”
Chipsy piekłam około 10 minut w temperaturze 150 stopni, wyjęłam jarmuż, przemieszałam go i raz jeszcze wstawiłam na około 3-4 minutki.
Po upieczeniu należy go wyjąć z piekarnika i przełożyć do miseczki.
Chipsy będę chrupkie przez około 2-3 godziny po przygotowaniu.
14. Boczkowe frytki z awokado
Składniki na 2 porcje:
- 2 twarde awokado (u mnie odmiana Hass)
- 12 plasterków chudego, wędzonego boczku
Wykonanie:
Awokado obrać ze skórki, wyjąć pestkę i pokroić wzdłuż na mniejsze kawałki. Z połowy awokado powinno wyjść około 4-5 kawałków.
Piekarnik nastawić na 180 stopni z termoobiegiem. Każdy kawałek awokado owinąć dokładnie plasterkiem boczku, tak aby awokado było idealnie zawinięte w boczek. Każdy kawałek ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyjąć upieczone kawałki awokado i przełożyć je na talerz.
15. Pizza bezglutenowa
Składniki na ciasto (2 placki):
- 13 łyżek naturalnego jogurtu*
- 1 paczka mała drożdży (42 gramy)*
* produkty powinny mieć temp. pokojową
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub rozpuszczonego masła
- 15 czubatych łyżek mąki gryczanej
- 7 łyżek mąki migdałowej
Składniki na sos:
Użyłam domowego sosu pomidorowego do pizzy
Może być dowolnie przygotowany sos pomidorowy
Składniki na wierzch:
- 3 łyżki startego sera cheddar
- 1 łyżka startego parmezanu
- 2 czubate łyżki gotowego sosu pesto
- 10 pomidorków koktajlowych
Wykonanie:
Do miski włożyć drożdże, dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Pozostawić na około 10
minut, aż na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki.
Do jogurtu wsypać przesianą mąkę gryczaną, mąkę migdałową i sól.
Dokładnie wyrobić ciasto i odstawić na około godzinę.
Nagrzać piekarnik do temp. 200 stopni i wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
Na papier do pieczenia oprószyć delikatnie mąką gryczaną, podzielić ciasto na dwie
części i każdą z nich rozwałkować na papierze do pieczenia.
Ciasto wstawić do piekarnika i piec około 15 minut aż ciasto będzie złociste.
Wyjąć cisto z piekarnika, posmarować je sosem pomidorowym, dodać ser, pesto i pomidorki i zapiec jeszcze około 5 minut aż ser dobrze się rozpuści.
16. Roladki z pieczoną wołowiną
Składniki:
- 2 arkusze alg (takich jak do suhi)
- 6 kawałków pieczeni wołowej (ja upiekłam kawał mięsa, ale możecie wykorzystać kupną wędlinę lub upiec samemu)
- 1 średnia czerwona cebula
- 1 spora garść świeżej rukoli lub inne sałaty
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 4 łyżeczki suszonej żurawiny
Wykonanie:
Pieczeń pokroić na cieniutkie plasterki. Cebulę pokroić w cieniutkie piórka. Musztardę wymieszać z oliwą.
Na arkusz alg, nakładamy po kolei pokrojoną pieczeń, smarujemy sosem z musztardy i wkładamy dodatki: rukolę, cebulę i na wierzch suszoną żurawinę.
Zwijamy arkusz jak na roladę lub suhi i kroimy na 2 cm kawałki.
Ważne jest to, aby nadzienie rozłożyć równomiernie na całej szerokości arkusza, ponieważ jeśli środek zapełnimy mocniej, a tuż przy brzegach włożymy mniej tych pyszności to pierwsze kawałki będą się kruszyć i będą prawie puste w środku.
17. Tacos z marchewki
Składniki:
- 2 szklanki startej marchewki (u mnie 6 sztuk)
- 1 szklanka startego sera owczego (ja użyłam PECORINO ROMANO)
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki owsianej
- 1/2 łyżeczki startego imbiru
Wykonanie:
Marchewkę zetrzyj na tarce o cienkich oczkach. Odciśnij ją bardzo dokładnie, aby masa była dość sucha. Powinno to przypominać suche wiórki.
Sok, który pozostał możesz wypić. Zetrzyj ser Pecorino Romano lub inny owczy ser na cienkich oczkach. Do miski włóż startą i wyciśniętą marchew. Dodaj starty ser, imbir, jajka, mąkę i dokładnie wymieszaj. Powinna powstać masa, bardzo plastyczna.
Z tak powstałej masy uformuj kulki, które poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kolejno, przyciśnij je palcami tak, aby powstały płaskie placki.
Ja mam dość małą blachę, dlatego jednorazowo zmieści mi się 2 placki. Innym wyjściem jest też przygotowanie mniejszych placków. Sama zdecyduj czy przygotujesz większe czy mniejsze tortille.
Nastaw piekarnik na 200 stopni i piecz przez około 15 minut, aż do zarumienienia boków.
Delikatnie zdejmij tacos z blaszki i wypełnij swoimi ulubionymi dodatkami ? Kombinacji może być naprawdę mnóstwo! Ja wybrałam awokado, sałatę i cebulę.
Zobacz też: 5 produktów, których nie możesz jeść, jeśli chcesz schudnąć
18. Pieczone talarki z ziemniaków
Składniki:
- 2 duże ziemniaki, umyte i obrane (najlepiej własne lub ze sprawdzonego źródła)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli morskiej
- szczypta ulubionych ziół (opcjonalnie)
Wykonanie:
Do przygotowania tej przekąski użyłam spiralnej krajalnicy do warzyw, która jest moim nowym odkryciem ? Jestem bardzo zadowolona z tego zakupu. Dzięki niej, mogę w mig pokroić warzywa, co naprawdę ułatwia i skraca pracę w kuchni.
Pewnie jak się domyślasz, wykonanie akurat tej przekąski jest banalnie proste ?
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Wystarczy, że umyjesz i obierzesz ziemniaki i bardzo cienko je pokroisz (jeśli nie posiadasz krajalnicy do warzyw), skropisz oliwą z oliwek, posypiesz solą, dokładnie wymieszasz i włożysz do piekarnika na 15 minut.
Jeśli chcesz, możesz dodać zioła około 8 minut przed końcem pieczenia.
19. Ciasto z cukinii na słono
Składniki:
- 5 wiejskich jajek
- 120 g drobno zmielonej mąki owsianej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżki proszku do pieczenia
- 100 g sera Cheddar
- pół cebuli
- 2 cukinie (moje około 30 cm)
- 3 marchewki (moje około 15 cm)
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj foremkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Zetrzyj cukinię na drobnych oczkach. W oddzielnej misce dokładnie wymieszaj jajka, oliwę, mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj startą cukinię i marchewkę, pokrojoną cebulę i starty ser. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wlej do foremki i piecz przez około 40-45 minut lub do momentu, kiedy ciasto się lekko zarumieni. Przed podaniem ostudź.
20. Pizza z ziemniaków
Składniki:
- 2 średniej wielkości UGOTOWANE ziemniaki
- 4 małe plasterki salami
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii i majeranku
- 3 małe kulki mozzarelli mini
- 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek (tylko do posmarowania ziemniaków)
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w całości. Kiedy ostygną przekrawamy je na połówki, delikatnie smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wstawiamy blachę z ziemniakami. Pieczemy, aż przypieką się na złoty kolor. Następnie wyjmujemy je z piekarnika, na każdej połówce kładziemy plasterek salami, posypujemy odrobiną pokrojonego sera mozzarella i ziołami. Wstawiamy ponownie do piekarnika, aby ser się zapiekł. Wyjmujemy, kiedy mozzarella zrobi się nieco złocista.
==>Jedzenie, które spala „trudny” tłuszcz
21. Tortilla z pieczonym łososiem
Składniki:
- 300 gramów surowego fileta z łososia (nie dzwonki)
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- spora szczypta soli
- spora szczypta pieprzu cytrynowego
- 1/2 cytryny
Dodatki:
- 4 arkusze alg, taki jak to sushi
- 2 liście zielonej sałaty
- 2 małe ogórki pokrojone w słupki (ogórki mogą być ze skórą)
- 1 marchewka starta na wiórki
- 2 łyżki domowego majonezu
- 2 łyżeczki białego chrzanu
- sól i czarny pieprz do smaku
Wykonanie:
Sól, pieprz, oliwę i sok z cytryny dokładnie mieszamy i nacieramy łososia. Pieczemy w piekarniku około 15-20 minut. Kiedy nasz łosoś będzie się piekł, przygotowujemy pure.
Do miseczki wkładamy majonez, chrzan, sól i pieprz. dokładnie mieszamy, aby nie było grudek.
Można też masę zmiksować. Kroimy warzywa. Wyjmujemy łososia z piekarnika i czekamy aż wystygnie. Czas na wypełnienie naszej algowej tortilli pysznym łososiem.
Bierzemy dwa arkusze alg i kładziemy jeden na drugi, tak aby ułożyły się w kształt trójkąta (nasza tortilla będzie wyglądać jak rożek).
Nakładamy sałatę, sos, pokrojone w słupek ogórki, marchewkę i łososia. Całość zawijamy.
22. Muffinki z malinami
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki owsianej
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki startego imbiru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki płatków migdałowych
- 3 banany
- 1/2 szklanka malin
- 1 szklanka mleka migdałowego
- 1/4 szklanki syropu klonowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1/4 szklanki masła migdałowego
Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Formę na babeczki należy natrzeć olejem kokoswym lub oliwą.
Do miski dodaj mąkę owsianą wraz z wiórkami kokosowymi, przyprawami: solą, proszkiem do pieczenia, imbirem oraz płatkami migdałów i dokładnie wymieszaj do dokładnego połączenia się składników.
Do drugiej miski dołącz rozgniecione widelcem banany, mleko, syrop klonowy, ekstrakt z wanilii i olej kokosowy i masło migdałowe. Całość dokładnie wymieszaj, do powstania gładkiej masy. Na koniec dodaj maliny. Wyłóż wykonaną masę do formy do pieczenia muffinek i każdą z nich posyp dodatkowo malinami i płatkami migdałowymi.
Piecz przez około 25 minut, aż nabiorą złotego koloru. Podawaj ciepłe lub lekko schłodzone.
Zobacz też: Roślina, którą jesz codziennie, a która powoduje starzenie się i tycie. [Unikaj jej jak ognia]
23. Kokosanki
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki mleka migdałowego
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- łyżeczka pasty z wanilii
Wykonanie:
Do garnka wlać wodę i mleko. Dodać opłukaną kilka razy kaszę jaglaną i szczyptę wanilii. Zagotować, nakryć przykrywką i zmniejszyć ogień. Gotować około 20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn i stanie się kleista.
Po ugotowaniu, przełożyć kaszę do miski i ostudzić. Dodać 1 łyżkę miodu i masła i dokładnie wymieszać.
Z masy jaglanej formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Jest to porcja „na jednego kęsa”.
Każdą kulkę obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć kuleczki.
Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Czas pieczenia zależy od wielkości kulek, im większe lub mniejsze tym zmieni się czas pieczenia.
24. Czekoladki z herbatą matcha bez pieczenia
Składniki na kakaowy spód:
- 1/2 szklanki kakao
- 1/2 szklanki oleju kokosowego
- 1/2 szklanki syropu klonowego
- 1 łyżka wanilii (ja użyłam pasty z wanilii Madagascar Bourbon)
Składniki na kokosową masę:
- szklanka orzechów nerkowca (namoczonych na noc)
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- 1/4 szklanki mleka kokosowego
- 1/4 szklanki oleju kokosowego
- 1 łyżka herbaty matcha
Wykonanie:
Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na kakaowy spód. Następnie wlej połowę masy do foremek na muffinki i włóż na około 10-15 minut do zamrażalki. Orzechy nerkowca zmiksuj wraz z mlekiem kokosowym i olejem, aż uzyskasz jednolitą masę. Dodaj łyżkę herbaty matcha i delikatnie wymieszaj. Wyjmij ciastka, polej je przygotowaną masą i ponownie włóż do zamrażalnika. Po 20-30 minutach będą gotowe do spożycia.
Zobacz też:
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o zdrowym jedzeniu, o tym jakie produkty wybierać, jakie zdrowe białka, tłuszcze i węglowodany, produkty, które są zdrowe i sprzyjają utracie kilogramów i utrzymaniu naszego ciała w zdrowiu, wszystkiego dowiesz się na następnej stronie: