Chcesz schudnąć z brzucha i całego ciała, zobacz co naprawdę działa>>
Ten przepis „wisiał” na mojej liście przepisów do zrobienia, aż w końcu doczekał się swojej kolejki…
Czekoladki z herbatą matcha są mocno czekoladowe, smakowicie rozpływają się w ustach i są nieziemskie. Nie są też mocno słodkie, co dla jednych jest zaletą. Akurat ja wolę, kiedy nawet słodycz nie jest przesłodzona, więc te czekoladki to dla mnie prawdziwa rozkosz.
Jeśli najdzie Cię ochota na mocno czekoladowy deser z dodatkiem kokosa... te czekoladki będą strzałem w dziesiątkę! Nie są słodkie, przeważa u nich wyrazisty smak kakao. Nie zmienia to jednak faktu, że koniecznie musisz ich spróbować!
Po pierwszym kęsie wiedziałam już, że czekoladki te będą często gościły na moim stole. Pomimo tego, że nie mają słodkiego, mlecznego smaku, smakowały nawet moim dzieciom 🙂
Zawierają masę z orzechów nerkowca, które z kolei są bardzo pełnowartościowym produktem. Odznaczają się wysoką zawartością żelaza, które odgrywa dużą rolę w procesach krwiotwórczych i zmniejsza ryzyko występowania anemii. Bogate są także w cynk, miedź i magnez, które wpływają na stan włosów i paznokci a także w wartościowe, łatwo przyswajalne białko.
Popularne: Schudnij nie rezygnując z deserów. Jedz i chudnij bez głodówek!
Składniki na kakaowy spód
- 1/2 szklanki kakao
- 1/2 szklanki oleju kokosowego
- 1/2 szklanki syropu klonowego
- 1 łyżka wanilii (ja użyłam pasty z wanilii Madagascar Bourbon)
Składniki na kokosową masę
- szklanka orzechów nerkowca (namoczonych na noc)
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- 1/4 szklanki mleka kokosowego
- 1/4 szklanki oleju kokosowego
- 1 łyżka herbaty matcha
Popularne: Jola schudła na tej diecie 16 kg! Przeczytaj jej historię
Wykonanie
Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na kakaowy spód. Następnie wlej połowę masy do foremek na muffinki i włóż na około 10-15 minut do zamrażalki. Orzechy nerkowca zmiksuj wraz z mlekiem kokosowym i olejem, aż uzyskasz jednolitą masę. Dodaj łyżkę herbaty matcha i delikatnie wymieszaj. Wyjmij ciastka, polej je przygotowaną masą i ponownie włóż do zamrażalnika. Po 20-30 minutach będą gotowe do spożycia 🙂
SMACZNEGO!
Wypróbuj także innych moich przepisów