Prosty, pyszny i sprawdzony przepis na podwieczorek. Dodatkowo zdrowy, bo słodzony wyłącznie bananem i niskokalorycznym erytrytolem. Przemyca też sprytnie do diety dodatkową porcję warzyw.
To ciasto świetnie wpisuję się w zdrowe fit słodycze.
Składniki na 12 porcji:
- 2 duże jajka
- 1 łyżka pasty z wanilii (ja użyłam Madagascar Bourbon)
- 1 niedojrzały banan
- 125 g mąki owsianej
- 2 łyżki erytrytolu (lub 2 łyżki ksylitolu)
- 45 g kakao
- 1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 szklanki cukinii (ze skórką) startej na drobnych oczkach
- 1 łyżka kremowego masła orzechowego (100% orzechów)
- posiekane orzechy laskowe do posypania
- 1/2 czekolady 70% kakao do polania ciasta (80 g) + 1 łyżeczka oleju kokosowego
Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub spryskaj sprayem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj jajka, banana, ekstrakt z wanilii i pozostaw na 5 minut. Do osobnej miski dodaj przesianą mąkę wraz z kakao, erytrolem, sodą i solą. Koniecznie upewnij się, czy nie pozostały jakieś grudki.
Bardzo delikatnie połącz suche i mokre składniki, nie miksuj. Na koniec dodaj startą cukinię, a także masło orzechowe i wylej wykonaną masę na blaszkę, wyrównując ją szpatułką.
Ciasto piecz przez około 30-35 minut. Na sam koniec polej ciasto rozpuszczoną czekoladą i posyp orzechami laskowymi lub innymi dodatkami, które wybierzesz.
Ciasto możesz przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez dwa dni.
Porcja 147 kcal (wersja z erytrytolem)
Wypróbuj też inne ciasta z dodatkiem warzyw: