Prosty, pyszny i sprawdzony przepis na podwieczorek. Dodatkowo zdrowy, bo słodzony wyłącznie bananem i niskokalorycznym erytrytolem. Przemyca też sprytnie do diety dodatkową porcję warzyw.

To ciasto świetnie wpisuję się w zdrowe fit słodycze.

Składniki na 12 porcji:

  • 2 duże jajka 
  • 1 łyżka pasty z wanilii (ja użyłam Madagascar Bourbon) 
  • 1 niedojrzały banan 
  • 125 g mąki owsianej  
  • 2 łyżki erytrytolu (lub 2 łyżki ksylitolu) 
  • 45 g kakao 
  • 1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia  
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 2 szklanki cukinii (ze skórką) startej na drobnych oczkach 
  • 1 łyżka kremowego masła orzechowego (100% orzechów) 
  • posiekane orzechy laskowe do posypania 
  • 1/2 czekolady 70% kakao do polania ciasta (80 g) + 1 łyżeczka oleju kokosowego 

Wykonanie:

Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub spryskaj sprayem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj jajka, banana, ekstrakt z wanilii i pozostaw na 5 minut. Do osobnej miski dodaj przesianą mąkę wraz z kakao, erytrolem, sodą i solą. Koniecznie upewnij się, czy nie pozostały jakieś grudki. 

Bardzo delikatnie połącz suche i mokre składniki, nie miksuj. Na koniec dodaj startą cukinię, a także masło orzechowe i wylej wykonaną masę na blaszkę, wyrównując ją szpatułką. 

Ciasto piecz przez około 30-35 minut. Na sam koniec polej ciasto rozpuszczoną czekoladą i posyp orzechami laskowymi lub innymi dodatkami, które wybierzesz. 

Ciasto możesz przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez dwa dni. 

Porcja 147 kcal (wersja z erytrytolem) 

Wypróbuj też inne ciasta z dodatkiem warzyw:

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO Z CUKINII NA SŁONO