Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>

Takie desery możesz jeść w Klubie Kasi.

Przy jedzeniu takich deserów nie musisz mieć żadnych wyrzutów sumienia. Nie dość, że dostarczą Ci mnóstwo składników odżywczych, to jeszcze możesz je jeść na diecie i nie martwić się o dodatkowe centymetry w talii i biodrach. W czym tkwi jego fenomen?

Przede wszystkim nie zawiera tuczącej mąki z glutenem, niezdrowych tłuszczów trans, ani przetworzonego białego cukru. Zamiast kalorycznej tradycyjnej bitej śmietanki znajdziesz w nim pyszny krem z nerkowców – orzechów, które są skarbnicą potasu oraz magnezu, a do tego są idealne dla osób chorych na cukrzycę (ich indeks glikemiczny wynosi tylko 15).

Co więcej, jego przygotowanie nie wymaga pieczenia. Zobacz, jak po kroku je wykonać.

CIASTO MARCHEWKOWE (BEZ GLUTENU, MLEKA I CUKRU)

Składniki:

Na warstwę cytrynowo-orzechową:

2 szklanki nerkowców (namoczonych przez noc w wodzie)

1/2 szklanki soku z cytryny

1/4 szklanki syropu klonowego

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1/2 szklanki oleju kokosowego

Na ciasto marchewkowe:

1 szklanka migdałów

1 szklanki nerkowców

2 szklanki wiórek kokosowych

1 szklanka mąki migdałowej

2 duże marchewki (obrane i starte)

1 szklanka porzeczek

2 łyżeczki cynamonu

2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1 łyżeczka wanilii

1 łyżka skórki cytrynowej

1/2 szklanki daktyli

1/4 szklanki syropu klonowego

1/4 szklanki oleju kokosowego

Wykonanie:

Warstwa cytrynowo-orzechowa:

Zmiksuj ze sobą nerkowce (namoczone wcześniej w wodzie, a następnie odsączone), sok z cytryny, syrop klonowy i ekstrakt waniliowy. Aby konsystencja kremu była gładka i delikatna, dodaj odrobinę wody. W czasie miksowania wlewaj powoli olej kokosowy. Gotowy krem umieść w zamrażalniku na około 30 minut.

Ciasto marchewkowe:

W naczyniu blendera zmiksuj ze sobą migdały, nerkowce oraz połowę porcji wiórek kokosowych. W oddzielnej misce połącz ze sobą mąkę migdałową, pozostałą część wiórek kokosowych, startą marchewkę, porzeczki, cynamon, gałkę muszkatołową, wanilię oraz skórkę cytrynową. Następnie w oddzielnym naczyniu zmiksuj ze sobą daktyle, syrop klonowy oraz olej kokosowy.

Połącz ze sobą mokre składniki z suchymi. W formie o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadź ciasto marchewkowe (połowę porcji na jedną warstwę). Następnie na spód nałóż pierwszą warstwę kremu z nerkowców. Wstaw ciasto do zamrażalnika na 15 minut. Po tym czasie nałóż kolejną warstwę ciasta marchewkowego, a następnie znów warstwę kremu. Umieść ciasto w zamrażalniku i poczekaj tyle czasu, aż będzie zwarte i łatwe do pokrojenia.

Przepis i zdjęcia pochodzą ze strony Food Matters

Zobacz także: