Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi, dołącz też do naszej społeczności, specjalnej grupy na Facebooku, gdzie nawzajem się wspieramy, wymieniamy przepisami i działamy!
Przedstawiam Wam mój kolejny przepis z wykorzystaniem cukinii. Mam nadzieję, że się spodoba i chętnie będziecie do niego wracać 😉
Ważne jest, że cukinia jest lekkostrawnym warzywem. Zatem osoby, które mają problemy z trawieniem mogą bezpiecznie po nią sięgać. Jest bogata w witaminy i minerały, takie jak witamina C, A, K, PP, B1, jak również beta karoten.
Dobra wiadomość jest taka, że warzywo to ma zdolności odkwaszające organizm i jest świetnym składnikiem dla osób dbających o linię lub chcących zrzucić zbędne kilogramy. W 100 gramach cukinii znajduje się jedynie 16kcal! W tym 0,6 g białka, 4 g węglodowanów i 0,1 g tłuszczów.
Popularne: 5 produktów, których nie możesz jeść jeśli chcesz schudnąć?
Składniki
- 5 wiejskich jajek
- 120 g drobno zmielonej mąki owsianej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżki proszku do pieczenia
- 100 g sera Cheddar
- pół cebuli
- 2 cukinie (moje około 30 cm)
- 3 marchewki (moje około 15 cm)
- sól
- pieprz
Wykonanie
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj foremkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Zetrzyj cukinię na drobnych oczkach. W oddzielnej misce dokładnie wymieszaj jajka, oliwę, mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj startą cukinię i marchewkę, pokrojoną cebulę i starty ser. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wlej do foremki i piecz przez około 40-45 minut lub do momentu, kiedy ciasto się lekko zarumieni. Przed podaniem ostudź.
SMACZNEGO!
ZOBACZ TEŻ:
Prosta dieta na której Basia schudła 12 kg w niecałe 4 tygodnie!