Katarzyna Gurbacka
Dietetyk, Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka prostej Diety Venus
Witamina C jest idealna na odporność, na piękną skórę i problemy z ciśnieniem krwi
Witamina c jest to jedna z najbardziej potrzebnych witamin w naszym organizmie. Bierze udział w licznych procesach metabolicznych w organizmie i jest niezbędna do jego prawidłowego funkcjonowania. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi średnio:
* 40-50 mg dziennie u dzieci,
* 75 mg dziennie u kobiet
* 90 mg dziennie u mężczyzn
Jednak aby witamina C przyniosła efekty terapeutyczne, powinna być spożywana w większych dawkach w postaci suplementów;
-działanie przeciw utleniające- 200-1000 miligramów witaminy C dziennie przez cztery tygodnie w ciągu roku
-w profilaktyce raka piersi 500 miligramów witaminy C dziennie
-w profilaktyce nowotworowej 120-2,000 miligramów witaminy C codziennie przez sześć do ośmiu lat.
-w czasie przeziębienia, grypy, infekcji 1000-5000 miligramów lub więcej witaminy C dziennie przez okres do 14 dni
Jej niedobór w organizmie może przyczynić się do osłabienia naczyń włosowatych, niedokrwistości, astmy, oraz zmian w kościach i chrząstkach. Witamina C jest bardzo wrażliwa na ciepło, dlatego najlepiej spożywać owoce i warzywa bogate w tę witaminę na surowo.
Objawami niedoboru witaminy C są :
–brak apetytu
-skłonność do występowania siniaków, łuszczenia się skóry
–bóle mięśni i stawów
-trudności w gojeniu się ran
-krwawienie dziąseł
Przewlekły niedobór witaminy C w diecie może prowadzić do choroby zwanej szkorbutem. Witamina c nie może być wytwarzana przez organizm dlatego odpowiednią jej ilość należy dostarczyć wraz z dietą.
Najbardziej narażeni na niedobór witaminy c są osoby nie prowadzące zróżnicowanej diety, palacze, osoby uzależnione od alkoholu lub narkotyków, osoby w starszym wieku, kobiety w ciąży i karmiące piersią.
9 produktów bogatych w witaminę C :
2. Papryka czerwona zawiera 144 mg witaminy C w 100gr. W papryce znajdziemy ponadto witaminy z grupy B oraz związki mineralne: wapnia, potasu, żelaza czy magnezu. Warzywo to wpływa pozytywnie na ogólne samopoczucie, kondycję układu nerwowego, a także kości i mięśnie. Reguluje ciśnienie krwi, chroni przy tym przed przedwczesnym zwapnieniem naczyń krwionośnych. Ponieważ ma też sporo błonnika, ułatwia pracę układu pokarmowego.
4. Kalafior zawiera 69mg witaminy C na 100 gr produktu. Jest on jednym z cenniejszych warzyw wzbogacających naszą dietę, ponieważ w jego skład wchodzą mikroelementy (wapń, żelazo, cynk, fluor, sód) i tak potrzebne witaminy (K, B1, B6, E, P). A zawarty w nim sulforan pobudza enzymy zwalczające komórki nowotworowe.
5. 100 gr szpinaku zawiera 68 mg witaminy C. Poza tym ma on właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą gdyż zawiera silnie przeciwutleniacze beta-karoten oraz luteinę. Zapobiega bólom głowy i ma właściwości uspakajające.
7. Kiwi zawiera 59 mg witaminy C (100gr). Ponadto kiwi zawiera dużo błonnika i witaminy E. Pomaga w leczeniu infekcji jest sprzymierzeńcem chorych na cukrzycę i wspomaga odchudzanie.
8. Cytryna zawiera 50 mg witaminy C. Cytryna pobudza wydzielanie enzymów trawiennych i procesy trawienne, przyśpiesza samooczyszczanie organizmu. Wzmacnia odporność organizmu na przeziębiania i infekcje. Cytryna zawiera rutynę, która zapobiega utracie witaminy c z organizmu i uszczelnia naczynia krwionośne, dlatego jest polecana osobom ze słabymi naczynkami.
9. Pomarańcze zawierają 49 mg witaminy C w 100 gr. Są dobrym źródłem błonnika i flawonoidów wzmacniających działanie witaminy C. Pomarańcze dostarczają też dużo witamin z grupy korzystnych dla skóry i nerwów oraz potasu, od którego zależy prawidłowe ciśnienie krwi i rytm serca.