Chcesz mieć płaski brzuch w 12 dni? Zapisz się do nowej edycji programu Kliknij tutaj>>Płaski brzuch w 12 dni

Banany kochamy Was. Żółte, pachnące słońcem kryją w sobie dużo więcej niż tylko wyjątkowy smak. Są doskonałe dla zdrowia, urody i dobrego samopoczucia – jedz je jak najczęściej.

Naładowane ogromną ilością tryptofanu, pomagają regulować poziom cukru we krwi, pomagają rozładować stres, są bogate w potas, działają jak probiotyk…idealne zarówno przed treningiem jak i po treningu. 

Banany to nie tylko „słodki ziemniak” jak mówią niektórzy. Są bogate w mnóstwo witamin i minerałów. Banany pozytywnie wpływają na pracę serca i układu krążenia, chronią przed nadciśnieniem, redukują poziom złego cholesterolu we krwi oraz regulują gospodarkę elektrolitową.

Co więcej – pozytywnie wpływają na układ nerwowy, zapobiegają skurczom mięśni, tikom nerwowym, dodają energii i niwelują zmęczenie. Są też świetne w stanach drażliwości i silnego stresu.

Nie ma nic złego, w jedzeniu bananów na diecie. Są bogate w błonnik, mają mało kalorii, średni IG i nie powoduje dużych skoków cukru we krwi.

Są produktem naturalnym, tanim i łatwo dostępnym.

Zapisz się do nowej edycji programu Płaski Brzuch w 12 dni>>

Regularne spożywanie bananów poprawia pracę układu pokarmowego, oczyszcza organizm z toksyn, pobudza nasze jelita do produkcji dobrych bakterii. Mikroelementy zawarte w bananach mają też świetny wpływ na naszą urodę – poprawiają stan skóry, włosów i paznokci, opóźniają procesy starzenia i pojawiania się zmarszczek. Jednym słowem – banany to najlepsza broń w walce o zdrowie i urodę.

Oto 17 powodów aby codziennie jeść banany

1. Są idealne na dobry nastrój

To dzięki temu, że zawierają tryptofan. Tryptofan jest aminokwasem egzogennym, czyli takim, którego nasz organizm samodzielnie nie wytwarza i trzeba dostarczać go wraz z pożywieniem. Podczas rozkładu tryptofanu wytwarza się serotonina, czyli hormon odpowiedzialny za pozytywny nastrój i dobre samopoczucie. Wysoki poziom tryptofanu w bananach sprawia, że są idealnym naturalnym „lekiem” na kiepski nastrój i zapobiegają rozwijaniu się depresji.

2. Skrobia oporna – zapewnia uczucie sytości

Skrobia oporna nie jest trawiona do cukru prostego – glukozy, tylko jest rozkładana w jelitach, gdzie ulega procesowi fermentacji. Dzięki temu wypełnia jelito i zapewnia uczucie sytości przez długi czas. Już jeden banan zabije głód i ograniczy chęć sięgania po niezdrowe przekąski.

3. Pektyny – zwiększają objętość pokarmu

Pektyny nazywane są naturalnymi galaretkami. W naszym przewodzie pokarmowym tworzą naturalną ochronę, pomagają usuwać z jelit złogi pokarmowe. Regularne jedzenie bananów zapewnia systematyczne oczyszczanie przewodu pokarmowego.

4. Prebiotyki – karmią dobre bakterie

Banany są doskonałym pokarmem dla pożytecznych bakterii, które zasiedlają nasz organizm. Zawierają oligofruktozę i inulinę, które przyspieszają ruchy jelit, zwiększają poziom metabolizmu, zapobiegają problemom z zaparciami.

5. Potas – reguluje ciśnienie

Potas należy do najpotrzebniejszych nam mikroelementów. Jego zadaniem jest przede wszystkim regulacja gospodarki wodnej w naszym organizmie, utrzymywanie w normie ciśnienia krwi, stymulowanie pracy nerek. Odpowiada też za pracę mięśni, koncentrację i zdolności nauki. Banany zawierają spora dawkę potasu. Jedząc je regularnie unikniesz konieczności suplementacji potasu.

6. Magnez – ukoi skołatane nerwy

Magnez zwany jest minerałem antystresowym. Odpowiada za prawidłową pracę serca, mięśni oraz układu nerwowego. Jeśli w codziennej diecie jest go za mało, zaczynamy odczuwać nerwowość i przemęczenie, pojawiają się też skurcze mięśni. Już jeden banan dziennie zapewni Tobie taką dawkę magnezu, dzięki której unikniesz objawów niedoboru.

7. Cynk – zdrowe włosy i paznokcie

Choć w naszym organizmie cynk znajduje się w ilościach śladowych, jest niezbędny do prawidłowej pracy wielu narządów. Pobudza do pracy m.in. trzustkę i tarczycę, wchodzi w skład wielu enzymów, poprawia odporność organizmu, pozytywnie wpływa na wzrok, łagodzi też dolegliwości w wielu chorobach skóry. Cynk poprawia też stan włosów i paznokci, które są bardzo czułe na pierwsze objawy niedoboru. Banany są jednym z najbogatszych źródeł cynku, dlatego nie zapominaj o nich układając codzienny jadłospis.

8. Selen – poprawa odporności

Selen jest jednym z pierwiastków śladowych – znajduje się w naszym organizmie w minimalnych dawkach, lecz objawy jego niedoboru mogą być poważne. Selen wspomaga pracę układu odpornościowego, pobudza organizm do walki z infekcjami i zakażeniami, wpływa też pozytywnie na pracę serca i chroni przed miażdżycą. Bogate w selen banany są więc smacznym sposobem na dostarczenie organizmowi tego niezbędnego mikroelementu.

Zobacz jak jeszcze możesz przyspieszyć odchudzanie z brzucha

9. Błonnik – wymiata jelitowe śmieci

Można go nazwać miotełką układu pokarmowego, gdyż wymiata z jelit wszystkie zalegające złogi czy substancje toksyczne. Błonnik nie jest trawiony, ale w żołądku zwiększa swoją objętość, gdyż pęcznieje pod wpływem wody. Dzięki temu na długo zapewnia uczucie sytości. Jedząc banany dostarczysz swojemu organizmowi odpowiednią dawkę błonnika, który poprawi metabolizm i usprawni pracę układu pokarmowego.

10. Witamina B6 – chroni układ nerwowy

Witamina B6 uczestniczy w wielu przemianach metabolicznych w naszym organizmie. Dostarczana jest z pożywieniem, a magazynowana w wątrobie, nerkach, mięśniach i mózgu. Potrzebuje jej przede wszystkim nasz układ nerwowy i odpornościowy. Jeśli mamy jej za mało, pojawia się drażliwość, sucha skóra, anemia, wypadanie włosów. Tych przykrych dolegliwości unikniesz jedząc regularnie banany, które są bogatym źródłem witaminy B6.

11. Antyoksydanty – opóźniają procesy starzenia

Antyoksydanty są naturalnymi przeciwutleniaczami, które walczą z wolnymi rodnikami, czyli szkodliwymi grupami niezwiązanych atomów. Wolne rodniki przyczyniają się do powstawania wielu groźnych chorób: nadciśnienia, cukrzycy, miażdżycy czy nowotworów. Przyspieszają też procesy starzenia. Bogate w antyoksydanty banany warto jeść więc zarówno dla zdrowia, jak i zachowania młodości.

12. Beta-karoten – dobry wzrok i mniej zmarszczek

Choć większość osób kojarzy beta-karoten jedynie z przyspieszaniem opalania, w rzeczywistości ma on sporo więcej pozytywnych właściwości. Przede wszystkim, reguluje prawidłowe funkcjonowanie wzroku, poprawia odporność oraz spowalnia procesy starzenia i powstawania zmarszczek. Zapobiega też chorobom serca i polecany jest w profilaktyce antynowotworowej. Choć banany nie mają aż tyle beta-karotenu, co na przykład marchew, są z pewnością smaczniejszą alternatywą dla dostarczania tego potrzebnej nam substancji.

13. Żelazo – przeciwko niedokrwistości

Jest jednym z najważniejszych mikroelementów, stymuluje odporność i proces regeneracji tkanek, bierze udział w produkcji hemoglobiny, zapobiega anemii i aktywnie walczy z wolnymi rodnikami. Najwięcej żelaza znajdziemy w czerwonym mięsie, lecz także banany są bogate w ten życiodajny pierwiastek. Jedz je więc na zdrowie.

14. Kwas foliowy – nie tylko dla przyszłych mam

Kwas foliowy pozytywnie wpływa na nasz układ nerwowy, ukoi nerwy, uspokoi i odpręży. Jest też niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu w łonie matki. Nie bez powodu jest to pierwsza witamina, jaką przepisują lekarze kobietom w ciąży. Warto więc dostarczać ją nie tylko w postaci tabletek, ale też w codziennych posiłkach. Już jeden banan dziennie wystarczy, by zapewnić naszemu organizmowi odpowiednią dawkę tego składnika.

15. Mangan – aby układ ruchu funkcjonował prawidłowo

Jest niezbędny do prawidłowej budowy i funkcjonowania kości, konieczny w profilaktyce osteoporozy. Powinny o nim pamiętać także osoby, które zawodowo lub amatorsko uprawiają sport. Zawartość manganu w jednym średnim bananie całkowicie zaspokoi dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na ten pierwiastek.

16. Witamina C – źródło odporności i spokoju

Witamina C nie tylko poprawia ogólną odporność organizmu, ale też bierze udział w syntezie wielu hormonów, w tym nerwowych. Prawidłowy poziom witaminy C pomaga więc nie tylko cieszyć się zdrowiem podczas chłodnych dni, ale też uspokaja układ nerwowych. Co prawda, najwięcej witaminy C znajduje się w owocach cytrusowych, jednak banany są również bogatym źródłem tego składnika.

17. Energia –potrzebna do pracy i nauki

Wartość energetyczna jednego średniego banana to około 160 kilokalorii. Choć owoc ten uważany jest za dość kaloryczny, chętnie sięgają po niego osoby aktywnie uprawiające sport. Banan dostarcza mnóstwo energii, przyspiesza regenerację organizmu po wysiłku, a przy tym uzupełnia niedobory mikroelementów, które uciekają wraz z potem. Jeden banan po ćwiczeniach szybko przywróci równowagę, siłę i moc. Czy wiesz, że banan to idealny posiłek na śniadanie! Jeśli nie masz czasu zjeść rano śniadania, to banan jest świetnym rozwiązaniem. Nie wymaga gotowania, jakiegoś specjalnego przygotowywania i jest smaczny.

Co jeszcze możesz zrobić, aby przyspieszyć odchudzanie i zachować zdrowie?

Możesz jeść odpowiednie produkty, które przyspieszą metabolizm i spalanie tłuszczu. Dobre jedzenie to klucz do zdrowego życia. Chciałabym podzielić się z Tobą tym dobrym jedzeniem. Pokażę Ci gdzie znaleźć mnóstwo pysznego i zdrowego jedzenia, przypraw, ziół i innych składników odżywczych, które w naturalny poprawią problemy z trawieniem, obniżą cholesterol, ciśnienie krwi, są świetne jeśli masz cukrzycę 2 stopnia, dodadzą Ci energii i sił. To jedzenie znajdziesz na następnej stronie!

Odkryjesz kilkanaście sztuczek, które pomogą Ci zachować piękne ciało i młody wygląd.
Nawet o 10-15 lat!…kliknij przycisk poniżej, aby przejść do następnej strony, a potem ciesz się z pysznego i unikalnego jedzenia, dzięki któremu poczujesz się młodziej i lżej.