Chcesz schudnąć z brzucha i całego ciała, zobacz co naprawdę działa>>
Z kaszy jaglanej można wyczarować cuda. Im częściej używam jej w kuchni, tym bardziej przekonuję się, że tytuł „królowej kasz” nie został jej nadany przypadkowo. Ostatnio prawdziwym kulinarnym hitem okazał się jagielnik, czyli alternatywa dla tradycyjnego sernika. Delikatna i aksamitna masa, mała ilość słodyczy, zero glutenu i fenomenalny smak kokosa i czekolady – przepis na jaglane ciasto znalazłam na blogu Kuchnia w formie i spodobał mi się na tyle, że postanowiłam go wypróbować w weekend. Wprowadziłam do niego kilka drobnych zmian.
JAGIELNIK KOKOSOWO-CZEKOLADOWY
Składniki:
Spód:
1/2 szklanki płatków owsianych
12 daktyli
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka oleju kokosowego
Na wierzch spodu:
4 łyżki masła orzechowego
2 banany
sok z cytryny
Masa:
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki mleka roślinnego (migdałowe, ryżowe)
3 łyżki wiórek kokosowych (podprażonych na patelni)
1 łyżka oleju kokosowego
1 puszka mleka kokosowego (tylko biała część, bez wody kokosowej)
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 łyżki syropu klonowego
Polewa:
prawie cała tabliczka gorzkiej czekolady (zawartość kakao min. 70 %)
2 łyżki mleka kokosowego
2 łyżeczki oleju kokosowego
Jak to przygotować?:
Daktyle zalej wrzątkiem na około 15 minut. W międzyczasie zalej mlekiem roślinnym kaszę jaglaną, a następnie gotuj ją pod przykryciem przez 20 minut. Kiedy już będzie ugotowana, dodaj do niej łyżkę oleju kokosowego. Odsącz daktyle i dodaj je do naczynia blendera wraz z płatkami owsianymi, kakao i olejem kokosowym. Gotową masę na spód wyłóż na tortownicy (o średnicy 23 cm), a następnie wstaw ją do lodówki na 15 minut.
W celu przygotowania masy jaglanej, dodaj do ugotowanej kaszy wiórki kokosowe, sok z cytryny, syrop klonowy, ekstrakt waniliowy oraz białą część mleka kokosowego (bez dwóch łyżek) i zmiksuj wszystko blenderem na gładką masę. Schłodzony spód wyciągnij z lodówki, nasmaruj go cienką warstwą masła orzechowego, a następnie połóż na nim cienkie plasterki bananów (skropionych sokiem cytrynowym). Na spód przenieś masę jaglaną, a kiedy rozłożysz ją równomiernie, wstaw ciasto do lodówki (na około 5 godzin lub na noc). Kiedy jagielnik będzie już schłodzony, przygotuj polewę czekoladową – roztop czekoladę, dodaj do niej mleko kokosowe (odłożone wcześniej dwie łyżki) i olej kokosowy. Pozostaw polewę do ostygnięcia na kilka minut, przelej ją na ciasto, a następnie wstaw do lodówki.