Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi

Orzechy niegdyś stanowiły przysmak jedynie ludzi zamożnych, na szczęście dziś są łatwo dostępne dla wszystkich i możemy bez problemu sięgać po tą zdrową, pełną cennych składników odżywczych przekąskę.

Orzechy to idealna przekąska na diecie.

Istnieje wiele odmian orzechów, a każda ma inne cechy i właściwości. Jedne są zdrowsze, inne troszkę mniej. Zawierają mnóstwo zdrowych tłuszczy, białka, witamin i minerałów, ale nadal, część z nich jest zdrowsza niż inne.

Dlatego, warto wybierać takie, które wnoszą dużo dobrych składników. Co ważne nie wymagają specjalnego przygotowania, gotowania, pieczenia ani jakiejkolwiek obróbki. Są więc idealną, szybką i zdrową przekąską.

Zalety jedzenia orzechów i ich właściwości

1. Mają działanie antynowotworowe.

Wiele badań naukowych wskazuje na to, iż orzechy są źródłem ważnych mikro i makroelementów, witamin, błonnika pokarmowego, białka oraz dobrych tłuszczy. Miedzy innymi specjalista Alice Bender z American Institute for Cancer Research potwierdza cudowne właściwości orzechów oraz ich działanie antynowotworowe. Orzechy to również przepis na długowieczność czego dowodzi w swym badaniu dr Charles Fuchs z Dana-Farber Cancer Institute w Bostonie. Pod jego okiem w przeciągu ostatnich 30 lat przebadano ok. 119 000 Amerykanów i udowodniono, iż spożycie około 
28 g orzechów dziennie zmniejsza ryzyko zgonu o 20%. Naukowcy wzięli pod uwagę związek pomiędzy spożyciem orzechów a ryzykiem śmierci w wyniku chorób serca, nowotworu i chorób układu oddechowego.

Popularne: Jak mieć płaski brzuch w 12 dni>>

2. Pomagają schudnąć i utrzymać wagę.

Do niedawna uważano, iż spożycie orzechów może powodować wzrost wagi, jednak badania naukowe tego nie potwierdzają. Większość badań, wykazało, że osoby, które wprowadziły do swojej diety orzechy, ważą mniej niż osoby, które zjadają orzechy bardzo rzadko.

W przeglądzie badań epidemiologicznych opracowanym w roku 2006 przez Food and Nutrition Australia, organizację skupiającą dyplomowanych, praktykujących dietetyków (Accredited Practising Dietitians) napisano: „Dowody epidemiologiczne sugerują, że osoby, które jedzą orzechy przynajmniej pięć razy na tydzień nie ważą więcej niż osoby, które jedzą orzechy mniej niż raz na tydzień albo nie jedzą orzechów w ogóle. Dowody wskazują również, że osoby, które często jedzą orzechy, mają niższy indeks masy ciała (Body Mass Index) w porównaniu z tymi, które nie jedzą orzechów”.

3. Obniżają poziom złego cholesterolu LDL i regulują przemianę materii

Tłuszcz zawarty w orzechach zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego cholesterolu LDL, regulują przemianę materii oraz ograniczają odkładanie się nadmiernej tkanki tłuszczowej.

Orzechy wpływają na pracę narządów wewnętrznych np. mózgu, układu nerwowego, układu pokarmowego, układu krążenia, serca. Większość orzechów dostarcza kwas gamma-linolenowy, który działa przeciwzakrzepowo i obniża tym samym ryzyko choroby wieńcowej.

4. Orzechy obniżają poziom cukru we krwi

Wywierają pozytywny wpływ na stan skóry, włosów czy paznokci. Stanowią znakomite źródło energii dla naszego organizmu 
i sprawdzają się w sytuacjach stresujących, przy dużym wysiłku fizycznym lub psychicznym.

Orzechy to także doskonały wybór dla wegetarian, co podkreśla Ellen G. White (znana i wpływowa reformatorka zdrowia XIX wieku) która napisała: „Orzechy i pokarmy z użyciem orzechów (nut foods) są coraz częściej używane w miejsce mięsa. Orzechy można spożywać z produktami zbożowymi, owocami i niektórymi warzywami korzennymi, z których można zrobić pokarm, który jest smaczny 
i pożywny”.

Oto najzdrowsze orzechy, które warto jeść nawet codziennie

orzechy włoskie1. Orzechy włoskie – kształtem nie bez powodu przypominają ludzki mózg. Wspomagają bowiem jego pracę, poprawiają pamięć i koncentrację. Orzechy włoskie zawierają witaminy 
z grupy B, przeciwutleniacze, magnez, wapń, fosfor oraz mangan i miedź. W porównaniu 
z innymi orzechami są bogatsze w kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. W 100 g znajduje się 645 kcal, całkiem sporo, ale ze względu na swoje zdrowotne właściwości warto zjeść 3-4 sztuki każdego dnia.

2. Orzechy laskowe – niezwykle bogate w witaminę E (ok. 30 g orzechów pokrywa 
80% dziennego zapotrzebowania na witaminę E), która należy do przeciwutleniaczy i usuwa 
z organizmu wolne rodniki, opóźniając tym samym procesy starzenia. Orzechy laskowe zawierają spore ilości błonnika, który wspomaga perystaltykę jelit, tym samym niweluje zaparcia i poprawia przemianę materii. Błonnik daje poczucie sytości, hamuje apatyt co chroni nas przed nadmiernym podjadaniem. Są także źródłem cennych minerałów miedzy innymi: fosforu, wapnia, magnezu, miedzi, cynku, manganu oraz folanów.

3. Orzechy ziemne (arachidowe) – na szczególną uwagę zasługują zawarte w nich kwasy tłuszczowe: arachidowy i linolenowy, które obniżają poziom złego cholesterolu LDL we krwi a także obecny kwas foliowy pełniący bardzo ważną rolę w diecie kobiet planujących ciążę.

Orzechy ziemne stymulują również wydzielanie pokarmu u matek karmiących oraz obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Są źródłem witamin z grupy B, magnez, fosfor, mangan i miedź. Oczywiście najlepsze te nieprażone, bez żadnych panierek, tłuszczu i soli.

4. Orzechy nerkowca – odznaczają się wysoką zawartością żelaza, które odgrywa dużą rolę 
w procesach krwiotwórczych i zmniejsza ryzyko występowania anemii. Bogate są także 
w cynk, miedź i magnez, które wpływają na stan włosów i paznokci a także w wartościowe, łatwo przyswajalne białko.

5. Migdały – możemy wyróżnić dwa rodzaje: słodkie i gorzkie. Migdały gorzkie zawijają duże ilości witaminy B17 i z tego względu wykorzystywane są w profilaktyce przeciwnowotworowej oraz w walce z rakiem. Są cennym źródłem witamin z grupy B, witaminy E, w także fosforu, magnezu, potasu, sodu, miedzi i manganu.

6. Pistacje – zaliczane są do najbardziej odżywczych orzechów, mimo że jedna sztuka to jedynie 3 kcal. Zawierają spore ilości witaminy B6, tiaminy, witaminy E a także związków fenolowych, karotenoidów, zeaksantyny i luteiny.

7. Orzechy brazylijskie – wykazują właściwości regenerujące organizm i z tego względu zalecane są przy rekonwalescencji, po zabiegach operacyjnych oraz po oparzeniach skóry.

Są cennym źródłem selenu dzięki czemu wykazują właściwości przeciwnowotworowe. Szczególnie polecane są dla mężczyzn ze względu na przeciwdziałanie rakowi prostaty.

Orzechy pekan – wyglądem przypominają orzechy włoskie. Porcja kilku orzechów pekan dostarcza ponad 20 % dziennego zapotrzebowania na cynk, oraz witaminę B1. Zawierają bardzo wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz antyoksydantów. Regularne spożywanie orzechów pekan zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, szczególnie raka piersi i prostaty.

Których orzechów nie warto jeść? 

Według mnie to orzechy makadamia. Mają niewielką zawartość błonnika i białka, zaś największą zawartość tłuszczu spośród wszystkich orzechów (ponad 76 %). Ich wadą jest także szybkie jełczenie i tym samym brak możliwości długotrwałego przechowywania oraz bardzo twarda skorupka.

O czym warto pamiętać kupując orzechy?

Na pewnością warto włączyć orzechy do codziennej diety. Należy jednak pamiętać, że najlepszym wyborem są orzechy surowe, nie przetworzone, bez dodatków, gdyż zachowują one najwięcej cennych składników odżywczych i nie wnoszą zbędnych kalorii czy soli.

Producenci żywności zachęcają do spożycia orzechów powlekanych panierkami, czekoladą, prażonych czy solonych mieszanek. Nie dajmy się jednak skusić, ponieważ tego typu produkty nie wpłyną pozytywnie na nasze zdrowie oraz figurę.

Głównym składnikiem panierek jest sól, która jak powszechnie wiadomo sprzyja nadciśnieniu oraz zatrzymaniu wody w organizmie. Czekolada czy dodatkowy tłuszcz użyty do prażenia lub przygotowania mieszanki orzechowej to zbędne kalorie, które przyczyniają się do otyłości i nadwagi. Najlepszym wyborem to orzechy surowe, bez soli.

Jak jeść orzechy?

Pewnie słyszałaś o tym, że orzechy powinno się moczyć przed jedzeniem? To prawda. Należy je namoczyć co najmniej około 6 godzin przed zjedzeniem, najlepiej na całą noc.

Jest to potrzebne ponieważ moczenie sprawia, że uwalniają się enzymy , które zwiększają wartość odżywczą orzechów, co pozwala przyswoić o 60% więcej składników odżywczych. Moczenie ma jeszcze inną korzyść, a mianowicie pozwala sprawia, że orzechy są łatwiej strawne.

Najlepiej moczyć je w wodzie  źródlanej, tak, aby woda przykrywała wszystkie orzechy, następnie należy je wypłukać. Wtedy są gotowe do zjedzenia. Wbrew pozorom moczone orzechy nadal chrupią, co prawda nie tak jak niemoczone, ale według mnie mają nieco bardziej aksamitną teksturę, która jest bardzo przyjemna.

Co jeszcze możesz zrobić aby szybko schudnąć z brzucha?

Możesz zastosować program odchudzający z boczków, brzucha i pupy. Możesz schudnąć nawet 7 kg w ciągu 4 tygodni a nawet szybciej jedząc smacznie i do syta. Otrzymasz jadłospis, w którym “czarno na białym” masz rozpisane co jeść. Posiłek po posiłku, dzień po dniu, aż do upragnionej wagi. Zobacz i wypróbuj go TUTAJ