Prosty, zdrowy, bezglutenowy chlebek, który przygotujesz samodzielnie w domu. Warto wypróbować, szczególnie gdy jesteś na diecie. 🙂

Składniki:

  • 400 g kaszy gryczanej niepalonej (białej)
  • 500 ml wody
  • 2 łyżeczki soli niejodowanej
  • 1 łyżka kminu rzymskiego (super smakuje z czarnuszką)
  • Pestki dyni i ziarna słonecznika do posypania
  • Foremka keksowka

Wykonanie:

Kaszę zalać wodą i zostawić na 48 h. Można zalać na wieczór. W tym czasie należy pilnować, aby kasza była cały czas pod wodą. Wody powinno być tylko tyle, aby przykryła całą kaszę.

Po 48 h kaszę zmiksować. Doprawić solą i kminem lub innymi ulubionymi ziołami. Przełożyć do blaszki natłuszczonej masłem lub olejem. Wstawić do piekarnika na 12 h. Po tym czasie włączyć piekarnik i piec 100-120 minut w temperaturze 180 stopni.

Smak jest pyszny! 🙂

Przepisy na więcej zdrowych chlebków znajdziesz tutaj: