Prosty, zdrowy, bezglutenowy chlebek, który przygotujesz samodzielnie w domu. Warto wypróbować, szczególnie gdy jesteś na diecie. 🙂
Składniki:
- 400 g kaszy gryczanej niepalonej (białej)
- 500 ml wody
- 2 łyżeczki soli niejodowanej
- 1 łyżka kminu rzymskiego (super smakuje z czarnuszką)
- Pestki dyni i ziarna słonecznika do posypania
- Foremka keksowka
Wykonanie:
Kaszę zalać wodą i zostawić na 48 h. Można zalać na wieczór. W tym czasie należy pilnować, aby kasza była cały czas pod wodą. Wody powinno być tylko tyle, aby przykryła całą kaszę.
Po 48 h kaszę zmiksować. Doprawić solą i kminem lub innymi ulubionymi ziołami. Przełożyć do blaszki natłuszczonej masłem lub olejem. Wstawić do piekarnika na 12 h. Po tym czasie włączyć piekarnik i piec 100-120 minut w temperaturze 180 stopni.
Smak jest pyszny! 🙂
Przepisy na więcej zdrowych chlebków znajdziesz tutaj: