Zanim zaczniesz odchudzanie, musisz dowiedzieć się co najbardziej działa na spalanie tłuszczu i co jeść, aby przyspieszyć metabolizm. Ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.
Przed nami jeden z najdłuższych majowych weekendów. Nawet jeśli w tym czasie nie dopisze nam pogoda, zawsze możemy postawić na smaczne i zdrowe menu, którym zaskoczymy rodzinę i przyjaciół. W końcu tego rodzaju okazje sprzyjają różnego rodzaju towarzyskim spotkaniom.
Tym razem proponuję Wam szereg wegańskich przepisów na dipy i sosy, które mogą być świetnym urozmaiceniem imprezowego jadłospisu. Zamiast niezdrowych gotowych dressingów ze sklepowych półek, przygotujcie na tę okazję pyszne dodatki do potraw z warzyw i orzechów.
Oto pięć pomysłów na lekkie dipy i sosy, które wykonacie w prosty i szybki sposób.
5 POMYSŁÓW NA LEKKIE DIPY I SOSY
GUACAMOLE Z CZOSNKIEM
Składniki:
2 dojrzałe awokado
1/2 łyżeczki soli
sok z połowy limonki
1 mała cebula czerwona
1 papryczka serrano
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
szczypta pieprzu czarnego
Wykonanie:
Awokado przetnij na połowę, usuń z nich pestki i obierz ze skórki, a następnie przenieś miąższ do miski i rozgnieć go widelcem. Do awokado dodaj pozostałe składniki – w tym drobno posiekane czosnek i cebulkę oraz papryczkę (papryczka serrano jest ostra, więc ilość wedle uznania). Wyciśnij szybko sok z limonki – to dzięki niemu guacamole nie zrobi się brązowe. Pomieszaj dokładnie wszystkie składniki. Gotowe guacamole przechowuj w lodówce, najlepiej pod przykryciem folią (powietrze powoduje, że taki dip szybciej ściemnieje).
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Simply Recipes
DIP Z BIAŁEJ FASOLI
Składniki:
2 szklanki ugotowanej białej fasoli
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżeczka soli
sok z jednej cytryny
1/4 szklanki natki pietruszki (posiekanej)
2 łyżki wody
1/2 szklanki oliwy z oliwek (do serwowanie oddzielnie)
Wykonanie:
Ugotuj fasolę. W misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, a następnie zmiksuj je na gładką masę (w trakcie miksowania możesz do niej dodać 2 łyżki oliwy z oliwek). Gotowy dip z białej fasoli przełóż do miseczek i serwuj z dodatkiem oliwy.
Przepis i zdjęcie pochodzi z bloga Wholefully
WEGAŃSKI DIP „SEROWY”
Składniki:
2 średnie ziemniaki
2 duże marchewki
1/2 szklanki płatków drożdżowych
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1/3 szklanki wody
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Ugotuj ziemniaki i marchewki, a kiedy warzywa zrobią się miękkie, włóż je do blendera i zmiksuj na gładką masę. Następnie dorzuć pozostałe składniki i ponownie zmiksuj. Gotowy wegański dip serowy możesz trzymać w lodówce przez około tydzień.
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Vegan Yumminess
KOKOSOWY SOS TZATZIKI
Składniki:
1,5 szklanki kokosowego jogurtu lub kokosowej śmietanki
1 duży ogórek (pokrojone w plasterki)
3-4 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1-2 łyżki posiekanego świeżego koperku
sól himalajska
Wykonanie:
W naczyniu umieść wszystkie składniki i dokładnie je zblenduj, aż uzyskasz delikatną i kremową konsystencję. Gotowy dip dopraw do smaku solą lub pieprzem. Zanim zaserwujesz dip, pozostaw go na godzinę w lodówce, aby wszystkie składniki się przegryzły.
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga One Green Planet
ORZECHOWY DIP W CZERWONĄ KAPUSTĄ
Składniki:
2 liście czerwonej kapusty
1 szklanka orzechów makadamia
1 szklanka wody źródlanej
sok z jednej limonki
szczypta soli
2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Umieść wszystkie składniki w misce i zblenduj je na gładką masę. Gotowy dip dopraw odpowiednią ilością soli.
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga The Global Girl