Zanim zaczniesz odchudzanie, musisz dowiedzieć się co najbardziej działa na spalanie tłuszczu i co jeść, aby przyspieszyć metabolizm. Ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.

Przed nami jeden z najdłuższych majowych weekendów. Nawet jeśli w tym czasie nie dopisze nam pogoda, zawsze możemy postawić na smaczne i zdrowe menu, którym zaskoczymy rodzinę i przyjaciół. W końcu tego rodzaju okazje sprzyjają różnego rodzaju towarzyskim spotkaniom.

Tym razem proponuję Wam szereg wegańskich przepisów na dipy i sosy, które mogą być świetnym urozmaiceniem imprezowego jadłospisu. Zamiast niezdrowych gotowych dressingów ze sklepowych półek, przygotujcie na tę okazję pyszne dodatki do potraw z warzyw i orzechów.

Oto pięć pomysłów na lekkie dipy i sosy, które wykonacie w prosty i szybki sposób.

5 POMYSŁÓW NA LEKKIE DIPY I SOSY

GUACAMOLE Z CZOSNKIEM

Składniki:

2 dojrzałe awokado

1/2 łyżeczki soli

sok z połowy limonki

1 mała cebula czerwona

1 papryczka serrano

2 łyżki posiekanej świeżej kolendry

szczypta pieprzu czarnego

Wykonanie:

Awokado przetnij na połowę, usuń z nich pestki i obierz ze skórki, a następnie przenieś miąższ do miski i rozgnieć go widelcem. Do awokado dodaj pozostałe składniki – w tym drobno posiekane czosnek i cebulkę oraz papryczkę (papryczka serrano jest ostra, więc ilość wedle uznania). Wyciśnij szybko sok z limonki – to dzięki niemu guacamole nie zrobi się brązowe. Pomieszaj dokładnie wszystkie składniki. Gotowe guacamole przechowuj w lodówce, najlepiej pod przykryciem folią (powietrze powoduje, że taki dip szybciej ściemnieje).

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Simply Recipes

DIP Z BIAŁEJ FASOLI

Składniki:

2 szklanki ugotowanej białej fasoli

1 ząbek czosnku

2 łyżeczki mielonego kuminu

1 łyżeczka soli

sok z jednej cytryny

1/4 szklanki natki pietruszki (posiekanej)

2 łyżki wody

1/2 szklanki oliwy z oliwek (do serwowanie oddzielnie)

Wykonanie:

Ugotuj fasolę. W misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, a następnie zmiksuj je na gładką masę (w trakcie miksowania możesz do niej dodać 2 łyżki oliwy z oliwek). Gotowy dip z białej fasoli przełóż do miseczek i serwuj z dodatkiem oliwy.

Przepis i zdjęcie pochodzi z bloga Wholefully

WEGAŃSKI DIP „SEROWY”

Składniki:

2 średnie ziemniaki

2 duże marchewki

1/2 szklanki płatków drożdżowych

1/3 szklanki oliwy z oliwek

1/3 szklanki wody

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka soli

Wykonanie:

Ugotuj ziemniaki i marchewki, a kiedy warzywa zrobią się miękkie, włóż je do blendera i zmiksuj na gładką masę. Następnie dorzuć pozostałe składniki i ponownie zmiksuj. Gotowy wegański dip serowy możesz trzymać w lodówce przez około tydzień.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Vegan Yumminess

KOKOSOWY SOS TZATZIKI

Składniki:

1,5 szklanki kokosowego jogurtu lub kokosowej śmietanki

1 duży ogórek (pokrojone w plasterki)

3-4 ząbki czosnku

sok z połowy cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

1-2 łyżki posiekanego świeżego koperku

sól himalajska

Wykonanie:

W naczyniu umieść wszystkie składniki i dokładnie je zblenduj, aż uzyskasz delikatną i kremową konsystencję. Gotowy dip dopraw do smaku solą lub pieprzem. Zanim zaserwujesz dip, pozostaw go na godzinę w lodówce, aby wszystkie składniki się przegryzły.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga One Green Planet

ORZECHOWY DIP W CZERWONĄ KAPUSTĄ

Składniki:

2 liście czerwonej kapusty

1 szklanka orzechów makadamia

1 szklanka wody źródlanej

sok z jednej limonki

szczypta soli

2 ząbki czosnku

Wykonanie:

Umieść wszystkie składniki w misce i zblenduj je na gładką masę. Gotowy dip dopraw odpowiednią ilością soli.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga The Global Girl

Zobacz także: