Uwielbiam dania kuchni tureckiej, kofty, kebaby czy musakę. Do wielu z nich dodaje się mnóstwo oliwy czy masła. Mój przepis na jedno z dań: koftę, jest nieco inny, odchudzony ze zbędnego tłuszczu, ale zapewniam, równie pyszny.Do tego pachnąca świeżymi ogórkami i papryką, sałatka pasterska…
Składniki dla 2 osób
250 gramów mielonego mięsa z indyka
250 gramów mielonego mięsa wieprzowego
1 starte na tarce słodkie jabłko
15 cm kawałek pora, pokrojonego w drobną kostkę
1/2 czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Wykonanie
Mięso mieszamy z warzywami i formujemy w podłużne kotlety.Nadziewamy na drewniane patyczkami do szaszłyków i grillujemy około 10 minut, co chwila przewracając, aby się równo upiekły i nie przepaliły.
Składniki na sałatkę
1 cały zielony ogórek
1 żółta papryka
garść pomidorków koktajlowych
1 łyżeczka oliwy z oliwek
3 cm kawałek sera typu bałkańskiego
Wykonanie
Wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy, doprawiamy oliwą, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na wierz posypujemy startym na tarce serem. Sałatka wspaniale smakuje do innych dań grilowanych.