Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>

Chipsy, paluszki, solone orzeszki, popcorn i krakersy – tego rodzaju przekąski nie kojarzą się z niczym zdrowym i niskokalorycznym. Często goszczą w półmiskach w czasie imprez oraz stanowią podstawę menu w sam raz na wieczór przed telewizorem. Szkodliwe i przetworzone produkty nie zagwarantują Ci niczego prócz dodatkowych kilogramów i fałdek tłuszczu, dlatego też postaw na zamienniki znacznie lepszej jakości.

Poniżej dowiesz się, w jaki sposób możesz zrobić zdrowe i chrupiące chipsy, włoskie grissini bez glutenu czy przepyszne wegańskie krakersy o smaku sera.

CHRUPIĄCA CIECIERZYCA

zdrowe przekąski

Składniki:

2 szklanki ugotowanej cieciorki

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli himalajskiej

2-4 łyżeczki dowolnych przypraw (chili, curry, garam masala, cumin, papryka wędzona, rozmaryn, tymianek)

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Przepłucz ugotowaną ciecierzycę, a następnie dobrze ją osusz za pomocą ściereczki lub szmatki. Ciecierzycę skrop oliwą oraz poprósz solą. Rozłóż ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ją przez około 20-30 minut, sprawdzając ją co jakiś czas. Na koniec poprósz cieciorkę wybranymi przyprawami. Taką cieciorkę możesz jeść samą lub dodać ją do sałatek czy zup.

Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony Food Matters

BEZGLUTENOWE GRISSINI

Składniki:

2 szklanki mąki migdałowej

1/2 szklanki mąki kukurydzianej

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka soli

1/4 szklanki octu jabłkowego

2 łyżki oliwy z oliwek

1/4 szklanki wody

2 łyżeczki ziół prowansalskich

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 175°C. W dużej misce pomieszaj ze sobą mąkę migdałową, mąkę z tapioki, sodę oczyszczoną oraz sól. Dodaj ocet jabłkowy, oliwę z oliwek i wodę i zmieszaj wszystko tak, aby powstało zwarte ciasto. Pokrój ciasto na 16 równych kawałków i za pomoc delikatnie natłuszczonych dłoni rozwałkuj je na cienkie laski. Spryskaj je oliwą oraz poprósz ziołami prowansalskimi i solą. Grissini piecz przez 15-17 minut, do momentu kiedy zrobią się chrupiące i złociste. Gotowe grissini odstaw do ostygnięcia i serwuj je jako dodatek do sosów czy warzywnych past.

Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Gourmande In The Kitchen

BURACZANE CHIPSY Z OCTEM JABŁKOWYM

Składniki:

2 średniej wielkości buraki

1/4 szklanki wody

1/4 szklanki octu jabłkowego

1 łyżka oliwy z oliwek

sól

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik na 200C. Pomieszaj ze sobą ocet jabłkowy, oliwę oraz wodę. Buraki pokrój na cienkie plasterki, a następnie namocz je w miksturze na 10 minut. Przypraw buraki solą i piecz je przez około 15-20 minut. Po tym czasie powinny zrobić się kruche i chrupiące.

KRAKERSY Z CIECIORKI

Składniki:

1 i 1/2 szklanki mąki z cieciorki

1/2 szklanki mąki z białego ryżu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku

1 łyżeczka soli

1/4 łyżeczki pieprzu

3 łyżeczki soku z cytryny

1/2 szklanki mleka migdałowego

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik na 175C. W dużej misce pomieszaj ze sobą mąki, czosnek, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz. Dodaj mleko migdałowe i sok z cytryny, dokładnie pomieszaj ze sobą składniki i ugnieć ciasto. Zroluj ciasto, rozwałkuj je i za pomocą noża do pizzy i pokrój ciasto na małe kwadraty. Piecz krakersy przez 10 minut, usuń je z piekarnika, po tym czasie rozdziel kwadraciki i piecz je na drugiej stronie przez 7 minut. Gotowe krakersy wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Gluten Free Vegan Pantry

SEROWE KRAKERSY Z CZARNYM SEZAMEM

Składniki:

1 szklanka mąki gryczanej

1 szklanka mąki migdałowej

1 łyżka siemienia lnianego (zmielonego)

3 łyżki płatków drożdżowych

1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku

1 łyżeczka soli

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka octu jabłkowego

90 ml wody

czarny sezam (po posypania na wierzch)

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. W dużej misce pomieszaj ze sobą mąkę gryczaną, mąkę migdałową, siemię lniane, płatki drożdżowe, czosnek oraz sól. W małej misce pomieszaj oliwę z oliwek, ocet jabłkowy oraz wodę, a następnie połącz wszystko z suchymi składnikami. Ugnieć ciasto (powinno wyjść nie za suche i nie za klejące), a następnie rozdziel je na dwie kulki. Rozwałkuj ciasto i przenieś je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp je czarnym sezamem i podziel na trójkąty. Piecz krakersy przez około 10-15 minut (co jakiś czas kontroluj ciasto w piekarniku). Gotowe krakersy możesz serwować z dodatkiem dipów.

Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Nirvana Cakery

Zobacz także: