Kasia Gurbacka
Dietetyk, Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka pysznej książki z wypiekami bez glutenu Pyszności Bez Pszenicy
Kocham pizzę, ale ta tradycyjna choć według niektórych smaczna, nie jest dla mnie. Puchę po glutenie jak pączek, albo drożdżowa baba…
Rady nie było, jak tylko przymierzyć się do mąki bezglutenowej. Z racji dużej dostępności, walorów smakowych i ceny padło na gryczaną:)
Zalety mąki gryczanej
1.Zawiera unikalnej jakości białka roślinne. W 100 gramach gryki znajduje się od 11-14 gramów białka. Posiada też w doskonałych proporcjach wszystkie niezbędne aminokwasy w szczególności lizynę i metioninę. Ten unikalny zestaw składników pomaga obniżyć cholesterol i zmniejszyć nadciśnienie.
Nasiona gryki to także bogate źródło rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika. 100 gramów zaspokaja 26% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Kobiety przed menopauzą, powinny spożywać duże ilości błonnika ponieważ chroni on przed rakiem piersi.
2. Gryka jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy takich jak rutyna, tanina i katechiny. Stwierdzono, że rutyna (kwercetyna, rutynozyd) ma działanie przeciwzapalne i zapobiega powstawaniu skrzepów płytek krwi wewnątrz naczyń krwionośnych, dlatego może być świetnym lekarstwem na hemoroidy i zaburzenia krzepnięcia. Ponadto ten zestaw przeciwutleniaczy zapewnia ładną skórę. Jest jak najlepszy balsam i krem. Nadaje skórze piękny, szlachetny kolor i młodzieńczy blask.
Popularne: 5 produktów, których nigdy nie jedz, jeśli chcesz schudnąć
3. Jest dobrym źródłem witaminy E, innego silnego przeciwutleniacza. Mają one ogromną moc, ponieważ zapobiegają uszkodzeniom komórek i wspierają zdrowie.Ziarna gryki mają bardzo dużo witamin z grupy B-kompleks zwłaszcza, ryboflawiny (witamina B2) i niacyny (witamina B3). To one zmniejszają stężenie cholesterolu we krwi i są bardzo korzystne przy problemach sercowo-naczyniowych.
4. Jedna szklanka kaszy gryczanej pokrywa 21% dziennego zapotrzebowania na magnez i 12% na fosfor i miedź. Nasz organizm potrzebuje miedzi do wytwarzania czerwonych krwinek. Jeśli mamy ich zbyt mało, to gryka jest jednym z najlepszych produktów do leczenia niskiego stężenia hemoglobiny. Magnez i tryptofan zawarty w gryce, odprężają, leczą depresję i bóle głowy.
Jak upiec pyszną, bezglutenową pizzę, tak, aby każdy błagał o dokładkę…
SKŁADNIKI NA CIASTO NA 2 PLACKI
13 łyżek naturalnego jogurtu*
1 paczka mała drożdży (42 gramy)*
* produkty powinny mieć temp. pokojową
1/2 łyżeczki soli morskiej
1 łyżka oliwy z oliwek lub rozpuszczonego masła
15 czubatych łyżek mąki gryczanej
7 łyżek mąki migdałowej
SKŁADNIKI NA SOS
Użyłam domowego sosu pomidorowego do pizzy
Może być dowolnie przygotowany sos pomidorowy
SKŁADNIKI NA WIERZCH
3 łyżki startego sera cheddar
1 łyżka startego parmezanu
2 czubate łyżki gotowego sosu pesto
10 pomidorków koktajlowych
WYKONANIE
1. Do miski włożyć drożdże, dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Pozostawić na około 10
minut, aż na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki.
2. Do jogurtu wsypać przesianą mąkę gryczaną, mąkę migdałową i sól.
3. Dokładnie wyrobić ciasto i odstawić na około godzinę.
4. Nagrzać piekarnik do temp. 200 stopni i wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
5. Na papier do pieczenia oprószyć delikatnie mąką gryczaną, podzielić ciasto na dwie
części i każdą z nich rozwałkować na papierze do pieczenia.
6. Ciasto wstawić do piekarnika i piec około 15 minut aż ciasto będzie złociste.
7. Wyjąć cisto z piekarnika, posmarować je sosem pomidorowym, dodać ser, pesto i pomidorki i zapiec jeszcze około 5 minut aż ser dobrze się rozpuści.