Chcesz szybciej schudnąć, zastosuj ten plan jedzenia>>
Klasyczne zupy jak rosół, pomidorowa czy ogórkową sa pyszne, ale czasem warto spróbować czegoś nowego. Dziś zupa z batatów, idealna na rozgrzanie organizmu. Kto lubi te „słodkie” ziemniaki, będzie zachwycony.
Warzywa te są znacznie zdrowsze niż klasyczne ziemniaki ponieważ zawierają dużo więcej składników odżywczych. Bataty są źródłem witaminy E, B i C, zawierają dużo beta-karotenu, zatem korzystanie wpływają na wygląd skóry oraz funkcjonowanie narządu wzroku.
Zawartość witamin sprawia, że spożywanie batatów obniża ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz chorób serca. Ponadto w batatach znajdziemy takie cenne minerały jak żelazo, magnez, fosfor, potas, wapń oraz mangan i selen.
Ta jesienna zupa jest po prostu genialna! Wyraziste przyprawy dodają jej orientalnego smaku i dodatkowo skutecznie podkręcają metabolizm. Wykonacie ją błyskawicznie, a do tego, dzięki pełnowartościowym składnikom, zapewni Wam energię na resztę dnia.
Poznajcie przepis!
JESIENNA ZUPA Z BATATÓW NA ROZGRZANIE ORGANIZMU
Składniki:
1/2 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy
1 duży batat, obrany i pokrojony w kostki
3 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki
1 pietruszka, obrana i pokrojona w plasterki
1 cebula, pokrojona na ćwiartki
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka kurkumy
szczypta chili
1/4 łyżeczki soli
2 szklanki bulionu warzywnego
1 cm imbiru, startego
1 łyżeczka oleju kokosowego
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 170°C. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż kawałki batata, marchewek i pietruszki oraz cebulę i czosnek. Warzywa przypraw solą, chili, kurkumą i kuminem, a następnie polej je roztopionym olejem kokosowym. Piecz wszystko przez 20 minut. Następnie przenieś warzywa do naczynia blendera i je zmiksuj. Dodaj bulion warzywny, starty imbir oraz soczewicę i ponownie zmiksuj wszystko, aby uzyskać jednolitą kremową konsystencję. Gotową zupę możesz serwować z dodatkiem natki pietruszki, z łyżką mleka kokosowego i odrobiną prażonych orzeszków ziemnych.
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga The Awesome Green