Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>

To danie to pyszny gulasz, który pomoże każdemu schudnąć. Szczególnie jeśli stosujesz diety z Klubu Kasi.

Uwielbiam takie smaki, szczególnie jesienią, kiedy na dworze jest zimno i a nasz organizm domaga się ciepłego posiłku. Gulasz z wołowiny jest wyrazisty w smaku, bardzo energetyczny i pożywny. Miękkie mięso, połączyłam ze smakiem słodkiej dyni, pieczarek, cebuli i czosnku.

Gulasz z wołowiny ma mało kalorii, można go przygotować na kilka dni. To wspaniałe rozwiązanie, jeśli chcesz schudnąć, a masz mało czasu na gotowanie. Jest to typowe danie jednogarnkowe, które łatwo przyrządzić. Świetnie nadaje się do mrożenia.

Świetne danie na lunch do pracy. Jest pyszne, a w dodatku bardzo sycące. Po takim posiłku na pewno nie będziecie głodni, co najmniej do kolacji.

Składniki (dla 4 osób)

500 gramów wołowiny pokrojonej na cienkie paski
1 mała dynia Hokkaido około 1 kg(o delikatnym smaku kasztanów)
1 puszka czerwonej fasoli
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
300 gramów pieczarek
2 puszki pomidorów w całości wraz z zalewą

Duży pęczek natki pietruszki
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu z czerwonego wina (lub octu jabłkowego)
sól, pieprz i papryka chili do smaku

Wykonanie

Dynię należy obrać ze skóry, wyjąć miąższ i pestki.

Pokroić ją w kostkę o grubości mniej więcej 2cm.
Dynia Hokkaido ma delikatny smak kasztanów a w czasie gotowania nie rozpada się, więc świetnie nadaje się do tego dania.
Wszystkie pozostałe warzywa kroimy na kawałki.

Na patelni rozgrzewamy oliwę wkładamy mięso i smażymy 4-5 minut, wszystkie pozostałe składniki dodajemy do mięsa w odstępach kilku minut. Zaczynamy od cebuli po kilku minutach dodajemy czosnek, potem dynię, pieczarki, na końcu fasolę i pomidory. Całość mieszamy, przykrywamy i zmniejszamy ogień, aby się pięknie dusiło.

Wołowina jest pysznym mięsem, ale wymaga dłuższego gotowania, u mnie trwało to około 40 minut. W tym czasie należy kilka razy zamieszać nasze ragout, aby się nie przypaliło.

Na koniec dodajemy wszystkie przyprawy: sól, pieprz, chili i ocet winny. Dokładnie mieszamy i posypujemy dość obficie posiekaną natką pietruszki.

Życzę wam smacznego:)