Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi

Z okazji tego, że zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, chciałabym przedstawić Wam przepis na tradycyjny, domowy majonez.

Pamiętajcie, że ten zrobiony w domu jest o wiele zdrowszy niż ten kupiony w sklepie! Jego wykonanie zajmuje dosłownie chwilę dlatego myślę, że warto 🙂

Mój przepis jest bardzo prosty. Należy jednak pamiętać, że jego przygotowanie wymaga cierpliwości – olej należy dolewać bardzo powoli, małymi kropelkami, a do tego cały czas mieszając, aby się nie zważył.

Składniki na domowy majonez:

  • 1 duże żółtko
  • 1 i 1/2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 1/4 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek (dobrej jakości!)

Wykonanie:

Jajko umyj i sparz wrzątkiem, aby wykluczyć ryzyko zarażenia się salmonellą.

Do miski wbij żółtko, dodaj sok z cytryny, ocet, musztardę i dopraw solą. Mieszaj przez około pół minuty, aby powstała jasna i jednolita masa.

Bardzo powoli zacznij dolewać oliwę z oliwek (małymi kroplami) cały czas mieszając całość za pomocą miksera. Majonez powinien stać się bardzo gęsty i jednolity. Po przygotowaniu przechowuj go w lodówce.

Zobacz także:

6 najlepszych przepisów na śledzie – idealne na Święta!

Ten olej oczyści Twój układ limfatyczny, szybko!

Nie masz pojęcia, że te 10 czynności rujnuje Twoje zdrowie!