Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi
Bardzo często dostaję od Was pytania, jak przygotować ciasto na pierogi bezglutenowe.
Z racji tego, że zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, stwierdziłam, że to idealny moment, aby podzielić się z Wami moimi ulubionymi, a przede wszystkim sprawdzonymi przepisami na pierogi bez dodatku białej mąki.
Przedstawiam 2 rodzaje ciasta na pierogi. Pierwsze to ciasto wykonane z mąki gryczanej, a drugie z mąki owsianej.
Jeśli akurat nie masz żadnej z tych mąk w kuchni, pamiętaj, że możesz je zrobić samodzielnie w domu. Wystarczy, że za pomocą blendera lub malaksera bardzo dokładnie zmielisz płatki owsiane lub mąkę gryczaną.
1. Pierogi z mąki gryczanej
Składniki:
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 3 szklanki mąki gryczanej
- 1 i 1/2 szklanki gorącej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
Wykonanie:
Mąki przesiej wraz z solą. Dodaj oliwę z oliwek. Powoli dolewaj wody, cały czas mieszając. Dokładnie zagnieć, aż powstanie elastyczna i gładka masa.
Ciasto rozwałkuj. Jeśli będzie się kleiło, podsyp niewielką ilością mąki.
Z ciasta wyciskamy krążki, np. szklanką. Na każdym krążku układamy farsz (np. z grzybami i kapustą) i lepimy w dowolny sposób.
W międzyczasie zagotuj wodę w dużym garnku. Osól ją, a następnie delikatnie wrzuć pierogi. Gotuj maksymalnie 5 minut, aż wypłyną na wierzch.
1. Pierogi z mąki owsianej
Składniki:
- 1 szklanka gorącej wody
- 10 łyżek zmielonych płatków owsianych
- szczypta soli
Wykonanie ciasta:
Płatki owsiane zmiel na mąkę.
Wsyp ją do miski i dodaj 125 ml wody, szybko i dokładnie wymieszaj. Dodaj sól i zagnieć na gładką i jednolitą masę. Ciasto powinno być bardzo plastyczne i miękkie.
Ciasto rozwałkuj. Jeśli będzie się kleiło, podsyp niewielką ilością mąki.
Z ciasta wyciskamy krążki, np. szklanką. Na każdym krążku układamy farsz (np. z grzybami i kapustą), a brzegi każdego krążka składamy w harmonijkę.
Na dno naczynia do gotowania na parze kładziemy papier do pieczenia, a na nim układamy pierożki.
Przykrywamy pokrywką i parujemy około 7-8 minut, aż pierogi będą miękkie.
Zobacz także:
Zupy wigilijne – 5 tradycyjnych świątecznych przepisów