Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi

Kochani, Wigilia nadchodzi wielkimi krokami 🙂 Bardzo się cieszę, ponieważ czuję już świąteczny klimat i nie mogę się doczekać, kiedy będę przygotowywać 12 tradycyjnych potraw!

W wielu regionach Polski Wigilia wygląda nieco inaczej. Każdy ma inne zwyczaje, które warto poznać. Wiem, że zamiast klasycznego barszczu czerwonego (który ja gotuję na Wigilię) przygotowuje się zupełnie inne zupy.

Jestem bardzo ciekawa, którą z zup Wy gotujecie i czy Wasze przepisy różnią się czymś od tych przygotowanych przeze mnie 🙂 Dajcie znać w komentarzu!

1. Klasyczny barszcz czerwony na zakwasie

Składniki na zakwas:

  • 2 kg buraków
  • przegotowana i ostudzona woda
  • 1 łyżka wody z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty

Składniki na barszcz:

  • 2 kg surowych buraków
  • 3 litry wody
  • włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, por)
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 suszone grzyby (np. prawdziwki)
  • sol i pieprz do smaku
  • majeranek
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego

Wykonanie:

Przygotuj zakwas.

Obierz i pokrój buraki. Włóż do garnka lub naczynia i zalej przegotowaną, ostudzoną wodą. Dodaj 1 łyżkę wody z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty i dokładnie przykryj. Odstaw na co najmniej 3 dni i przechowuj w temperaturze pokojowej.

Codziennie mieszaj zakwas wyparzoną drewnianą łyżką, zdejmując białką piankę z wierzchu.

Przygotowanie barszczu:

Ugotuj buraki w skórce, kiedy będą miękkie odlej z nich wodę. Obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Następnie przygotuj wywar. Gotujemy go jak tradycyjną zupę, czyli obieramy warzywa, wkładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i grzyby, a na koniec zalewamy wodą i gotujemy około pół godziny.

Po tym czasie wyjmujemy ugotowane warzywa. Do barszczu już nam się nie przydadzą, ale można z nich przygotować np. sałatkę jarzynową.

Do bulionu warzywnego dodajemy ugotowane i starte na tarce buraki, rozgnieciony czosnek, majeranek. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy gaz. Następnie dolewamy 3 szklanki zakwasu buraczanego i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Jeśli lubisz „czysty”, klasyczny barszcz, przed podaniem możesz przecedzić go przez sitko. Jeśli wolisz wersję z warzywami, nie musisz tego robić.

2. Tradycyjny żur z grzybami na zakwasie

Składniki na zakwas owsiany:

  • 2 szklanki mąki owsianej
  • 3 szklanki letniej, przegotowanej wody
  • 2 łyżki soku z kiszonej kapusty lub kiszonych ogórków
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego

Wykonanie:

Przygotuj duży słój. Wlej do niego wodę, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.

Dodaj pokrojone sok z kiszonej kapusty lub ogórków, ząbki czosnku, a także wszystkie przyprawy.

Przykryj gazą i odstaw i przechowuj w temperaturze pokojowej przez 4-6 dni. Mieszaj codziennie wyparzoną, drewnianą łyżką.

Składniki na żur:

  • ok. szklanka suszonych grzybów (np. prawdziwków)
  • włoszczyzna (marchewki, pietruszka, seler, por)
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • pieprz i sól
  • woda

Wykonanie:

Opłucz grzyby w zimnej wodzie. Umieść w garnku, zalej zimną wodą (około pół litra) i pozostaw na noc.

Po tym czasie przygotuj wywar grzybowy, ugotuj je w tej samej wodzie przez około godzinę, następnie odcedź i pokrój w cienkie paski.

Przygotuj wywar warzywny. Gotujemy go jak tradycyjną zupę, czyli obieramy warzywa, wkładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, a na koniec zalewamy wodą i gotujemy około pół godziny.

W tym czasie ugotuj ziemniaki.

Odcedź warzywa. Podobnie jak w barszczu czerwonym, nie będą już potrzebne, więc możesz ich użyć do sałatki jarzynowej.

Wymieszaj wywar grzybowy wraz z warzywnym, aby uzyskać około litr płynu, a na koniec dolej szklankę zakwasu owsianego. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez kilka minut cały czas mieszając. Na koniec dodać grzyby i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawaj z ziemniakami.

Popularne: Ten napój to naturalny sposób na obniżenie cholesterolu!

3. Wigilijny barszcz z kapusty kiszonej

Przepis wigilijnego barszczu z kapusty kiszonej znajdziecie na tej stronie. 

4. Zupa rybna

Składniki na wywar rybny:

  • 1 ryba, wyfiletowana (głowa i kręgosłup)
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • seler
  • por
  • 2 cebule
  • 2 pomidory
  • natka pietruszki
  • nać selera
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 12 ziarenek pieprzu
  • szczypta soli i pieprzu

Wykonanie wywaru rybnego:

Oczyść rybę, usuń z niej skrzela i oczy. Przekrojone cebule opal nad płomieniem.

Warzywa umyj i obierz. Sparz skórkę z pomidorów, obierz je i pokrój w kostkę.

Do garnka włóż rybę, włoszczyznę, cebulę, zioła i przyprawy. Zalej dużą ilością wody (około 4 litry) i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 3 godziny.

Po tym czasie, ostrożnie przecedź gotowy wywar przez gazę.

Składniki na zupę:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek (nierafinowanej)
  • 1 średnia cebula
  • 1 i 1/2 szklanki pomidorów
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • szklanka wywaru rybnego
  • 1/2 szklanki białego wina
  • filet z białej ryby (około 600 g)
  • oregano
  • tymianek
  • pieprz
  • sól

Wykonanie:

Przygotuj duży garnek i usmaż w nim drobno posiekaną cebulę. Smaż przez około 4 minuty, a następnie dodaj rozgnieciony czosnek.

Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój i wrzuć do garnka. Gotuj przez około 10 minut, a następnie dolej szklankę wywaru rybnego i pokrojone kawałki ryby. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez następnie 5 minut.

Przypraw wedle uznania.

Popularne: Chcesz schudnąć? Pij ten napój codziennie rano przez miesiąc!

5. Zupa grzybowa

Składniki:

  • 6 szklanek bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 10 sztuk brązowych pieczarek
  • 50 g suszonych grzybów
  • 4 ząbki czosnku
  • cebula
  • 1 łyżka posiekanego tymianku

Wykonanie:

Grzyby zalej wodą i namocz przez noc.

Rozpuść masło i oliwę w dużym garnku. Dodaj cebulę i czosnek, gotuj przez około 5-8 minut ciągle mieszając. Dopraw solą i pieprzem.

Dodaj pieczarki i suszone grzyby, gotuj przez kolejne 5 minut. Przypraw tymiankiem. Zdejmij z ognia, wyjmij połowę grzybów i pieczarek, przenieś do osobnej miski, wlej 2 szklanki bulionu warzywnego i dokładnie zblenduj.

Zblendowaną część przelej z powrotem do garnka, zalej 4 szklankami bulionu oraz 2 szklankami wody.

Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut. Dopraw solą i pieprzem.

Zupę możesz podawać z ugotowanym dzikim ryżem.

Zobacz także:

Lecznicza Zupa Hipokratesa, pomocna w leczeniu raka i innych dolegliwości

Jesienno-zimowa zupa oczyszczająca ciało-wzmacnia i dodaje energii

Jaka powinna być dieta przy dnie moczanowej? Sprawdź specjalnie przygotowany jadłospis