Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi
Święta tuż, tuż. Pewnie już większość z Was obmyśla menu na tegoroczną Wigilię 🙂
Ja również już od kilku tygodni zastanawiam się, co przygotować dla moich najbliższych. Postanowiłam, że do Świąt będę publikować serie przepisów z pomysłami na Wigilijne potrawy.
Dzisiaj część pierwsza czyli 6 pomysłów na śledzie 🙂 Oprócz tego, że świetnie smakują i nie wyobrażam sobie bez nich Świąt, to mają mnóstwo witamin i świetnie wpływają na nasze zdrowie.
Zawierają mnóstwo białka, żelaza, potasu, a także kwasów tłuszczowych oraz witaminy D, A oraz B6. Zaleca się ich jedzenie w szczególności osobom mającym problemy z układem krążenia, a także cierpiącym na anemię.
1. Kanapka ze śledziem i buraczkami
Składniki:
- chleb gryczany
- płat śledzia
- 2 małe buraki
- cebula
- pietruszka
- sól do smaku
Wykonanie:
Buraki obierz i ugotuj aż będą miękkie. Następnie zetrzyj je na tarce na grubych oczkach. Przygotuj kromki chleba, nakładaj na nich kolejno: starte buraczki, plasterek śledzia, pokrojoną cebulę i pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem.
2. Śledzie z cebulą i koperkiem
Składniki:
- płaty śledziowe (około 7)
- 3 cebule
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 300 ml oleju lnianego
- 3 liście laurowe
- 2 łyżki soku z cytryny + starta skórka z połowy cytryny
- 1 łyżka miodu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- garść natki pietruszki
- garść koperku
Wykonanie:
Pokrój cebule w drobną kosteczkę. Wymieszaj ją w miseczce z 2 łyżkami oleju, dodaj miód, skórkę i sok z cytryny. Następnie posyp ziołami prowansalskimi, koperkiem, pietruszką i dodaj rozdrobnione ząbki czosnku.
Wypłucz śledzie i osusz ręcznikiem. Pokrój w kawałki i dodaj do miseczki z cebulą i dodatkami. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i resztę oleju. Odstaw na cały dzień do lodówki.
3. Rolmopsy z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi
Składniki:
- 10 filetów śledziowych
- około 20 pomidorów suszonych
- około 10 całych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki octu jabłkowego
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 3 cebule
- 2 liście laurowe
- kilka ziarenek pieprzu
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta soli
Wykonanie:
Przygotuj marynatę. Filety śledzi wymocz przez około 2 godziny w zimnej wodzie, następnie osusz papierowym ręcznikiem. Obierz i pokrój cebulę w plastry. Zagotuj wodę wraz ze wszystkimi przyprawami, octem i miodem. Kiedy woda będzie się gotować, dodaj do niej cebulę i gotuj około 3 minuty.
Przygotuj rolmopsy. Na każdym filecie śledziowym ułóż po 2 pomidory suszone i 1 orzech włoski. Zawiń w roladki i zepnij wykałaczką. Tak przygotowane śledzie rozłóż na głębokim talerzu lub misce i zalej marynatą.
Śledzie powinny pozostać w marynacie 2 dni.
Popularne: Pij ten napój codziennie rano, a szybko zrzucisz zbędne kilogramy!
4. Śledzie w oleju lnianym
Składniki:
- 400 g śledzi
- 3/4 szklanki oleju lnianego
- 0,5 litra wody
- 1 łyżka miodu
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek pieprzu
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka gorczycy
- pół szklanki octu jabłkowego (najlepiej domowego – przepis)
- 2 cebule
- sok z 1 cytryny
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Filety śledzi wymocz przez około 2 godziny w zimnej wodzie, następnie osusz papierowym ręcznikiem. Wlej wodę do garnka, zagotuj wraz ze wszystkimi przyprawami i odstaw do wystygnięcia. Kiedy zalewa będzie zimna, dodaj do niej miód i ocet jabłkowy, a na koniec filety śledzi. Odstaw do lodówki na około 6-8 godzin.
Cebule pokrój w bardzo drobną kostkę i zalej sokiem z cytryny. Odstaw na około pół godziny i odciśnij dokładnie na sitku.
Wyjmij śledzie z zalewy, osusz i pokrój na małe kawałki. Przygotuj duży słoik i układaj śledzie warstwami na przemian z cebulką, świeżo zmielonym pieprzem i olejem.
Tak przygotowane śledzie można podać od razu lub wstawić na kilka godzin do lodówki.
5. Rolmopsy z ogórkiem i kaparami
Składniki:
- 10 marynowanych płatów śledziowych
- 10 kaparów (lub oliwek)
- 5 ogórków kiszonych
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki oleju lnianego
- sól do smaku
- garść koperku
Wykonanie:
Pokrój cebulę i ogórki w cienkie paski. Każdy filet śledzia posmaruj olejem lnianym i musztardą. Na każdym płacie połóż kapara lub oliwkę i odrobinę ogórka kiszonego. Zwiń i zepnij wykałaczkami. Przed podaniem, posyp koperkiem i dopraw do smaku.
Popularne: Ten napój jest pomocny przy leczeniu cukrzycy. Koniecznie wypróbuj!
6. Śledź po kaszubsku
Przepis i zdjęcie pochodzi z tej strony.
Składniki:
- 1/2 kg płatów śledziowych
- 3 – 4 duże cebule (ok. 40 dag)
- 1/4 szklanki oleju kokosowego
- 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego (nierafinowanego)
- 4 łyżki octu jabłkowego
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 kulki ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- łyżeczka ziarenek gorczycy (opcjonalnie)
- garść rodzynek (opcjonalnie)
Wykonanie:
Filety zalać zimną wodą i moczyć ok. 3 godziny, najlepiej w lodówce. Następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni albo w dużym rondlu rozgrzać olej kokosowy i wrzucić cebulę. Smażyć mieszając aż się lekko zeszkli, ale nie zrumieni i nie zmięknie do końca. Posypać całość cukrem.
Smażyć jeszcze ok. minutę. Dodać ocet, ziele, listki laurowe, cukier, ziarenka gorczycy, koncentrat i dusić pod przykryciem kilka minut, na końcu dorzucić rodzynki. Całkowicie wystudzić, ponieważ śledź przełożony ciepłą marynatą zmięknie i straci jędrność, a tego nie chcemy. Płaty pokroić na ok. 2- 3 cm kawałki i przekładać w słoju duszoną cebulą z sosem i dodatkami. Najlepiej przygotować śledzie przynajmniej dzień, dwa przed podaniem.
Zobacz także:
Na tej diecie schudnie nawet największy leń! Sprawdź i zobacz, jak chudną inni.