FRYTKI Z AWOKADO BOCZKIEM UPIECZONE PRZEPIS

Kasia Gurbacka
Dietetyk, Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka pysznej książki kucharskiej Sekrety Odchudzania

Pyszne boczkowe frytki z awokado, to moje ostatnie odkrycie. Choć i awokado i boczek to dość tłuste produkty, to jednak nie tłuszcz jest odpowiedzialny za nadwagę i problemy z tkanką tłuszczową. 

Popularne: Dlaczego dieta oparta na tłuszczach i białku odchudza i reguluje poziom cukru?

Do tego przepisu wybrałam awokado, ponieważ to jedno z najzdrowszych warzyw jakie istnieją. Ma mnóstwo cennych składników i dobrych tłuszczy, który każdy z nas potrzebuje. Dzieci, nastolatki, osoby starsze, a nawet te z nas, które są na diecie i dbają o zdrowie i figurę. 

Jeden owoc 100 gramowy ma mnóstwo cennych składników i zawiera:

Witaminę K: 26% dziennego zapotrzebowania
Kwas foliowy: 20% dziennego zapotrzebowania
Witaminę C: 17% dziennego zapotrzebowania
Potasu: 14% dziennego zapotrzebowania
Witaminy B5: 12% dziennego zapotrzebowania
Witaminę B6: 11% dziennego zapotrzebowania
Witaminę E: 10% dziennego zapotrzebowania

Zawiera niewielkie ilości magnezu, manganu, miedzi, żelaza, cynku, fosforu, witaminy A, B1 (tiaminy), B2 (ryboflawiny), B3 (niacyny). Jeden, średniej wielkości owoc ma około 160 kalorii, 2 g białka i 15 g zdrowych tłuszczy. Przeczytaj więcej o awokado:

Zobacz: Dlaczego awokado jest takie zdrowie i z czym to się je?

Do tego przepisu użyłam dość twardego awokado, aby w czasie pieczenia nie rozpłynęło się, a po wyjęciu z piekarnika było dość sztywne, a boczek chrupiący. Przy tym przepisie eksperymentowałam z różnymi rodzajami boczku, ale najbardziej sprawdził się cienko pokrojony boczek wędzony, gdyż po 10 minut pieczenia staje się idealnie chrupiący, a awokado miękkie. 

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE

2 twarde awokado (u mnie odmiana Hass)
12 plasterków chudego, wędzonego boczku 

WYKONANIE

Awokado obrać ze skórki, wyjąć pestkę i pokroić wzdłuż na mniejsze kawałki. Z połowy awokado powinno wyjść około 4-5 kawałków. 

Piekarnik nastawić na 180 stopni z termoobiegiem.  Każdy kawałek awokado owinąć dokładnie plasterkiem boczku, tak aby awokado było idealnie zawinięte w boczek. Każdy kawałek ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyjąć upieczone kawałki awokado i przełożyć je na talerz. 

Zobacz też: