Magnez w jedzeniu to najprzyjemniejszy sposób dostarczania odpowiedniej ilości i uzupełniania niedoborów. 

Magnez to makroelement, który odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu  układów nerwowego, sercowo naczyniowego, pokarmowego, hormonalnego oraz immunologicznego. Jego niedobór
powoduje wiele zaburzeń ogólnoustrojowych, ma wpływ na pracę mózgu, serca i mięśni.

Niedobór magnezu jest zjawiskiem powszechnym i dotyczy wielu osób. Magnez jest pierwiastkiem słabo przyswajalnym i wchłania się w granicach od 15 do 40 %. Niedobór magnezu jest wynikiem stosowania nawozów sztucznych, niskiego poziomu magnezu w wodzie, spożywania przetworzonych produktów oraz stosowania leków, które zmniejszają jego wchłanianie lub powodują zwiększone wydalanie magnezu.

Oto chleb z dużą ilością magnezu:

chrupki chleb bezglutenowy z ziarnami

Niedobór magnezu może być przyczyną zaburzenia rytmu  serca , nagłych skurczy mięśni, problemów z koncentracją, nudności, stanów lękowych oraz łamliwości  włosów i paznokci. Dzienne zapotrzebowanie na magnez dorosłego człowieka wynosi około 290-360 mg, i uzależnione jest  od wieku, płci, stanu fizjologicznego i zdrowotnego człowieka.

9 produktów bogatych w  magnez

1. Pestki dyni

Zawierają aż 540mg magnezu w 100 gr produktu i zdecydowanie królują wśród produktów bogatych w magnez. Ponadto pestki dyni bogate są w witaminy i minerały takie jak potas, cynk, fosfor oraz surowe kakao koktajlwitaminy z grupy B. Pestki dyni wspomagają odchudzanie i leczą nadciśnienie, mają działanie odkwaszające i wzmacniają układ odpornościowy.


2. Kakao

100 gr naturalnego kakao zawiera 420 mg magnezu. Kakao jest też bogatym źródłem wapnia, chromu, żelaza, oraz cynku. Kakao chroni przed nowotworem jelita grubego, chorobami skóry i zapewnia dłuższą młodość. Do tego pozytywnie wpływa na samopoczucie i koncentracje, redukuje stres i wyczerpanie.

Zobacz też: Ten deser z kakao możesz jeść na 2-godziny przed snem (wspomaga odchudzanie)

3. Otręby pszenne

Zawierają 490 mg magnezu. Otręby są bogatym źródłem błonnika, węglowodanów, białka i soli mineralnych. Aktywizują metabolizm, wspomagają odchudzanie i obniżają poziom cholesterolu.

4. Migdały

Zawierają 296 mg magnezu w 100 gr produktu. Zawierają błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, potas, witaminy E i B2 przez co mogą zapobiec chorobom serca i cukrzycy. Migdały łagodzą stres i koją nerwy, a także obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi.

5. Kasza gryczana

To kolejny produkt bogaty w magnez, zawiera 218mg w 100gr. Kasza gryczana zawiera dużą ilość krzemu przez co skutecznie zwalcza problemy z krążeniem. Zawiera także witaminy B1 i PP oraz związki mineralne wapnia, żelaza, fosforu, potasu.

nalesniki_z mąki gryczanej

6. Płatki owsiane

Zawierają 129mg magnezu w 100 gramach. Produkt ten kompleksowo pokrywa zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, mają właściwości odchudzające i odmładzające. Zawierają aminokwasy, witaminę B1 i B6 oraz selen. Poprawiają pamięć i koncentrację, przeciwdziałają zmęczeniu, działają antydepresyjnie i likwidują zły nastrój.

orzechy laskowe nutella Kasi Gurbackiej7. Orzechy laskowe

Zawierają 140mg magnezu w 100 gr. Orzechy laskowe, posiadają liczne wartości odżywcze i właściwości lecznicze, mają dużą zawartość witaminy E czyli „witaminy młodości i płodności”. W orzechach laskowych można znaleźć także niemało witamin z grupy B, które wzmacniają nerwy, potasu, który obniża ciśnienie, oraz wapnia i fosforu czyli pierwiastków, które odpowiadają za mocne kości i zęby.

8. Groch

W 100 gramach grochu znajdziemy 124 mg magnezu. W nasionach grochu znajdziemy wiele witamin: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, składników mineralnych: potas, sód, fluor, żelazo, miedź, chlor, wapń, fosfor, oraz dużo łatwo przyswajalnego białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik, kwas foliowy, kwas nikotynowy, biotynę. Są bardzo odżywcze i lekkostrawne. Wzmacniają żołądek, śledzionę, trzustkę, zapobiegają kamicy nerkowej i wątrobowej, chronią przed miażdżycą, obniżają cholesterol, są pomocne w leczeniu artretyzmu, zapobiegają chorobom reumatycznym.

9. Banany

To jedyne owoce, tak bogate w magnez. Zawierają 33 mg magnezu w 100gr. Banany chronią układ krążenia, są bowiem źródłem potasu, obniżającego ciśnienie tętnicze krwi.  Zawierają  pektyny, banany_korzyści dla zdrowiadzięki temu mogą obniżać poziom cholesterolu, zapobiegając miażdżycy. Ponadto skrobia zawarta w bananach zapewnia uczucie sytości.

Skrobia oporna nie jest trawiona do cukru prostego – glukozy, tylko jest rozkładana w jelitach, gdzie ulega procesowi fermentacji. Dzięki temu wypełnia jelito i zapewnia uczucie sytości przez długi czas. Już jeden banan zabije głód i ograniczy chęć sięgania po niezdrowe przekąski.

Banany są także źródłem pektyn, które zwiększają objętość pokarmu. Pektyny nazywane są naturalnymi galaretkami. W naszym przewodzie pokarmowym tworzą naturalną ochronę, pomagają usuwać z jelit złogi pokarmowe. Regularne jedzenie bananów zapewnia systematyczne oczyszczanie przewodu pokarmowego.

Jak uzupełnić swoją codzienną dietę w niezbędne witaminy i minerały?

Oczywiście uznaję tylko naturalne sposoby, najważniejszym jest odpowiednie jedzenie i zestaw produktów. Tylko w ten sposób można zachować właściwą proporcję składników odżywczych i mineralnych. Naturalne jedzenie nie ma żadnych skutków ubocznych, a witamin czy minerałów pochodzących z naturalnego jedzenia, nie można przedawkować (w przeciwieństwie do tabletek i suplementów).

Oto dania skomponowane tak, aby dostarczać maksymalną dawkę potrzebnych codziennie witamin i minerałów. To jedzenie pomoże Ci zachować zdrowie. Nie musisz stosować drogich tabletek ani suplementów. Nie musisz pamiętać o ich łykaniu, wystarczy, że zjesz odpowiednie dania…znajdziesz je na następnej stronie:

NAST_2

przepisy na odchudzające potrawy

Comments

komentarze

Podobał Ci się ten artykuł?- kliknij „Polub tę stronę”!