Chcesz szybciej schudnąć z brzucha, zapisz się do nowego wyzwania Płaski Brzuch 12 dni LATO

Magnez w jedzeniu to najprzyjemniejszy sposób dostarczania odpowiedniej ilości i uzupełniania niedoborów. 

Magnez to makroelement, który odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu  układów nerwowego, sercowo naczyniowego, pokarmowego, hormonalnego oraz immunologicznego. Jego niedobór
powoduje wiele zaburzeń ogólnoustrojowych, ma wpływ na pracę mózgu, serca i mięśni.

Zapisz się na moją specjalną listę, osób które chcą szybko schudnąć z brzucha>>

Niedobór magnezu jest zjawiskiem powszechnym i dotyczy wielu osób. Magnez jest pierwiastkiem słabo przyswajalnym i wchłania się w granicach od 15 do 40 %. Niedobór magnezu jest wynikiem stosowania nawozów sztucznych, niskiego poziomu magnezu w wodzie, spożywania przetworzonych produktów oraz stosowania leków, które zmniejszają jego wchłanianie lub powodują zwiększone wydalanie magnezu.

Niedobór magnezu może być przyczyną zaburzenia rytmu  serca , nagłych skurczy mięśni, problemów z koncentracją, nudności, stanów lękowych oraz łamliwości  włosów i paznokci. Dzienne zapotrzebowanie na magnez dorosłego człowieka wynosi około 290-360 mg, i uzależnione jest  od wieku, płci, stanu fizjologicznego i zdrowotnego człowieka.

9 produktów bogatych w  magnez

1. Pestki dyni

Zawierają aż 540mg magnezu w 100 g produktu i zdecydowanie królują wśród produktów bogatych w magnez. Ponadto pestki dyni bogate są w witaminy i minerały takie jak potas, cynk, fosfor oraz surowe kakao koktajlwitaminy z grupy B. Pestki dyni wspomagają odchudzanie i leczą nadciśnienie, mają działanie odkwaszające i wzmacniają układ odpornościowy.


2. Kakao

100 g naturalnego kakao zawiera 420 mg magnezu. Kakao jest też bogatym źródłem wapnia, chromu, żelaza, oraz cynku. Kakao chroni przed nowotworem jelita grubego, chorobami skóry i zapewnia dłuższą młodość. Do tego pozytywnie wpływa na samopoczucie i koncentracje, redukuje stres i wyczerpanie.

Zobacz też: Ten deser z kakao możesz jeść na 2-godziny przed snem (wspomaga odchudzanie)

3. Otręby pszenne

Zawierają 490 mg magnezu. Otręby są bogatym źródłem błonnika, węglowodanów, białka i soli mineralnych. Aktywizują metabolizm, wspomagają odchudzanie i obniżają poziom cholesterolu.

4. Migdały

Zawierają 296 mg magnezu w 100 g produktu. Zawierają błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, potas, witaminy E i B2 przez co mogą zapobiec chorobom serca i cukrzycy. Migdały łagodzą stres i koją nerwy, a także obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi.

5. Kasza gryczana

To kolejny produkt bogaty w magnez, zawiera 218mg w 100g. Kasza gryczana zawiera dużą ilość krzemu przez co skutecznie zwalcza problemy z krążeniem. Zawiera także witaminy B1 i PP oraz związki mineralne wapnia, żelaza, fosforu, potasu.

Zapisz się do Nowego Programu Odchudzającego Płaski Brzuch w 12 dni>>

6. Płatki owsiane

Zawierają 129mg magnezu w 100 gramach. Produkt ten kompleksowo pokrywa zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, mają właściwości odchudzające i odmładzające. Zawierają aminokwasy, witaminę B1 i B6 oraz selen. Poprawiają pamięć i koncentrację, przeciwdziałają zmęczeniu, działają antydepresyjnie i likwidują zły nastrój.

orzechy laskowe nutella Kasi Gurbackiej7. Orzechy laskowe

Zawierają 140mg magnezu w 100 g. Orzechy laskowe, posiadają liczne wartości odżywcze i właściwości lecznicze, mają dużą zawartość witaminy E czyli „witaminy młodości i płodności”. W orzechach laskowych można znaleźć także niemało witamin z grupy B, które wzmacniają nerwy, potasu, który obniża ciśnienie, oraz wapnia i fosforu czyli pierwiastków, które odpowiadają za mocne kości i zęby.

Startuje nowa edycja Płaskiego Brzucha, zapisz się>>

8. Groch

W 100 gramach grochu znajdziemy 124 mg magnezu. W nasionach grochu znajdziemy wiele witamin: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, składników mineralnych: potas, sód, fluor, żelazo, miedź, chlor, wapń, fosfor, oraz dużo łatwo przyswajalnego białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik, kwas foliowy, kwas nikotynowy, biotynę. Są bardzo odżywcze i lekkostrawne. Wzmacniają żołądek, śledzionę, trzustkę, zapobiegają kamicy nerkowej i wątrobowej, chronią przed miażdżycą, obniżają cholesterol, są pomocne w leczeniu artretyzmu, zapobiegają chorobom reumatycznym.

9. Banany

To jedyne owoce, tak bogate w magnez. Zawierają 33 mg magnezu w 100g. Banany chronią układ krążenia, są bowiem źródłem potasu, obniżającego ciśnienie tętnicze krwi.  Zawierają  pektyny, banany_korzyści dla zdrowiadzięki temu mogą obniżać poziom cholesterolu, zapobiegając miażdżycy. Ponadto skrobia zawarta w bananach zapewnia uczucie sytości.

Skrobia oporna nie jest trawiona do cukru prostego – glukozy, tylko jest rozkładana w jelitach, gdzie ulega procesowi fermentacji. Dzięki temu wypełnia jelito i zapewnia uczucie sytości przez długi czas. Już jeden banan zabije głód i ograniczy chęć sięgania po niezdrowe przekąski.

Banany są także źródłem pektyn, które zwiększają objętość pokarmu. Pektyny nazywane są naturalnymi galaretkami. W naszym przewodzie pokarmowym tworzą naturalną ochronę, pomagają usuwać z jelit złogi pokarmowe. Regularne jedzenie bananów zapewnia systematyczne oczyszczanie przewodu pokarmowego.

Zapisz się do nowego wyzwania Płaski Brzuch w 12 dni, startujemy w poniedziałek, szczegóły znajdziesz na następnej stronie:NAST_2