Chcesz szybciej schudnąć z brzucha i całego ciała, zobacz co działa najlepiej>>

Jajka są jednym z niewielu produktów, które można uznać za super jedzenie. Nie tylko dlatego, że są smaczne, ale głównie z powodu swoich zdrowotnych właściwości.

Są znakomitym źródłem białka, tłuszczu i innych składników odżywczych w tym choliny, luteiny i zeaksantyny. Można ich zjeść nawet 15 w tygodniu! To także dość tani i prosty sposób na zdrowe uzupełnienie codziennej diety.

Oto 8 korzyści dla zdrowia, dla których warto jeść jajka.

1. Jajka zawierają cenne składniki odżywcze.

To prawdopodobnie najbardziej odżywczy produkt jaki istnieje! Zawiera zestaw wszystkich niezbędnych do życia aminokwasów i to w postaci najlepiej dla nas przyswajalnej.
Ma mało kalorii, za to aż 7,8 gramów białka i 5 gramów zdrowych tłuszczy. Jajka zawierają duże ilości witaminy D, witaminy E, jajka na śniadaniewitaminy K, witaminy B6 a także sporo wapnia i cynku.

Jedno ugotowane jajko zawiera:

Witaminy A: 25 % dziennego zapotrzebowania
Kwasu foliowego: 5% dziennego zapotrzebowania
Witaminy B5: 7% dziennego zapotrzebowania
Witaminy B12: 9% dziennego zapotrzebowania
Witaminy B2: 15% dziennego zapotrzebowania
Fosforu: 9% dziennego zapotrzebowania
Selenu: 22% dziennego zapotrzebowania

zakwaszenie organizmu

2. Jajka zawierają sporo cholesterolu.

Jedno jajko zawiera około 200 mg cholesterolu, czyli trochę więcej niż połowa zalecanej dziennie dawki. Każdy z nas boi się cholesterolu, ale zupełnie niepotrzebnie. Ten, zawarty w jajku ma niewielki wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Według niektórych naukowców obecność i  proporcje tłuszczy zawartych w jajkach do cholesterolu pozwalają na regulację pracy wątroby i utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
U 70% osób jajka w ogóle nie podnoszą poziom cholesterolu we krwi. U 30% jaja mogą nieznacznie podnieść jego poziom. Dzieje się tak głównie u osób z genetycznie uwarunkowaną hipercholesterolemią lub zaburzeniami genu ApoE4.

==>Jedzenie, które spala „trudny” tłuszcz

3. Jajka mogą podnieść poziom dobrego cholesterolu HDL

Cholesterol jest związkiem, który pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie – jest min. prekursorem hormonów sterydowych, kwasów żółciowych, witamin, jest też istotnym składnikiem wielu tkanek, szczególnie tkanki nerwowej. Jedzenie jajek jest idealnym sposobem aby zwiększyć poziom dobrego cholesterolu (HDL). Osoby, które mają dużo tego dobrego cholesterolu w mniejszym stopniu są zagrożone chorobami serca, udarem mózgu, czy innymi chorobami.
W jednym z badań udowodniono, że spożywanie 2 jaj dziennie przez 6 tygodni, spowodowało wzrost dobrego cholesterolu (HDL) o 10%!

4. Jajka zawierają ponad 100 mg choliny.

Większość osób nawet nie wie, że coś takiego istnieje, ale to ważny składnik odżywczy. Cholina wchodzi w skład niektórych fosfolipidów, które stanowią istotny składnik budowy błony komórkowej. Cholina stymuluje rozwój mózgu, bierze udział w transporcie i metabolizmie cholesterolu oraz innych tłuszczów. Wpływa także na pracę wątroby i nerek. Nasz organizm nie wytwarza wystarczających ilości choliny, dlatego należy dostarczyć ją z pożywieniem.
Powinny o to zadbać szczególnie kobiety w ciąży.

5. Jajka chronią oczy przed wieloma chorobami oczu w tym zaćmą.

Zawierają dwa bardzo ważne dla oczu przeciwutleniacze, luteinę i zeaksantynę, które pomagają chronić oczy przez wieloma zwyrodnieniami. Luteina i zeaksantyna znajdują się w dużych ilościach w żółtku. Są silnymi antyoksydantami, które przede wszystkim chronią przed uszkodzeniem siatkówki. Liczne badania wykazały, że spożywanie odpowiedniej ilości tych składników może znacznie zmniejszyć ryzyko zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. Jajka są też bogatym źródłem wit. A, witaminy przyjaznej oku. Już jedno jajko dziennie zaspokaja 25% zapotrzebowania na tę witaminę. Jedno z badań wykazało, że przy spożyciu półtora żółtka dziennie przez 4,5 tygodnia, poziom luteiny wzrasta o 28-50 procent, a zeaksantyny – o 114-142 procent.

6. Jajka są idealnym źródłem białka.

Białko to składnik, bez którego nie moglibyśmy żyć. W jajku znajduje się aż 6 gramów pełnowartościowego białka. Jajka zawierają też wszystkie niezbędne aminokwasy w odpowiednich proporcjach, do tego mają one doskonałą wartość biologiczną, którą nasz organizm wykorzystuje do prawidłowego funkcjonowania.
Jedzenie odpowiedniej ilości dobrego białka może pomóc nam schudnąć, zwiększyć masę mięśniową, może też być pomocne w obniżeniu ciśnienie krwi i zachowania zdrowia kości.

Zapisz się do nowego wyzwania na odchudzanie TERAZ TWOJA KOLEJ>>

7. Jajka nie zwiększają ryzyka chorób serca.

Odkąd pamiętam, zawsze mówiło się, że” „nie jedz jajek, bo skoczy Ci cholesterol”. Jak się okazuje, w świetle najnowszych badań to nie do końca prawda. Dla większości ludzi, cholesterol nie ma znaczącego wpływu na stężenie we krwi cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL. Cholesterol z jajek jest cenny i potrzebny min. do prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu sercowo-naczyniowego. Także zwiększenie podaży cholinym której w jajku jest sporo, przyczynia się do złagodzenia stanów zapalnych i zmniejszenia ryzyka wielu chorób jak np. rozwoju cukrzycy, choroby Alzheimera i choroby serca.
Jak więc coś co chroni serce, może mu zaszkodzić?

Wyjątek od tego mogą stanowić chorzy na cukrzycę. W jednym z badań z Nurses Health Study oraz Health Professionals Follow-up Study wykazano, że ryzyko choroby serca zwiększyła się wśród mężczyzn i kobiet chorych na cukrzycę, którzy jedli jedno lub więcej jajek dziennie. Wiele innych badań doprowadziły do tego samego wniosku.

Czy jajka rzeczywiście przyczyniają się do chorób serca?

Badania, które to wykazały, to jedynie dane statystyczne. Myślę, że każdy powinien obserwować swój organizm i co kilka miesięcy sprawdzać poziom cholesterolu. Jeśli przy diecie składającej się z 2 jajek dziennie cholesterol będzie podwyższony, należy zmniejszyć ilość zjadanych jajek.

Ja osobiście od lat jem 2, a czasem nawet więcej jajek dziennie i nie mam podwyższonego cholesterolu. Mam dużo tego dobrego, a bardzo mało tego złego. Dlatego osobiście przychylam się do opinii, że jajka nie podnoszą poziomu cholesterolu we krwi.

8. Jajka są idealnie w czasie diety.

Po pierwsze dlatego, że są doskonałym składnikiem odżywczym. Zawierają dużo białka i witamin, które musimy dostarczać, aby zachować zdrowie. Jajka mają mało kalorii a ugotowane na twardo dają nam uczucie sytości i na długo zaspokajają apetyt.

W jednym z badań w którym wzięło udział 30 kobiet z nadwagą, wykazano, że po śniadaniu z udziałem jajek, w ciągu następnych 36 godzin zjadały mniej jedzenia.

W innym badaniu, wykazano, że osoby, które zamieniły na śniadanie bułkę z masłem, na jajka, schudło około 3 kg w ciągu 8 tygodni. Tylko dzięki tej jednej zmianie!

A Ty ile jajek zjadasz codziennie?

Jak widzisz, zjadanie 2 jajek w ciągu dnia nie jest groźne. Nie ma wystarczającej ilości badań, które na 100% mogłoby potwierdzić, że takie ilości są szkodliwe. Poza tym uważam, że jajka są tak zdrowym produktem, że nie warto z niego rezygnować. Są pyszne, łatwe w przygotowaniu i dość tanie.
Najlepiej jeśli będziesz mieć jajka ze wsi, ale te kupne w sklepach, organiczne oznaczone kodem „0” lub „1” też nie są najgorsze i można je jeść.

Co jeszcze możesz zrobić, aby szybciej schudnąć, szczególnie z brzucha?

No cóż, mam coś sprawdzonego… jeśli Ci powiem, że jest pewien jadłospis, który działa i jest bardzo skuteczny, nawet jeśli ma do zgubienia, więcej niż 15 kg! Zastosuj go już dziś i chudnij zdrowo i szybko. Jadłospis jest dokładnie rozpisany, tak, abyś wiedziała co jeść na śniadanie, obiad czy kolację. Pamiętaj, też, że świetne rezultaty daje picie ciepłej wody z cytryną około 30 minut przed każdym posiłkiem. Nie czekaj dłużej tylko zastosuj mój jadłospis. Gotowy, dobrze rozpisany jadłospis znajdziesz na następnej stronie:

jak szybko schudnąć