Katarzyna Gurbacka
Dietetyk
Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka Vital Detox

Domowe krówki bez mleka za to z mnóstwem zdrowych składników

Oto moja propozycja na słodkie domowe krówki kokosowo-migdałowe!  

Jeśli cały tydzień dzielnie się trzymałaś i nie skusiłaś na słodycze, fast foody i inne dania pełne konserwantów, rafinowanego tłuszczu i pszennej mąki, to teraz możesz poszaleć z krówkami. 

Według zasady 6 dni zdrowego jedzenia i 1 dzień słodyczowy, ten przepis na krówki idealnie się sprawdzi. Ten jeden dzień, kiedy możesz trochę pofolgować nie musi polegać na tym, że objadasz się produktami, które powodują tycie. Wiem, że wiele z Was po weekendzie waży nawet 4 kg więcej!  To zapewne węglowodany, pszenna mąka, zbyt dużo niezdrowych napojów, kawy, alkoholu, jedzenia z niezbyt zdrowych restauracji i barów. 

Zobacz też: Sernik czekoladowy (z 3 składników)

Pewnie myślisz, że jeden raz mi nie zaszkodzi? Muszę Cię jednak zasmucić bo to nieprawda. Uważam, że jedzenie takich produktów źle wpływa na cały organizm, od pierwszego kęsa. Organizm traci składniki odżywcze, przez co jest słabszy, a jak słabszy to zaraz łatwiej coś się przyplącze. Zapewne też zjadając piątkowego maka porównujesz się do osób, które jedzą fast foodowe żarcie codziennie, ale moim zdaniem i tak jedzenie nawet raz w tygodniu produktów, zawierających ogromną ilość rafinowanego tłuszczu, glutenu, chemii, konserwantów, barwników to wielka szkoda dla organizmu.  

Objadaj się jeden dzień w tygodniu, ale czymś zdrowym, co zawiera dobre i zdrowe składniki, od których nie dostaniesz cukrzycy, miażdżycy czy zawału serca.

domowe krowki bez mleka i cukru

Przepis pochodzi z mojej książki: „Olej kokosowy, sekret zdrowia i urody”

SKŁADNIKI na 4 porcje

Czas przygotowania: 30 minut
1/2 szklanki oleju kokosowego
1/2 szklanki masła migdałowego niesolonego
2 łyżki miodu (jeśli lubisz nieco słodsze, możesz dodać więcej miodu) 1/2 bardzo dojrzałego banana
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

domowe krówki bez mleka przepis Kasia Gurbacka

WYKONANIE

W małym rondelku rozpuścić olej kokosowy, dodać masło migdałowe, miód i rozgnieciony widelcem banan. Dodać ekstrakt z wanilii i dokładnie zmiksować, tak aby powstała, gładka, aksamitna masa, bez grudek. Naszykować blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Przełożyć masę na blachę, wyrównać łyżką i wstawić do zamrażarki na około 1 h, aż masa stężeje. Wyjąć krówki z zamrażarki i pokroić na kawałki. Krówki należy przechowywać w lodówce w szklanym pojemniczku, inaczej się roztopią.

 Zobacz też inne przepisy na zdrowe słodycze:

Aby przejść do przepisu, kliknij na obrazek:

batonik z kokosa