Była sałatką z kaszą, która ułatwia odchudzanie, była zupa oczyszczająca... z kaszą, czas na coś słodkiego...z kaszą...

Dlaczego wybrałam kaszę gryczaną jako podstawowy składnik Kaszowego batonika Kasi?

Ponieważ kasza gryczana to idealny produkt, który powinien być w diecie każdej osoby, szczególnie tej, która chce schudnąć i jest na diecie. Na kaszach się chudnie.

Kasza gryczana ma mnóstwo zdrowych składników odżywczych, które działają prozdrowotnie na cały nasz organizm.

Zawiera unikalnej jakości białka roślinne. W 100 gramach gryki znajduje się od 11-14 gramów białka. Gryka posiada też w doskonałych proporcjach wszystkie niezbędne aminokwasy, w szczególności lizynę i metioninę.

Popularne: Zobacz dlaczego lepiej nie jeść, białego pieczywa, a ani nic co zawiera biała mąkę>>

Ten unikalny zestaw składników pomaga obniżyć cholesterol i zmniejszyć nadciśnienie. Kasza wpływa na szybszą przemianę materii i dają uczycie sytości. Poza tym, jest banalnie prosta w obróbce i przygotowaniu.

Każdy kto chce schudnąć, powinien odstawić pieczywo na rzecz kaszy.

Kaszowy batonik Kasi

Składniki na 16 batoników 

200 g (1 szklanka) kaszy gryczanej niepalonej (to jest ta jasna, lekko zielona)

200 g (1 szklanka) orzechów (u mnie mix migdały, nerkowce, włoskie)

20 g ziarek dyni

20 g suszonych owoców goji

70 g naturalnego miodu (u mnie lipowy)

30 g oleju kokosowego

1 łyżeczka cynamonu

Blacha kwadratowa 20X20

Papier do pieczenia

Wykonanie

Na patelnie wsypać kaszę i prażyć ją bez tłuszczu, kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dzięki temu kasza będzie niezwykle chrupiąca i przyjemna w gryzieniu. Przesypać uprażoną kaszę do miseczki.

Następnie na patelni bez tłuszczu uprażyć orzechy i ziarka dyni. Należy od czasu do czasu je mieszać, aby nic się nie przypaliło. Dodać je do kaszy, dodać owoce goji i cynamon. Wymieszać dokładnie.

Na patelni, na bardzo, bardzo małym ogniu rozpuścić olej kokosowy i miód, cały czas mieszając. Kiedy będzie płynny, szybciutko przelać do miski z kaszą i orzechami i dokładnie wymieszać, aby miód dobrze połączył się ze wszystkimi składnikami.

Masę na batonik przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zwilżyć wodą, dużą łyżkę i ugniatać batonik, aby składniki dobrze się połączyły i posklejały. Blachę wstawić do zamrażarki na około 2 h.

Po tym czasie można go wyjąć i pokroić na batony. Można je przechowywać w lodówce nawet 5 dni.

Kaloryczność:

1 batonik-148 kcal,

W: 15,5 g

B: 4,4 g

T: 8,5 g

Zobacz też:

Czy chcesz jeść więcej kaszy gryczanej i dań z mąki gryczanej?

Oto przepisy na gryczane pyszności. Zobacz dlaczego, warto zastąpić mąkę pszenną, np. mąką gryczaną>>

Comments

komentarze