Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi

Uważany za jeden z najzdrowszych pokarmów na świecie, grejpfrut nie przestaje zadziwiać oszałamiająco szerokim spektrum właściwości ochronnych i terapeutycznych.

zalety grejpfrutówProblem z grejpfrutem polega na jego kwaśno-gorzkawym smaku, który dla wielu ludzi jest mało atrakcyjny oraz na relatywnie trudnej konsumpcji – przekrojony wpół i jedzony łyżeczką niemiłosiernie pryska sokiem do oczu, zaś rozbieranie go na cząstki również nie należy na przyjemności. Niemniej jednak, okazuje się, że gra jest warta świeczki, a do specyficznego smak warto się przekonać, zwłaszcza, że można go przecież przemycić do sałatki owocowej czy porannego muesli. Grejpfrut jedzony codziennie może bowiem znacząco wpłynąć na nasze zdrowie, a lista korzyści jest bardzo długa…

Zdrowotne właściwości grejpfruta

Wspiera odchudzanie

Niskokaloryczny grejpfrut ma bardzo niski indeks glikemiczny, co plasuje go na liście ulubionych owoców w dietach odchudzających. Ale na tym nie koniec! Naukowcy udowodnili, że już sam zapach grejpfruta wpływa znacząco na ograniczenie apetytu, spowalniając wydzielanie greliny odpowiedzialnej za napady głodu. Kontroli apetytu sprzyja też wysoka zawartość błonnika oraz obecność cholecystokininy w miąższu – hormonu odpowiedzialnego za wydzielanie soków żołądków.

Najbardziej przełomowe badania sugerują także, że enzymy zawarte w grejpfrucie pomagają ciału trawić i wykorzystywać cukier, wspomagając tym samym metabolizm, a nawet aktywują inne enzymy odpowiedzialne za spalanie tłuszczu!

vital_detox_baner

Wzmacnia odporność

Jeden średni grejpfrut pokrywa z nawiązką dzienną dawkę zapotrzebowania na witaminę C – najważniejszego sprzymierzeńca systemu odpornościowego. Witamina C chroni przy tym nie tylko przed sezonowymi infekcjami, ale także przed silnymi reakcjami alergicznymi, redukując poziom antyhistamin w organizmie. Zwłaszcza czerwone odmiany grejpfruta przysłużą się naszemu zdrowiu, bowiem zawierają one szczególnie dużo bioflawonoidów, które przeciwdziałają wolnym rodnikom i pozwalają naturalnym siłom obronnym organizmu działać z pełną wydajnością.

Zwalcza infekcje

A jeśli już przydarzy się nam przeziębienie, grypa czy inna infekcja, jeden grejpfrut dziennie może pomóc w ograniczeniu choroby i przyspieszyć powrót do zdrowia. To zasługa nie tylko niezwykle wysokiej zawartości witaminy C, ale także obecności naringiny w miąższu grejpfruta. Naringina to silny flawonoid o właściwościach przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych i przeciwzapalnych. Obserwacje wskazują również, że grejpfruty mogą redukować nieprzyjemne symptomy towarzyszące gorączce.

Poprawia działanie mózgu

Olej z pestek grejpfruta w warunkach klinicznych hamuje wydzielanie enzymu, który rozkłada ważny neuroprzekaźnik z mózgu – acetylocholinę.  Na podstawie japońskich badań grejpfrut został uznany za ważnego sprzymierzeńca w prewencji i walce z takimi problemami kognitywnymi jak choroba Alzheimera, demencja, autyzm, choroba Parkinsona czy nawet schizofrenia.

Oczyszcza skórę

Grejpfruta uwielbiają też wszystkie kosmetyczki ze względu na obecność w miąższu i soku naturalnych kwasów pomagających czyścić naskórek z lokalnych stanów zapalnych i nadmiaru sebum. Dodatkowo witamina C skutecznie zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za proces wiotczenia skóry i stymuluje produkcję kolagenu, zaś kwercytyna wspomaga krążenie, co sprzyja gładkości i zdrowemu kolorytowi cery. Sam proces oczyszczania wspomaga także potas, obecny w grejpfrucie wzmacnia strukturę tkanek i idealnie tonizuje skórę. Badanie naukowe z 2015 roku dowiodło również, że konsumowanie dużych ilości soku z grejpfruta znacznie obniża ryzyko rozwinięcia raka skóry.

Popularne: Ta roślina blokuje Twój metabolizm i wywołuje stany zapalne!

Kontroluje poziom cukru we krwi

Szczególnie diabetykom poleca się jedzenie grejpfrutów – nie tylko ze względu na niską zawartość cukru, ale przede wszystkim z uwagi na zdolność do regulowania poziomu węglowodanów w organizmie. Badanie naukowe z 2006 roku wykazało, że ludzie jedzący pół grejpfruta dziennie przed posiłkiem doświadczali o wiele mniejszych skoków insuliny dwie godziny po jedzeniu, niż ludzie przyjmujący placebo. Wydaje się, że związki zawarte w grejpfrutach obniżają odporność tkanek na insulinę.

Wspomaga układ trawienny

Grejpfruty pobudzają wydzielanie soków trawiennych, pozwalając łatwiej pokonać wszelkie niestrawności i podrażnienia żołądka, wynikające np. z przejedzenia lub zbyt tłustej strawy. Ponadto bogactwo błonnika usprawnia ruchy robaczkowe jelit, zapobiegając wzdęciom oraz zaparciom. Uważa się wręcz, że podawanie 10-20 kropli soku z grejpfruta przed każdym posiłkiem ma działanie probiotyczne i pobudzające enzymy trawienne, pozwalając skutecznie pozbyć się dolegliwości jelitowych przebiegających z bólami i gazami.

Przeciwdziała schorzeniom układu moczowego

Bogactwo witaminy C oraz potasu to idealny duet przeczyszczający i chroniący system moczowy przed infekcjami bakteryjnymi, ale także zaburzeniami funkcjonowania związanymi z wadliwą pracą wątroby czy nerek. W przypadku zapalenia cewki moczowej czy pęcherza moczowego zaleca się picie dużych ilości soku z grejpfruta, najlepiej świeżo wyciśniętego.

Dba o zdrowie dziąseł

Regularna konsumpcja grejpfrutów zapobiega chorobom dziąseł, a nawet może odwrócić już istniejącą degenerację związaną z paradontozą. Brytyjskie badania z 2005 roku dowiodły, że codzienne jedzenie grejpfrutów redukuje krwawienia dziąseł i przyspiesza ich regenerację.

Zwalcza cellulit

Kobiety często trapią się problemem skórki pomarańczowej na udach, która może znacząco obniżać samoocenę i prowadzić do niepotrzebnych kompleksów. Naturalnym rozwiązaniem okazuje się w tym przypadku grejpfrut – już samo wdychanie ekstraktu z owocu stymuluje system nerwowy i poprawia przewodnictwo w skórze. Z kolei jedząc grejpfruty lub pijąc z nich sok, absorbujemy bromelainę, przeciwzapalny enzym o silnym działaniu przeciwcellulitisowym i dodatkowo korzystamy ze zdolności grejpfruta do rozbijania komórek tłuszczowych w tkance podskórnej.

Popularne: Oto produkt do pielęgnacji, który powinna mieć każda kobieta!

Chroni serce

Błonnik obecny w grejpfrutach to pektyna, która w badaniach laboratoryjnych wyraźnie spowalnia proces rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych. Jakby tego było mało, regularna konsumpcja grejpfrutów wyraźnie obniża poziom złego cholesterolu LDL oraz trójglicerydów we krwi, co łącznie odciąża serce i obniża ryzyko zawału czy udaru. Wysoki poziom potasu ma również wpływ na ciśnienie krwi, równoważąc negatywne działanie sodu i wręcz obniżając nadmierne ciśnienie krwi.  Wpływ ten jest na tyle znaczący, że zaleca się unikanie grejpfrutów w przypadku brania leków obniżających ciśnienie, aby skumulowany efekt nie był zbyt silny.

Chroni przed rakiem

Co raz więcej badań potwierdza też od dawna podejrzewaną zdolność grejpfrutów do ochrony organizmu przed pojawieniem się wzrostem zmian nowotworowych. Naringenina zawarta w tych owocach naprawia uszkodzone DNA i redukuje ryzyko zapadnięcia na raka żołądka, jelita grubego, piersi, pęcherza moczowego czy przełyku. Czerwone grejpfruty są ponadto bardzo bogate w likopen, który spowalnia rozwój guzów i zapobiega rakowi prostaty. Inne związki aktywne obecne z grejpfrutach pomagają usuwać toksyny z wątroby i zapobiegają także rozwoju nowotworu płuc.

Ostrożność wymagana!

Grejpfrut jest pokarmem o wysokiej intensywności związków aktywnych i wykazuje silne reakcje z niektórymi lekami, które mogą okazać się groźne dla zdrowia. Oczywiście, okazyjnie zjedzona połówka grejpfruta nie sprawi wielkiej różnicy, ale każdy kto planuje włączenie grejpfrutów do codziennej diety powinien upewnić się, że nie przyjmuje:

  • Leków antyalergicznych, zwłaszcza zawierających loratadynę czy feksofenadynę
  • Leków na zaburzenia erekcji
  • Leków statynowych obniżających cholesterol
  • Leków antydepresyjnych, zwłaszcza Xanaxu
  • Leków przeciwbólowych o działaniu narkotycznym

Generalnie, każde długotrwale przyjmowane leki są obciążeniem dla organizmu i przed kuracją grejpfrutową należy zasięgnąć zawsze opinii lekarza prowadzącego na temat możliwych reakcji.

Zobacz także:

Czy można jeść niedojrzałe owoce?

Kiedy warto sięgać po owoce? Fakty i mity na temat jedzenia owoców

Nie masz pojęcia, że te 10 czynności rujnuje Twoje zdrowie!

Źródła:

http://www.health.com/food/grapefruit-facts

http://www.medicalnewstoday.com/articles/280882.php

http://www.lifehack.org/articles/lifestyle/10-benefits-grapefruit-you-may-not-know.html

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=25

http://www.medicaldaily.com/juicy-fruit-6-unexpected-health-benefits-grapefruit-293512

https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/health-benefits-of-grapefruit.html

https://draxe.com/grapefruit-benefits-weight-loss/