Przepisy z Chia, to idealne rozwiązanie dla każdego kto chce schudnąć, zdrowo się odżywiać albo ma problemy ze zdrowiem.

Katarzyna Gurbacka
Dietetyk, Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka Diety Venus

Chia inaczej zwana szałwią hiszpańską to produkt, który używam w swojej kuchni już od dość dawna. Ponieważ unikam pszenicy, musiałam czymś ją zastąpić, „padło” min. na chia, bo jest idealna w kuchni. Można z niej przygotować bardzo wiele dań. Nadaje się do wypieków (świetnie zastępuje jajka), jest idealnym składnikiem deserów i budyniów.

NASIONA CHIA SĄ BARDZO ZDROWE I ŚWIETNIE WPŁYWAJĄ NA CAŁY ORGANIZM:

  • Ma bardzo mało kalorii
  • Mnóstwo cennych składników odżywczych i przeciwutleniaczy
  • Te małe nasionka są bogate w białko
  • Prawie wszystkie węglowodany to błonnik!
  • Są bogate w wiele ważnych składników odżywczych, takich jak wapń, fosfor, magnez i białka, co zapewnia zdrowe kości. Szczególnie imponująca jest zawartość wapnia, bo porcja zapewnia aż 18% dziennego zapotrzebowania na ten składnik.
  • Są idealnym składnikiem diety sportowców i kulturystów bo poprawiają wydolność organizmu.
  • Ze względu na wysoką zawartość białka i małą ilość kalorii, chia jest idealnym składnikiem zdrowej diety, także osób, które są na diecie i pragną schudnąć.

Przepisy z chia są zdrowe, mają mało kalorii i są dziecinnie proste wykonaniu. Ośmielam się nawet powiedzieć, że każdy  z tych składników użytych w tych daniach ma wręcz lecznicze działanie.

przepisy z chia

Zacznę od jednego z moich ulubionych przepisów z wykorzystaniem nasionek chia. To także jeden z ulubionych deserów moich dzieci. Jest naprawdę wyjątkowy, można go nazwać nawet „leczniczym deser”, bo ma moc leczenia ciała i duszy!

1. Czekoladowy deser z nasionkami chia i mlekiem migdałowym

Deser, który przygotowałam jest doskonałym uzupełnieniem codziennej diety. Jeden deser zawiera aż 11 gramów błonnika, który spowalnia wchłanianie cukru z pożywienia, co daje dłuższe uczucie sytości po posiłkach i zmniejsza wydzielanie insuliny. Zawiera mnóstwo zdrowych tłuszczy w tym omega-3 i omega-6 w doskonałych proporcjach.

Dzięki dużej zawartości chromu i kumaryny wspiera odchudzanie, zwiększa tempo przemiany materii (nawet kiedy śpisz) i hamuje wytwarzanie kortyzolu, który sprzyja tyciu. Ponadto w 18%zaspokaja dziennie zapotrzebowanie na wapń i 40% na magnez. Składniki tego deseru nie są przypadkowe. Od wieków wiadomo, że ziarno kakaowca, chia czy migdały to prawdziwe dary od Matki Natury. Ten deser możesz jeść nawet dwie godziny przed snem, wówczas przyspieszysz metabolizm, zablokujesz wchłanianie tłuszczu i zaspokoisz potrzebę jedzenia słodkiego.

 

2. Deser jabłkowy z ziarenkami chia, cynamonem i orzechami (bez mąki i cukru!)

Choć robię go już po raz czwarty, nadal nie mogę się nim najeść. Jest obłędny. Ten deser jabłkowy z ziarenkami chia to samo zdrowie. Jabłka, banan, wanilia, nasionka chia, cynamon i orzechy.
Chia to składnik, który odkryłam kilka miesięcy temu.Ponadto jest dobrym źródłem cynku, witamin: B1, B2 i B3 oraz potasu.
Nie zawierają glutenu, dlatego mogą być stosowane przez osoby, uczulone na gluten. Idealne dla cukrzyków, ponieważ spowalniają wchłanianie cukrów.

Nasionka chia pęcznieją po dodaniu płynu, a to dzięki dużej zawartości błonnika. Wypełnia on żołądek przez co zmniejsza uczucie głodu.
Dzięki sporej zwartości białka, zmniejsza apetyt. Po zjedzeniu porcji takiego deseru nie czuję głodna. Jestem najedzona i przez kilka godzin nie odczuwam głodu. Ten deser bardzo często zastępuje mi kolację.

3. Ptasie mleczko z nasionami chia, borówkami i kruchym spodem

Nie ma wyjścia, ten deser wygląda tak apetycznie, że koniecznie trzeba go zjeść. Składa się z 3 warstw: spodu, „nadzienia” i warstwy owoców na samej górze. Idealne do tego będą inne sezonowe owoce.

 

4. Ptasie mleczko z czekoladą

5. Bezglutenowy chleb z chia

Chleb to najczęściej pierwszy posiłek jakim rozpoczynamy dzień. Warto aby każdy dzień rozpocząć tym LEPSZYM CHLEBEM…
Któż z nas nie lubi pachnącego chleba, chrupiących bułeczek czy chałki…a jeśli do tego pieczywo jest ciepłe, to wystarczy tylko masło i rozpływamy się z zachwytu.

ale wszystko ma swoją cenę…coraz częściej pojawiają się jednak głosy, że pieczywo, w szczególności to pszenne, jest jedną z przyczyn większości współczesnych chorób cywilizacyjnych w tym epidemii otyłości, cukrzycy, nadciśnienia, chorób serca, chorób tarczycy i Hashimoto. Znany kardiolog, Dr William Davis autor książki pt. „Dieta bez pszenicy” nazywa pszenicę „główną przyczyną światowej epidemii otyłości”…Ten, który proponuję jest zdrowy i śmiało może go jeść każdy…

6. Ptasie mleczko z chia i owocami leśnymi

Idealny na letni podwieczorek. Lekki, przyjemnie rozpływa się w ustach. Idealny na przyjęcie.

7. Budyń z nasionkami chia i mango

Ten przepis można wykorzystać na śniadanie. Ma mnóstwo cennych składników odżywczych i witamin. Jest bardzo szybko w przygotowaniu, a nasionka chia można przygotować nawet dzień wcześniej. Rano dodać jedynie świeże owoce i pure z mango.

8. Zobacz też przepisy na inne słodycze np. zdrową czekoladę

 

9. Przepisy na dania bez pszenicy i mąki pszennej

Zobacz też:

3 powody, aby przestać jeść białe pieczywo

Czy olej kokosowy jest naprawdę taki zdrowy (naukowe wyjaśnienie)