Chcesz szybciej schudnąć z brzucha i całego ciała, podejmij 30-dniowe wyzwanie na odchudzanie>>

Wiem, że nie każdy ma zawsze czas i sposobność aby jeść zdrowo. W potrawach, które codziennie zjadamy brakuje wielu składników odżywczych, które zapewniają szybki metabolizm, dobre trawienie czy odpowiednią ilość minerałów. Deser, który przygotowałam jest doskonałym uzupełnieniem codziennej diety. Jeden deser zawiera aż 11 gramów błonnika, który spowalnia wchłanianie cukru z pożywienia, co daje dłuższe uczucie sytości po posiłkach i zmniejsza wydzielanie insuliny. Zawiera mnóstwo zdrowych tłuszczy w tym omega-3 i omega-6 w doskonałych proporcjach.

Dzięki dużej zawartości chromu i kumaryny wspiera odchudzanie, zwiększa tempo przemiany materii (nawet kiedy śpisz) i hamuje wytwarzanie kortyzolu, który sprzyja tyciu. Ponadto w 18% zaspokaja dziennie zapotrzebowanie na wapń i 40% na magnez. Składniki tego deseru nie są przypadkowe. Od wieków wiadomo, że ziarno kakaowca, chia czy migdały to prawdziwe dary od Matki Natury.

Jeśli zjesz ten deser na dwie godziny przed snem, to przyspieszysz metabolizm, zablokujesz wchłanianie tłuszczu i zaspokoisz potrzebę jedzenia słodkiego.
Czy to działa? oczywiście!

7 WAŻNYCH powodów, aby codziennie jeść ten czekoladowy deser

1. Poprawia trawienie

Już jedna porcja zawiera kopalnię składników, które poprawiają pracę leniwego układu pokarmowego. Ma mnóstwo cennego błonnika, kumaryny i masę innych składników, dzięki którym układ pokarmowy działa sprawnie.

2. Relaksuje, odpręża i ułatwia zasypianie

Deser choć jest taki niepozorny, zawiera setki związków, które pobudzają układ nerwowy i uwalniają endorfiny, które dają nam uczucie, szczęścia i odprężenia. Ma działanie antydepresyjne, pomaga uspokoić i wyciszyć organizm przed zaśnięciem.

3. Jest doskonałym źródłem magnezu i przeciwutleniaczy

Magnez rozluźnia mięśnie, poprawia perystaltykę jelit, „relaksuje” serce i cały układ krążenia. Zawartość przeciwutleniaczy takich jak epichatehiny, katechiny, resweratrol, sprawia, że deser jest idealny doskonałym naturalnym „lekiem” na długowieczność.

4. Wspomaga układ odpornościowy.

Dzięki dużej ilości naturalnej witaminy D, która wzmacnia odporność oraz naturalnym przeciwutleniaczom, które zwalczają wolne rodniki, odpowiedzialne za uszkodzenie komórek co może przyczynić się do ich szybszego starzenia się i wieli chorób w tym nowotworów.

Zapisz się do mojego nowego 30-dniowego wyzwania na odchudzanie TERAZ TWOJA KOLEJ>>

5. Chroni przed osteoporozą i wymywaniem wapnia z kości

Zamiast mleka krowiego, które sprzyja osteoporozie dodałam mleko z migdałów, które wraz z nasionkami chia budują kości i chronią przed osteoporozą, nawet kobiety po menopauzie. Czy wiesz, że szklanka „domowego” mleka migdałowego zaspokaja w 30% dzienne zapotrzebowanie na wapń!

6. Pomaga utrzymać ładny wygląd skóry.


To dzięki ogromnej ilości antyoksydantów i witamin, min. witaminie A, D i E. Deser pokrywa w 10% dzienne zapotrzebowanie na witaminy A, 25% witaminy D i 50% witaminy E. te witaminy to idealne przeciwutleniacze, które zwiększają odporność i chronią komórki i tkanki organizmu przed uszkodzeniami.

7. Pomaga schudnąć

Zawiera mnóstwo błonnika, który dzięki galaretowatej konsystencji jaką przybiera w przewodzie pokarmowym osłania jego ścianki i zapobiega przyklejaniu się trawionego pokarmu do jelit, co zapobiega niestrawności i gniciu pokarmu.
 Spowalnia wchłanianie cukru z pożywienia, co daje dłuższe uczucie sytości po posiłkach oraz zmniejsza wydzielanie insuliny. Zapobiega także nadmiernemu „wysuszeniu” mas kałowych, które prowadzą do zaparć i zalegania stolca. Deser zjedzony na noc, zapewni Ci doskonałe poranne wypróżnianie.

Czekoladowo-migdałowy budyń z CHIA 

Deser jest całkowicie bezglutenowy, nie zawiera tłuszczu, soi ani białego cukru. Nie wymaga pieczenia ani gotowania. Ten deser okazał się dla naszej rodziny świetnym rozwiązaniem także na popołudniową przekąskę. Po pierwsze dlatego, że można go przygotować nawet dzień wcześniej, po drugie to idealna, super zdrowa  przekąska zaraz po powrocie ze szkoły i pracy, kiedy każdy wpada do domu głodny. Budyń doskonale zaspokaja apetyt, także na słodkie.

SKŁADNIKI na 2 porcje

1 i 1/2 szklanki mleka migdałowego

2 łyżki z czubem nasionek chia

1 łyżka miodu

2 łyżki niesłodzonego kakao

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Do posypania siekane pistacje, mogą być też inne orzechy.

WYKONANIE MLEKA

Mleko migdałowe jest jednym z moich ulubionych . Słodkie, aksamitne i bardzo zdrowe. Do tego przepisu używam migdałów ze skórką. Moczę je przez noc w wodzie, a rano miksuje i odciskam mleczko od migdałowej „pulpy”. Pulpy nigdy nie wyrzucam, tylko przygotowuję z niej sernik, wafelki lub twarożek.

SKŁADNIKI NA  0,96 l MLEKA

1 szklanka niesolonych migdałów wraz ze skórką

4  szklanki wody źródlanej

Migdały namocz na noc w zimnej wodzie. Rano wodę odcedź, przepłucz migdały pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Migdały zmiksuj wraz z wodą. Następnie przełóż  na potrójnie złożoną gazę, zakręć dokładnie i odciśnij.  Mleko przechowuję w szklanej butelce lub słoiku do 2-3 dni. Migdałową pulpę można pozostawić (a nawet trzeba) do przygotowania np. krakersów a nawet sernika.

WYKONANIE BUDYNIU

Połowę porcji nasionek chia zmielić w młynku do kawy na „mączkę”. Do miski włożyć całe ziarenka chia i „mączkę”. Zalać mlekiem migdałowym, dodać miód, wanilię i kakao. Dokładnie wymieszać i przełożyć do kubeczków, w których będzie podawany budyń. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie posypać siekanymi pistacjami i zajadać się:)

Co jeszcze możesz zrobić aby szybko schudnąć, szczególnie z brzucha?

Możesz zastosować program odchudzający z boczków, brzucha i pupy. Możesz schudnąć nawet 7 kg w ciągu 4 tygodni a nawet szybciej jedząc smacznie i do syta. Otrzymasz jadłospis, w którym „czarno na białym” masz rozpisane co jeść. Posiłek po posiłku, dzień po dniu, aż do upragnionej wagi. Zobacz i wypróbuj go TUTAJ