Czerwona bazylia i właściwości dla zdrowia jakie posiada, sprawiają, że jest przyprawą idealną.

Od „zwykłej” zielonej bazylii, którą pewnie zna każdy, wyróżnia się kolorem i nieco mocniejszym zapachem. Jednak, oprócz tego, czerwona bazylia, ma mnóstwo cennych składników. Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania bazylii są ogromne. Badania wskazują, że istnieje kilka ważnych powodów aby zjadać ją nawet codziennie.

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Purdue University2 ujawniło, że bazylia „zawiera szeroką gamę olejków eterycznych bogatych w związki fenolowe oraz szeroki wachlarz innych produktów naturalnych,  takich jak polifenole, flawonoidy i antocyjany.”

Czerwona bazylia i jej zdrowotne właściwości

czerwona bazylia zastosowanie i właściwości1. Bazylia jest bardzo przydatna w leczeniu zapalenia stawów i chorób zapalnych jelit.

To dzięki dużej zawartości beta-kariofilenu (BCP), które mogą być przydatne w leczeniu zapalenia stawów i chorób zapalnych jelit, a także zapaleniu pęcherza, stwardnienia rozsianego, HIV i stanów otępienia.

2. Czerwona bazylia może zmniejszyć stan zapalny i obrzęk – badanie przedstawione na dorocznej imprezie na Royal Pharmaceutical Society, ujawniło, że „ekstrakty z bazylii, zmniejszyły obrzęk nawet o 73%, po 24 godzinach od zabiegu”.

3. Czerwona bazylia na właściwości odmładzające – według badań przedstawione na konferencji British Pharmaceutical (BPC) w Manchesterze, bazylia ma właściwości, które mogą pomóc w zapobieganiu szkodliwym skutkom starzenia. Ekstrakt z bazylii jest skuteczny w niszczeniu szkodliwych cząsteczek i zapobieganiu szkodom, jakie powodują wolne rodniki w wątrobie, mózgu i sercu.

4. Czerwona bazylia jest bogata w przeciwutleniacze i witaminy.
Bazylia bogate w witaminy A, witaminę K, witaminę C, magnez, żelazo, potas i wapń.

5. Czerwona bazylia świetnie działa na cały układ nerwowy.

Ma działanie przeciwdepresyjne, uspokajające, poprawia nastrój, pomaga zwalczyć bezsenność, zmniejsza nadpobudliwość.Działa podobnie jak melisa…

6. Czerwona bazylia posiada także właściwości obniżające łagodne stany gorączkowe.

Obniża wysoką temperaturę i rozgrzewa organizm. Można umyte liście bazylii żuć. Można też przygotować z nich herbatkę, gotując wodę i dodając do niej garść liści bazylii. Taką herbatkę można doprawić miodem i kardamonem, który nada jej bardziej orientalny smak. Można też przygotować ją w postaci soku, wkładając liście do sokowirówki.

7. Ma działanie antybakteryjne.

Czy wiesz, że olejki eteryczne zawarte w bazylii takie jak: estragol, linalol, cyneol, eugenol, sabinene, mircen i limonen. Mają zdolność niszczenia bakterii, nawet tych, już „uodpornionych” na działanie antybiotyków.

Badania laboratoryjne wskazują na skuteczność bazylii w ograniczaniu wzrostu wielu bakterii, w tym: Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Escherichia coli O: 157: H7, Yersinia enterocolitica i Pseudomonas aeruginosa. Już nawet olejek o bardzo niskim stężeniu zaledwie 1% powodował spadek liczby zakaźnych bakterii z gatunku Shigella, które powodują biegunkę i znaczne uszkodzenia jelit. Dlatego najlepiej do każdej zielonej sałaty dodawać porcję świeżych liści bazylii.

Może zaciekawią Cie także inne tematy:

4 sprawdzone naukowo sztuczki, aby codzienne zjeść mniej kalorii.

Napój, który powoduje osteoporozę, miażdżycę i zwiększa zachorowalność na nowotwory, szczególnie raka jajnika, raka piersi i raka prostaty.Jak często go pijesz?