Ten chlebek może pomóc Ci odzyskać zdrowie. W 100% zdrowy i wypieczony z naturalnych składników. Idealny na kanapki

Kasia Gurbacka
Dietetyk, Promotor Zdrowego Odżywiania

Autorka Diety Venus

Chleb to najczęściej pierwszy posiłek jakim rozpoczynamy dzień. Warto aby każdy dzień rozpocząć tym LEPSZYM CHLEBEM…
Któż z nas nie lubi pachnącego chleba, chrupiących bułeczek czy chałki…a jeśli do tego pieczywo jest ciepłe, to wystarczy tylko masło i rozpływamy się z zachwytu.

ale wszystko ma swoją cenę…coraz częściej pojawiają się jednak głosy, że pieczywo, w szczególności to pszenne, jest jedną z przyczyn większości współczesnych chorób cywilizacyjnych w tym epidemii otyłości, cukrzycy, nadciśnienia, chorób serca, chorób tarczycy i Hashimoto. Znany kardiolog, Dr William Davis autor książki pt. „Dieta bez pszenicy” nazywa pszenicę „główną przyczyną światowej epidemii otyłości”…

CHLEB_BANANOWY_PRZEPIS

Czy wiesz, że pszenica jest bardziej uzależniająca niż cukier!

To dlatego, że pszenica, nawet ta pełnoziarnista, zawiera GLIADYNĘ. Pszenne białko, które nasz przewód pokarmowy rozkłada na egzorfiny. Liczne badania wskazują, że egzorfiny są związkami morfino podobnymi i działają jak narkotyki. To one nasilają apetyt, wywołują napady głodu, uzależniają od jedzenia chleba i innych wypieków.

Nie musisz całkowicie rezygnować z chleba, bo mam dla Ciebie LEPSZY CHLEB…poniżej przepis:

Super energetyczny chlebek z CHIA

SKŁADNIKI

4 łyżki chia
4 łyżki ziaren słonecznika
4 łyżki ziaren dyni
4 łyżki płatków jaglanych ( może być mąka jaglana lub maka lub płatki gryczane)
2 łyżki mąki gryczanej (lub ziemniaczanej)
1 łyżka mąki konopnej (lub innej mąki bezglutenowej)

1 łyżka syropu klonowego ( może też być karob lub miód)

1/2 łyżeczki nasion czarnuszki (może być sezam)
1/2 łyżeczki różowej soli morskiej ( może być inna gruba, nieoczyszczona sól)

160 ml wody do zalania chia
200 ml wody

blacha o wymiarach 32 x 22cm

Jeśli blacha będzie mniejsza, chlebek będzie grubszy. Należy go wówczas piec nieco dłużej.

 

Popularne:5 groźnych kłamstw jakie powiedziano Ci o zwykłym chlebie-> 

WYKONANIE

Nasionka chia zmielić w młynku i zalać ciepłą wodą, odstawić na około 20 minut. Powstanie z nich gęsty budyń. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Wszystkie pozostałe składniki wsypać do miski, dodać „budyń” z chia i wymieszać.
Ciasto przełożyć na blachę i łyżką, dokładnie „rozsmarować”. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć formę z piekarnika, przełożyć chlebek na kratkę, a kiedy ostygnie, pokroić.
Chlebek można przechowywać w lodówce nawet do 5 dni (u mnie znika po 2 dniach)

Chlebek z chia nie kruszy się, łatwo się go kroi i jest idealny na kanapki.

Koniecznie wypróbuj też inne przepisy na zdrowy, bezglutenowy lepszy chleb. Przepisy znajdziesz na następnej stronie.