Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>
Brokuły regulują poziom cukru we krwi, wzmacniają stawy, obniżają ciśnienie krwi i wspierają odchudzanie. Wśród ich zalet zdrowotnych często podkreślane są ich właściwości antyrakowe – wszystko dzięki zawartości sulforafanu, bardzo cennego związku chemicznego brokułów.
Warto jednak wiedzieć, że sulforafan jest często niszczony w kuchni, kiedy zostanie poddany złej obróbce cieplnej. Z tego względu najczęściej poleca się spożywanie brokułów na surowo, ewentualnie blanszowanych – wówczas mamy pewność, że dostarczamy organizmowi wszystkich cennych składników odżywczych.
Oczywiście, kremy brokułowe i grillowane brokuły smakują doskonale, jednak od czasu do czasu warto przyrządzić brokuły na inne sposoby. Jeśli nie masz na nie pomysłu, to poznaj trzy przepisy na sałatki z brokułami.
Zobacz także: Brokuły i ich właściwości zdrowotne
3 PRZEPISY NA SAŁATKI Z BROKUŁAMI:
SAŁATKA Z BROKUŁAMI I Z DRESSINGIEM Z NERKOWCÓW
Składniki (na 6 porcji):
Na sałatkę:
2 duże główki brokułów (tylko różyczki)
1 i 1/2 szklanki ciemnych winogron (pokrojonych na połowę)
1/3 szklanki podprażonych migdałów (rozdrobnionych)
3/4 szklanki czerwonej cebuli (drobno posiekanej)
1/3 szklanki suszonej żurawiny ( opcjonalnie: rodzynki)
Na dressing:
3/4 szklanki nerkowców (namoczonych wcześniej w wodzie)
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki octu jabłkowego
1/2 łyżeczki mielonego czosnku
1/2 łyżeczki soli
pieprz czarny
Wykonanie:
W misce namocz nerkowce – zostaw je w wodzie na około 2 godziny lub przez całą noc. Następnie odsącz orzechy z wody i wrzuć je do naczynia blendera z pozostałymi składnikami na dressing. Zblenduj je na gładką i kremową konsystencję.
W dużej misce umieść pokrojone brokuły, winogrona, migdały, czerwoną cebulę i suszoną żurawinę. Dodaj do warzyw dressing i dokładnie wymieszaj. Przypraw wszystko solą i pieprzem dla smaku. Sałatkę serwuj schłodzoną.
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Hummusapien
SAŁATKA Z BROKUŁAMI I Z DRESSINGIEM Z AWOKADO
Składniki:
Na sałatkę:
2 małe główki brokułów
250 g marchewki
500 g ciemnych winogron (pokrojonych)
1/2 szklanki podprażonych pestek dyni
Na dressing:
2 awokado
1/4 szklanki soku z limonki
2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Pokrój drobno różyczki brokułów, zetrzyj marchew, pokrój winogrona i dodaj do nich prażone pestki dyni. Następnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. W naczyniu blendera zmiksuj ze sobą wszystkie składniki potrzebne na dressing, a kiedy uzyskasz już jednolitą kremową konsystencję, dodaj dressing do brokułów. Sałatkę serwuj schłodzoną.
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Get Inspired Everyday!
AZJATYCKA SAŁATKA Z BROKUŁAMI
Składniki:
Na sałatkę:
1 duża główka brokułów
1 szklanka marchewki (pokrojonej w cienkie paski)
1/2 czerwonej papryki (pokrojonej na małe kawałki)
1/2 szklanki rzodkiewek (pokrojonych na małe kawałki)
1/4 szklanki zielonej cebulki (pokrojonej)
1/2 szklanki posiekanych migdałów
Na dressing:
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki sosu Tamari
1 łyżka octu ryżowego
2 cm świeżego imbiru (startego lub drobno pokrojonego)
1 ząbek czosnku
Wykonanie:
W dużym garnku zagotuj wodę. W międzyczasie pokrój na drobne różyczki brokuły i je zblanszuj, wrzucając je do zagotowanej wody na 30 sekund do 1 minuty, a następnie wrzucając na kilka minut do lodowatej wody. Przygotuj dressing, wrzucając wszystkie składniki potrzebne do jego wykonania do naczynia blendera. Osusz brokuły, pomieszaj je z pozostałymi warzywami oraz z migdałami, a następnie połącz z dressingiem.
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Wholesomelicious