Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>

Brokuły regulują poziom cukru we krwi, wzmacniają stawy, obniżają ciśnienie krwi i wspierają odchudzanie. Wśród ich zalet zdrowotnych często podkreślane są ich właściwości antyrakowe – wszystko dzięki zawartości sulforafanu, bardzo cennego związku chemicznego brokułów.

Warto jednak wiedzieć, że sulforafan jest często niszczony w kuchni, kiedy zostanie poddany złej obróbce cieplnej. Z tego względu najczęściej poleca się spożywanie brokułów na surowo, ewentualnie blanszowanych – wówczas mamy pewność, że dostarczamy organizmowi wszystkich cennych składników odżywczych.

Oczywiście, kremy brokułowe i grillowane brokuły smakują doskonale, jednak od czasu do czasu warto przyrządzić brokuły na inne sposoby. Jeśli nie masz na nie pomysłu, to poznaj trzy przepisy na sałatki z brokułami.

Zobacz także: Brokuły i ich właściwości zdrowotne

3 PRZEPISY NA SAŁATKI Z BROKUŁAMI:

SAŁATKA Z BROKUŁAMI I Z DRESSINGIEM Z NERKOWCÓW

Składniki (na 6 porcji):

Na sałatkę:

2 duże główki brokułów (tylko różyczki)

1 i 1/2 szklanki ciemnych winogron (pokrojonych na połowę)

1/3 szklanki podprażonych migdałów (rozdrobnionych)

3/4 szklanki czerwonej cebuli (drobno posiekanej)

1/3 szklanki suszonej żurawiny ( opcjonalnie: rodzynki)

Na dressing:

3/4 szklanki nerkowców (namoczonych wcześniej w wodzie)

2 łyżki syropu klonowego

2 łyżki octu jabłkowego

1/2 łyżeczki mielonego czosnku

1/2 łyżeczki soli

pieprz czarny

Wykonanie:

W misce namocz nerkowce – zostaw je w wodzie na około 2 godziny lub przez całą noc. Następnie odsącz orzechy z wody i wrzuć je do naczynia blendera z pozostałymi składnikami na dressing. Zblenduj je na gładką i kremową konsystencję.

W dużej misce umieść pokrojone brokuły, winogrona, migdały, czerwoną cebulę i suszoną żurawinę. Dodaj do warzyw dressing i dokładnie wymieszaj. Przypraw wszystko solą i pieprzem dla smaku. Sałatkę serwuj schłodzoną.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Hummusapien

SAŁATKA Z BROKUŁAMI I Z DRESSINGIEM Z AWOKADO

Składniki:

Na sałatkę:

2 małe główki brokułów

250 g marchewki

500 g ciemnych winogron (pokrojonych)

1/2 szklanki podprażonych pestek dyni

Na dressing:

2 awokado

1/4 szklanki soku z limonki

2 łyżeczki soli

Wykonanie:

Pokrój drobno różyczki brokułów, zetrzyj marchew, pokrój winogrona i dodaj do nich prażone pestki dyni. Następnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. W naczyniu blendera zmiksuj ze sobą wszystkie składniki potrzebne na dressing, a kiedy uzyskasz już jednolitą kremową konsystencję, dodaj dressing do brokułów. Sałatkę serwuj schłodzoną.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Get Inspired Everyday!

AZJATYCKA SAŁATKA Z BROKUŁAMI

Składniki:

Na sałatkę:

1 duża główka brokułów

1 szklanka marchewki (pokrojonej w cienkie paski)

1/2 czerwonej papryki (pokrojonej na małe kawałki)

1/2 szklanki rzodkiewek (pokrojonych na małe kawałki)

1/4 szklanki zielonej cebulki (pokrojonej)

1/2 szklanki posiekanych migdałów

Na dressing:

3 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki sosu Tamari

1 łyżka octu ryżowego

2 cm świeżego imbiru (startego lub drobno pokrojonego)

1 ząbek czosnku

Wykonanie:

W dużym garnku zagotuj wodę. W międzyczasie pokrój na drobne różyczki brokuły i je zblanszuj, wrzucając je do zagotowanej wody na 30 sekund do 1 minuty, a następnie wrzucając na kilka minut do lodowatej wody. Przygotuj dressing, wrzucając wszystkie składniki potrzebne do jego wykonania do naczynia blendera. Osusz brokuły, pomieszaj je z pozostałymi warzywami oraz z migdałami, a następnie połącz z dressingiem.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Wholesomelicious

Zobacz także: