Katarzyna Gurbacka
Dietetyk, Promotor Zdrowego Odżywiania
Autor Diety Venus

Herbata rooibos w wielu rejonach świata uznawana jest za ziołowe lekarstwo, nie za „zwykłą” herbatę. Po jej właściwościach można uznać, że to wręcz cudowne lekarstwo…

Zawiera dwa bardzo unikalne składniki odżywcze takie jak kwercytyna i bioflawonoidy, które mają zbawienny wpływ na cały nasz organizm. Rooibos jest stosowana jako lekarstwo na dokuczliwy ból głowy, bezsenność, astmę i przy wielu innych dolegliwościach. Ma piękny kolor i wspaniały zapach.

herbata_rooibos_zalety dla zdrowiaOto 10 właściwości zdrowotnych z picia herbaty rooibos

1. Herbata rooibos nie zawiera kofeiny.

Może ją pić każdy, bez względu na wiek, nawet małe dzieci a także kobiety w ciąży. Rooibos ma właściwości przeciwzapalne i jest idealnym naturalnym lekarstwem na bóle brzucha i kolki niemowląt. Wystarczy dodać trochę herbaty do mleka i podać dziecku. Ponieważ to kawa naturalnie bezkofeinowa może być spożywana niemal w nieograniczonych ilościach. Ta herbatka nie obciąża organizmu, bo organizm nie musi uruchomić procesów chemicznych, które mają usunąć zawartą w herbatach kofeinę. Kubek herbaty rooibos wypity przed snem pozwoli Ci zrelaksować się i lepiej spać. Obniży stress, poprawi humor i uspokoi serce.

2. Herbata rooibos zawiera dużą ilość minerałów.

Min. magnezu, który zapewnia zdrowy układ nerwowy, wapnia i manganu, które gwarantują zdrowe i mocne kości i zęby. Także cynku, który jest niezbędny dla prawidłowego metabolizmu ( i odchudzania) i żelaza, który jest niezbędnym minerałem, który do dostarcza tlen do każdej komórki naszego ciała.

3. Zawiera silne polifenole znane z właściwości antyoksydacyjnych

Jak to wpływa bezpośrednio na nasze zdrowie?

Polifenole zwarte w herbacie rooibos mają działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antynowotworowe. Są jednymi z najważniejszych związków fenolowych zwartych w tej herbacie. Działają one ochronnie i zwalczają wolne rodniki, które są szkodliwymi produktami ubocznymi metabolizmu komórek i mogą powodować wiele chorób w tym raka i choroby serca. Dzięki zawartości innych antyoksydantów: aspalathinu i nothofaginu herbata rooibos jest idealną herbatką na wzmocnienie odporności organizmu przed chorobami, wirusami i wieloma dolegliwościami.

Ta roślina, którą jesz codziennie może powodować zawał serca, unikaj jej, zobacz tutaj>>

Rooibos zawiera też inny cenny przeciwutleniacz-kwercytynę, , która chroni układ krążenia.
Ma ona działanie przeciwzapalne, co redukuje ciśnienie krwi. Wpływa na wzrost dobrego cholesterolu i hamuje wzrost tego złego LDL, przez co nie „przylega” on do ścian tętnic i naczyń krwionośnych. Jest więc idealną, naturalną ochroną przed różnymi chorobami serca, w tym miażdżycy tętnic, ataku serca i udarów mózgu.
Kwercytyna znana jest też ze swych właściwości łagodzących dolegliwości żołądkowe i skurcze brzucha spowodowane niestrawnością lub problemami z układem pokarmowym.

4. Rooibos jest idealna dla naszej skóry

Jest naturalnym źródłem alfa-hydroksy kwasów i zawiera dużą ilość cynku. Te kwasy znane są w kosmetyce od lat i są niezwykle popularne w peelingach chemicznych. Spłycają zmarszczki ożywiają skórę i sprawiają, że wygląda ona na świeżą i pełną blasku. Idealna jest maseczka, przyrządzona ze sproszkowanej herbaty z niewielką ilością wody. Położona bezpośrednio na skórę łagodzi trądzik, pryszcze, wiele chorób skóry w tym łuszczycę i egzemę, a także oparzenia słoneczne.

5. Rooibos jest idealna jeśli masz kamienie nerkowe.

Zazwyczaj osoby, cierpiące na kamienie w nerkach unikają herbaty, szczególnie czarnej ze względu na zawarty w niej kwas szczawiowy i słusznie bo w 100 ml jest go aż 111 mg. Kwas szczawiowy przyczynia się do powstawania kamieni wapniowych w nerkach.
Herbata rooibos nie zawiera tego kwasu, dlatego jest polecana osobom cierpiącym na kamienie w nerkach.

Zobacz też: Naturalny sposób na kamienie nerkowe (zmienia kwasowość krwi i moczu, co pozwala rozpuścić kamienie i usunąć je z nerek)

6. Rooibos jest dla Ciebie jeśli masz cukrzycę.

To dzięki temu, że zawiera aspalathin rzadki przeciwutleniacz, który ma wiele unikalnych cech. Jedną z nich jest to, że może przyczynić się do równowagi zawartości cukru we krwi, poprawia odporność na insulinę, poprawia wchłanianie glukozy przez mięśnie i zwiększa wydzielanie insuliny przez trzustkę. Jest więc idealną barierą dla rozwoju cukrzycy typu II,
Poprzez to, że herbata rooibos równoważy poziom cukru we krwi, może być również stosowana przez osoby, które już chorują na cukrzycę. Zapobiegnie to skokom poziomu cukru we krwi.

Lecznicza zupa Hipokratesa (wypróbuj przepis)>>

7. Chroni przed niektórymi nowotworami

Niektóre badania wykazały związek między spożyciem herbaty rooibos i zmniejszeniem substancji rakotwórczych. Być może to ze względu na wysoki poziom przeciwutleniaczy, z których duża część ma działanie przeciwrakowe i chroni komórki i DNA przed uszkodzeniem i rozwojem raka.

8. Jest bardzo pomocna we wchłanianiu żelaza

W przeciwieństwie do większości czarnych herbat uniemożliwiają wchłanianie żelaza z organizmu
z powodu zwartości tanin. Rooibos zawiera mniej niż połowę garbników zawartych w czarnej herbacie i wspomaga organizm w przyswajaniu żelaza.

9. Rooibos pita regularnie może chronić przed Parkinsonem i chorobą Alzheimera.

To za sprawą peroksydacji lipidów, a raczej ochroną przed tym procesem. Powstaje on gdy wolne rodniki uszkadzają komórki mózgu i tkankę nerwową. Jeśli proces ten trwa długo, prowadzi to do pogorszenia stanu mózgu i rozwoju chorób układu nerwowego.
Czy wiesz, że stężenie produktów peroksydacji li­pidów u chorych na Parkinsona jest 8-krotnie wyższe niż u osób zdrowych.

10. Idealne „lekarstwo” przy alergiach

Herbata rooiobos ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne a to dzięki zawartości związków fenolowych. Jest bardzo często wykorzystywana w leczeniu alergii, także tych skórnych, egzemy, kataru siennego i zapaleniu oskrzeli przebiegającego w alergii.

Uwaga:
Herbata rooibos ma tak silne działanie, że może zakłócić proces leczenia niektórych schorzeń w tym w czasie chemioterapii.

Zobacz też:

Ten napój alkalizuje bardziej niż woda z cytryną (pij go codziennie 30 minut przed każdym posiłkiem)