KOKTAJL Z AWOKADO

koktajl z awokado

Kasia Gurbacka
Dietetyk
Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka pysznego planu jedzenia na odchudzanie Sekrety Odchudzania

Ten pyszny koktajl idealnie sprawdzi się jako śniadanie, a nawet deser. Naprawdę smakuje świetnie, a przede wszystkim jest bardzo sycący. Po jego wypiciu długo nie odczuwam głodu. Miesiącami próbowałam zrobić idealny koktajl z dodatkiem awokado, ale w każdym czegoś mi brakowało. Ten naprawdę sprawdził się rewelacyjnie, dlatego zachęcam Was wszystkich do spróbowania!

Popularne: Myślisz, że wiesz WSZYSTKO o oleju kokosowym? Sprawdź jakie posiada niezwykłe właściwości

Właściwości awokado

Warto zapoznać się z właściwościami jakie niesie sam owoc, a jest ich naprawdę wiele. Przede wszystkim zawiera ono nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu, a także poprawiają metabolizm i pracę mózgu. Obecne w nim fitoskładniki chronią serce przed chorobami i obniżają ciśnienie we krwi.

Dzięki temu, że awokado zawiera kwas foliowy, korzystnie wpływa na organizm kobiet w ciąży i zapewnia prawidłowy rozwój płodu. Glutation, czyli jeden z najważniejszych antyoksydantów wspiera wątrobę i układ nerwowy, ochraniając tym samym przed czynnikami chorobotwórczymi. Na dodatek, znajdziemy w nim również spore ilości luteiny, które świetnie wpływają na nasz wzrok.

Mam nadzieję, że teraz przekonałam Cię do spróbowania tego zdrowego koktajlu 😉 A co mnie jeszcze cieszy? To, że moje dzieci wypijają go z chęcią, prosząc o dokładkę 😉 A przecież nie ma nic piękniejszego niż widok zadowolonego dziecka!

Zobacz także: Przepyszne desery bez pszenicy. Łatwe i szybkie w wykonaniu!

Składniki na koktajl z awokado

  • 2 szklanki mleka migdałowego
  • 1/3 filiżanki orzechów nerkowca
  • 1/4 awokado
  • 2 łyżki nasion Chia
  • 1 łyżka surowego kakao
  • 2 czubate łyżeczki syropu klonowego
  • 1 czubata łyżeczka proszku maca
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta cukru waniliowego

Wykonanie

Po pierwsze, radzę, aby poczekać z wypiciem tego koktajlu około 30 minut po jego zmiksowaniu (wiem, że to może być trudne, aby się powstrzymać), a najlepiej, jeśli zrobisz go dzień przed – wszystko po to, aby nasiona chia dobrze namiękły 😉

Umieść wszystkie składniki w misce, po czym zblenduj tak, aby uzyskać jednolitą masę. Jeśli chcesz, możesz pozostawić kilka orzechów i szczyptę kakao do udekorowania wykonanego koktajlu. Smacznego!

Sprawdź inne moje przepisy z wykorzystaniem awokado: