Kasia Gurbacka
Dietetyk, miłośniczka dobrej kuchni
Autorka Diety Venus
Spaghetti z sosem z awokado, wspiera zdrowie i jest pyszne
Choć awokado uważa się za tłuste warzywo, to w ogóle nie ma cholesterolu i sodu. Zawiera 75% tłuszczy, które są jednymi z najzdrowszych na świecie i bardzo wspierają zdrowie układu krążenia i zdrowie serca, a jedno awokado ma więcej potasu niż banan. Ponadto awokado jest
Jeden owoc 100 gramowy ma mnóstwo cennych składników i zawiera:
Witaminę K: 26% dziennego zapotrzebowania
Kwas foliowy: 20% dziennego zapotrzebowania
Witaminę C: 17% dziennego zapotrzebowania
Potasu: 14% dziennego zapotrzebowania
Witaminy B5: 12% dziennego zapotrzebowania
Witaminę B6: 11% dziennego zapotrzebowania
Witaminę E: 10% dziennego zapotrzebowania
Zawiera niewielkie ilości magnezu, manganu, miedzi, żelaza, cynku, fosforu, witaminy A, B1 (tiaminy), B2 (ryboflawiny), B3 (niacyny). Jeden, średniej wielkości owoc ma około 160 kalorii, 2 g białka i 15 g zdrowych tłuszczy.
Badania wykazały, że owoce avocado mają właściwości lecznicze:
- Mogą znacznie zmniejszyć poziom całkowitego cholesterolu
- Zmniejszyć stężenie trójglicerydów we krwi nawet o 20%.
- Obniżyć poziom cholesterolu LDL o maksymalnie 22% oraz zwiększyć HDL („dobry”) cholesterol nawet o 11%
- Jest idealne dla zachowania zdrowych oczu. Zawiera 81 mg luteiny i zeaksantyny, przeciwutleniaczy, które wspierają zdrowie oczu
- 3,5 g tłuszczów nienasyconych zawartych w awokado, odżywia mózg i układ nerwowy
Awokado można jeść na wiele sposobów, jednym z moich ulubionych jest spaghetti z sosem z awokado:)
Sos avocado na 4 porcje
2 bardzo dojrzałe avocado
sok z 1/2 cytryny (3 łyżki)
1 ząbek czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki posiekanego szczypiorku
czarny pieprz do smaku
sól morska do smaku
szczypta płatków papryki chilli (opcjonalnie)
1 łyżka uprażonych ziarnek dyni
1 opakowanie chińskiego makaronu vermicelli (z groszku i fasolki mung)
ZOBACZ TEŻ: Świetnie rozpisany jadłospis na -15 kg
WYKONANIE
Avocado obrać ze skórki, wyjąć pestkę i włożyć do miski. Dodać sok z cytryny, zgnieciony ząbek czosnku, oliwę z oliwek i dokładnie zmiksować. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zazwyczaj wkłada się go do miski z gorącą wodą a po 5 minutach wyjmuje. Wówczas makaron jest już gotowy. Jeśli nitki są zbyt długie można makaron pociąć nożyczkami na mniejsze.
Do miski z sosem włożyć makaron i dokładnie wymieszać. Na koniec posypać posiekanym szczypiorkiem i ziarnkami dyni.