Kasia Gurbacka
Dietetyk, miłośniczka dobrej kuchni
Autorka Diety Venus

Spaghetti z sosem z awokado, wspiera zdrowie i  jest pyszne

Choć awokado uważa się za tłuste warzywo, to w ogóle nie ma cholesterolu i sodu. Zawiera 75% tłuszczy, które są jednymi z najzdrowszych na świecie i bardzo wspierają zdrowie układu krążenia i zdrowie serca, a jedno awokado ma więcej potasu niż banan. Ponadto awokado jest spaghetti z awocadoidealną przekąską. 

Jeden owoc 100 gramowy ma mnóstwo cennych składników i zawiera:

Witaminę K: 26% dziennego zapotrzebowania
Kwas foliowy: 20% dziennego zapotrzebowania
Witaminę C: 17% dziennego zapotrzebowania
Potasu: 14% dziennego zapotrzebowania
Witaminy B5: 12% dziennego zapotrzebowania
Witaminę B6: 11% dziennego zapotrzebowania
Witaminę E: 10% dziennego zapotrzebowania

Zawiera niewielkie ilości magnezu, manganu, miedzi, żelaza, cynku, fosforu, witaminy A, B1 (tiaminy), B2 (ryboflawiny), B3 (niacyny). Jeden, średniej wielkości owoc ma około 160 kalorii, 2 g białka i 15 g zdrowych tłuszczy.

Badania wykazały, że owoce avocado mają właściwości lecznicze:

  • Mogą znacznie zmniejszyć poziom całkowitego cholesterolu
  • Zmniejszyć stężenie trójglicerydów we krwi nawet o 20%.
  • Obniżyć poziom cholesterolu LDL o maksymalnie 22% oraz zwiększyć HDL („dobry”) cholesterol nawet o 11%
  • Jest idealne dla zachowania zdrowych oczu. Zawiera 81 mg luteiny i zeaksantyny, przeciwutleniaczy, które wspierają zdrowie oczu
  • 3,5 g tłuszczów nienasyconych zawartych w awokado, odżywia mózg i układ nerwowy

Awokado można jeść na wiele sposobów, jednym z moich ulubionych jest spaghetti z sosem z awokado:)

Sos avocado na 4 porcje

2 bardzo dojrzałe avocado
sok z 1/2 cytryny (3 łyżki)
1 ząbek czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek

3 łyżki posiekanego szczypiorku

czarny pieprz do smaku
sól morska do smaku
szczypta płatków papryki chilli (opcjonalnie)

1 łyżka uprażonych ziarnek dyni

1 opakowanie chińskiego makaronu vermicelli (z groszku i fasolki mung)

ZOBACZ TEŻ: Świetnie rozpisany jadłospis na -15 kg

WYKONANIE

Avocado obrać ze skórki, wyjąć pestkę i włożyć do miski. Dodać sok z cytryny, zgnieciony ząbek czosnku, oliwę z oliwek i dokładnie zmiksować. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.

Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zazwyczaj wkłada się go do miski z gorącą wodą a po 5 minutach wyjmuje. Wówczas makaron jest już gotowy. Jeśli nitki są zbyt długie można makaron pociąć nożyczkami na mniejsze.

Do miski z sosem włożyć makaron i dokładnie wymieszać. Na koniec posypać posiekanym szczypiorkiem i ziarnkami dyni.