Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi

Ryby oprócz tego, że świetnie smakują to mają mnóstwo witamin i świetnie wpływają na nasze zdrowie. Nie wyobrażam sobie bez nich świąt!

Zawierają mnóstwo białka, żelaza, potasu, a także kwasów tłuszczowych oraz witaminy D, A oraz B6. Zaleca się ich jedzenie w szczególności osobom mającym problemy z układem krążenia, a także cierpiącym na anemię.

Szuba – sałatka śledziowa

Składniki:

  • 200-300 g filetów śledziowych
  • 1 cebula
  • 2 duże ziemniaki (ugotowane w mundurkach)
  • 2 duże buraki (ugotowane w mundurkach)
  • 1 średnia marchewka (ugotowana w mundurkach)
  • 1-2 jajka (ugotowane na twardo)
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki domowego majonezu – przepis
  • sól, pieprz i ulubione przyprawy do smaku

Wykonanie:

Jajka ugotuj na twardo, a warzywa w mundurkach.

Obraną cebulę oraz filety śledziowe pokrój w drobną kostkę. Przygotuj naczynie i na samym dnie wyłóż śledzie, posmaruj je cienką warstwą majonezu a następnie cebulkę.

Warzywa odcedź i obierz. Zetrzyj je na tarce na grubych oczkach. Na warstwę ze śledziami i cebulką wykładaj kolejno ziemniaki, jajka, marchewkę i buraki.

Na każdą następną warstwę nakładaj cienką warstwę majonezu domowego.

Na koniec dopraw do smaku, a wierzch udekoruj koperkiem lub natką pietruszki.

Ryba po grecku

Składniki

  • 1 kg fileta z ryby (białej)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 duża cebula
  • 3 średnie marchewki
  • 250 g koncentratu pomidorowego
  • oliwa z oliwek do smażenia (dobrej jakości)
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Pokrój rybę na dowolne kawałki. Obtocz w jajku i mące kukurydzianej i usmaż z dwóch stron.

Zdejmij z ognia, talerz wyłóż kawałkami ręcznika papierowego i połóż na nim rybę.

Cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Do garnka wlej kilka kropel oliwy, a następnie podsmaż cebulkę. Po kilku minutach dodaj startą marchewkę i gotuj pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Stopniowo dodawaj wodę, aby nie przypalić marchewki.

Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy i dokładnie wymieszaj.

Rybę przełóż na półmisek, a na nią przełóż sos. Podawaj na ciepło lub zimno.

Zobacz także:

6 najlepszych przepisów na śledzie – idealne na Święta!

Pierogi bezglutenowe – jak ulepić smaczne pierogi bez białej mąki?

6 najlepszych przepisów na słodkości z makiem – palce lizać