Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi

Czas na mikołajkowe szaleństwo 🙂 Specjalnie dla Was przygotowałam 6 pysznych i prostych deserów z makiem. Warto go wykorzystywać w kuchni, bo zawiera mnóstwo witamin i jest korzystny dla naszego zdrowia.

Mak jest bezprecedensowym rekordzistą, jeśli chodzi o zawartość wapnia – 100 g suchego produktu zawiera aż 1280 mg cennego dla kości pierwiastka, a więc więcej niż 100 g mleka czy sera. Ale to nie wszystko – aromatyczne czarne ziarenka są także niezwykle bogate w potas, magnez, mangan, fosfor, żelazo, cynk oraz miedź, a więc mikroelementy odpowiadające za najważniejsze procesy w organizmie – od produkcji czerwonych krwinek przez kontrolę pracy serca i ciśnienia, a skończywszy na wzroście i prawidłowym rozwoju.

Do tego dodajmy także wysoką zawartość witamin z grupy B odpowiedzialnych między innymi za metabolizm tłuszczów i węglowodanów oraz sporą dawkę błonnika spożywczego, który warunkuje prawidłowe działanie układu pokarmowego a także, jak wykazują badania, zmniejsza wchłanianie soli żółciowych w jelitach, obniżając tym samym poziom złego cholesterolu LDL we krwi

dieta venus efekty

  1. Owsianka z makiem

Składniki na 2 porcje:

  • 1 szklanka płatków owsianych (bezglutenowych)
  • 2 szklanki mleka migdałowego albo wody
  • 2 i 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 łyżki miodu
  • 1 łyżka siemienia lnianego (zmielonego)
  • 2 łyżeczki maku (+1 łyżeczka do posypania)
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny

Wykonanie:

W małym rondelku ugotuj płatki owsiane. Dodaj sok z cytryny, miód, siemię lniane, mak i startą skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Gotuj, aż owsianka uzyska dość gęstą konsystencję. Przelej do miseczek. Gotowe!

Wartość odżywcza 1 porcji:
białko: 14g
tłuszcz: 18g
węglowodany: 65g
błonnik: 7g
IG: 44
kalorie: 447 kcal

2. Ciasto migdałowe z makiem

Składniki na 15 porcji:

  • 2 szklanki maku
  • 7 jajek
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego
  • 2 szklanki mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka cynamonu

Polewa:

  • ¾ szklanki mleczka kokosowego
  • 1/3 szklanki ksylitolu
  • ¼ kostki masła (50 g)
  • 1 szklanka płatków migdałowych

Wykonanie:

Zalej nasionka maku wrzątkiem i pozostaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Odcedź je za pomocą gazy i zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, możesz też spróbować wykorzystać młynek do kawy.

Rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Przygotuj tortownicę i wysmaruj ją masłem i wyłóż pergaminem.

W dużej misce, za pomocą miksera ubijaj żółtka z cukrem przez około 5 minut. Dodaj mak i dokładnie wymieszaj, do całkowitego połączenia się składników. Dodaj mąkę migdałową i cynamon i ponownie pomieszaj. Odłóż na bok.

W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę. Dodaj do uprzednio przygotowanej masy makowej i delikatnie wymieszaj. Przełóż do blaszki, równomiernie rozprowadź, wygładź i piecz przez około 45-50 minut.

Przygotuj karmelową polewę. W małym rondelku wymieszaj mleczko kokosowe z ksylitolem i masłem, gotuj na małym ogniu stale mieszając, aż masa zgęstnieje.

15 minut przed zakończeniem pieczenia ciasta, polej je wykonaną polewą i wstaw ponownie do piekarnika. Na koniec posyp płatkami migdałów.

Smacznego!

Wartość odżywcza 1 porcji:

białko: 12,6g
tłuszcz: 27g
węglowodany:18,6g
błonnik: 7 g
IG: 25
kalorie: 344 kcal

Zobacz także: Będąc na tej diecie nie musisz odmawiać sobie deserów!

3. Muffinki makowe

Składniki na 12 muffinek:

  • 2 szklanki mąki migdałowej
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 5 dużych jajek
  • ½ szklanki miodu
  • 1/2 łyżeczki pasty z wanilii
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki maku
  • ¾ łyżeczki sody

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Przygotuj blaszkę na muffinki, którą wysmaruj olejem kokosowym.

W misce wymieszać mąkę migdałową z mąką kokosową, makiem i sodą oczyszczoną.

Do osobnej miski dodaj jajka, miód, sok z cytryny, skórkę z cytryny i pastę z wanilii. Dokładnie wymieszaj. Połącz wraz z mieszanką mąk i delikatnie pomieszaj.

Tak powstałą masę wlej do foremek na muffinki i piecz przez około 20 minut.

Wartość odżywcza 1 porcji:

białko: 7,9g
tłuszcz: 15g
węglowodany: 13g
błonnik: 3g
IG: 45
kalorie: 219 kcal

4. Świąteczne ciasto z makiem bez pieczenia

Składniki na 15 porcji:

Spód:

  • 1/2 szklanki orzechów włoskich (60g)
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych (65g)
  • 1 szklanka rodzynek (150g)
  • szczypta soli
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej

Wypełnienie:

  • 1 szklanka maku (140g)
  • 100g orzechów nerkowca
  • 1/3 szklanki miodu
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki skórki z pomarańczy
  • kilka kropli ekstraktu migdałowego

Lukier:

  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki karobu (można użyć też miodu, choć karob nada polewie karmelowego smaku)
  • 1 łyżka soku z pomarańczy

Wykonanie:

Orzechy nerkowca oraz mak namocz na kilka godzin lub na całą noc.

Wykonaj spód ciasta.

Za pomocą blendera lub malaksera zmiel orzechy włoskie i laskowe. Rodzynki drobno posiekaj i dokładnie wymieszaj z orzechami. Dodaj sól i gałkę muszkatołową. Ciasto będzie miało idealną konsystencję wtedy, gdy składniki będą trzymać się razem. Wylep nim dokładnie spód tortownicy.

Roztop olej kokosowy. Przez chwilę blenduj mak z miodem i sokiem pomarańczowym. Następnie dodaj orzechy nerkowca, skórkę z pomarańczy i ekstrakt migdałowy i całość zblenduj. Rozprowadź nadzienie po spodzie i wstaw do zamrażalnika na około 60 minut.

Roztop olej kokosowy, wymieszaj z carobem i sokiem z pomarańczy. Tak wykonanym lukrem polej ciasto, posyp orzechami i startą skórką z pomarańczy i ponownie włóż do zamrażalnika na 30 minut.

Gotowe!

Wartość odżywcza 1 porcji:

białko: 4,6g
tłuszcze: 15,8g
węglowodany: 19,5g
błonnik: 3,5g
IG: 40
kalorie: 220 kcal

5. Chrupaczki makowe

Składniki na 10 porcji:

  • 1 szklanka maku
  • 2 białka jajek
  • sok z 1 cytryny
  • 1 czubata łyżka cukru kokosowego
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 100 gramów czekolady (70% kakao)
  • 4 łyżki płatków migdałów

Wykonanie:

Mak wymieszaj z cukrem, białkami jaj i sokiem z cytryny. Masę przełóż na papier do pieczenia i równo rozsmaruj. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, wstaw blachę do piekarnika i piecz około 15 minut. Im masa cieniej rozsmarowana tym czas pieczenia jest krótszy.

W międzyczasie upraż na patelni płatki migdałów, a czekoladę rozpuść. Można to zrobić w garnuszku na małym ogniu lub w kąpieli wodnej.

Masę makową wyjmij z piekarnika, a kiedy lekko ostygnie polej rozpuszczoną czekoladą i posyp uprażonymi płatkami migdałów. Pokrój na mniejsze kawałki, w zależności od upodobań.

Wartość odżywcza 1 porcji:

białko: 5,6g;
tłuszcze: 12,5g;
węglowodany: 11,3g;
błonnik: 4g;
IG: 25
kalorie: 165 kcal;

 6. Ciasto makowe z lukrem

Składniki  na 15 porcji:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki migdałowej
  • 1/4 szklanki mąki kokosowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 3 łyżki maku
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego
  • sok z 1 cytryny + starta skórka

Lukier

  • 1 szklanka cukru pudru (zmielony cukier kokosowy)
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki płatków migdałowych

Wykonanie:

Nagrzej piekarnik do 170 st. C. Nasmaruj blaszkę (ja użyłam keksówki) olejem kokosowym.

Do dużej miski mąki wsyp mąkę migdałową i kokosową, proszek do pieczenia, sól, mak i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj jajka, olej kokosowy, miód, mleko migdałowe, sok z cytryny i startą skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

Ciasto nałóż równomiernie do blaszki. Piecz przez około 45 minut.

Przygotuj lukier. W małej misce wymieszaj cukier i sok z cytryny tak, aby nie było żadnych grudek. Kiedy ciasto wystygnie, polej je przygotowanym lukrem i posyp płatkami migdałów.

Smacznego!

Wartość odżywcza 1 porcji:

białko: 5,4g
tłuszcz: 18,7g
węglowodany: 19,2g
błonnik: 2,2g
IG: 42
kalorie: 262 kcal

Zobacz także:

Oczyść swój organizm i schudnij nawet 7 kg w miesiąc!

Mak – sprawdź, dlaczego warto go jeść nie tylko w święta

3 najlepsze desery z bananami – musisz ich spróbować!