Zanim zaczniesz odchudzanie, musisz dowiedzieć się co najbardziej działa na spalanie tłuszczu i co jeść, aby przyspieszyć metabolizm. Ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.
Banany zawsze smakują świetnie. Żółte, pachnące słońcem kryją w sobie dużo więcej niż tylko wyjątkowy smak. Są doskonałe dla zdrowia, urody i dobrego samopoczucia – jedz je jak najczęściej. Banany to nie tylko „słodki ziemniak” jak mówią niektórzy. Są bogate w mnóstwo witamin i minerałów. Banany pozytywnie wpływają na pracę serca i układu krążenia, chronią przed nadciśnieniem, redukują poziom złego cholesterolu we krwi oraz regulują gospodarkę elektrolitową.
Co więcej – pozytywnie wpływają na układ nerwowy, zapobiegają skurczom mięśni, tikom nerwowym, dodają energii i niwelują zmęczenie. Są też świetne w stanach drażliwości i silnego stresu.
Regularne spożywanie bananów poprawia pracę układu pokarmowego, oczyszcza organizm z toksyn, pobudza nasze jelita do produkcji dobrych bakterii. Mikroelementy zawarte w bananach mają też świetny wpływ na naszą urodę – poprawiają stan skóry, włosów i paznokci, opóźniają procesy starzenia i pojawiania się zmarszczek. Jednym słowem – banany to najlepsza broń w walce o zdrowie i urodę.
Oto 3 najlepsze przepisy na pyszne desery z bananami 🙂 Smacznego!
1. Tarta z bananami
Składniki na spód:
- 1/2 szklanki migdałów
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli morskiej
- 1/4 szklanki oleju kokosowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 i 1/2 łyżki wody (lub więcej, jeśli trzeba będzie zwilżyć ciasto)
Składniki na karmelowe nadzienie:
- 1 i 1/2 szklanki daktyli (polane wrzątkiem i moczone przez około 10 minut)
- 3 łyżki masła migdałowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli morskiej
- 1/2 łyżeczki mielonej wanilii
Składniki na kokosową polewę:
- 2 puszki mleczka kokosowego (schłodzone przez noc)
Dodatkowo:
- 3 dojrzałe banany (pokrojone w plasterki)
- kilka kostek gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 170 st. C.
Dno i boki formy na tartę posmaruj olejem kokosowym. Z papieru do pieczenia wytnij koło i wyłóż nim foremkę.
Migdały umieść w malakserze i dokładnie je zmiel. Następnie dodaj płatki owsiane, cynamon oraz szczyptę soli i ponownie zmiksuj do uzyskania masy podobnej do gruboziarnistego piasku. Kolejno, dodaj olej kokosowy oraz syrop klonowy i zmiksuj. Powstałe ciasto powinno trzymać się razem, ale nie może być zbyt lepkie.
Przełóż je do formy na tartę, przyciskając do dna i boków. (Jeśli ciasto będzie się przyklejać do palców, zwilż palce wodą.) Następnie poprzekłuwaj ciasto widelcem. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 12-14 minut. Odstaw do wystygnięcia. Przygotuj nadzienie.
Daktyle zalej wrzątkiem i mocz przez około 10 minut. Po tym czasie przełóż je do malaksera razem z masłem migdałowym, sokiem z cytryny, szczyptą soli i wanilią. Zmiksuj do uzyskania gładkiej masy, którą rozprowadź po cieście.
Wyjmij mleczko kokosowe z lodówki. Przełóż do średniej miski (wylej wodę, która znajduje się na wierzchu mleczka) i za pomocą miksera dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładka i puszysta masa. Przełóż na orzechową warstwę, a następnie pokrój banany i poukładaj na wierzchu tarty. Zetrzyj na tarce kilka kostek czekolady i posyp ciasto. Gotowe!
2. Sushi z banana
Składniki (2 porcje)
- 2 banany
- 2 łyżki masła orzechowego (100% orzechów) lub domowej nutelli
- garść posiekanych orzechów (włoskie i pistacje)
- 2 łyżki nasion chia
Wykonanie:
Obierz banany i posmaruj każdy z nich masłem orzechowym lub domową nutellą. Orzechy i pistacje posiekaj drobno. Każdy banan posyp posiekanymi orzechami i nasionami chia. Dodatki lekko dociśnij, aby „przykleiły” się do bananów. Pokrój w małe plasterki. Zjedz od razu po przygotowaniu lub wstaw do lodówki na około 30 minut.
3. Naleśniki z bananów (2 składnikowe)
Składniki
- 1 duży bardzo dojrzały banan
- 2 jajka wiejskie średniej wielkości
Dodatki extra
(można je dodać do naleśników, choć i bez nich smakują przepysznie)
- orzechy włoskie
- truskawki, borówki, maliny, jagody, syrop klonowy
- odrobina oleju kokosowego do nasmarowania patelni
Wykonanie
Banany obierz ze skórki, przełóż je do miseczki i dokładnie rozgnieć widelcem, aż powstanie taka „papka”. W drugiej miseczce rozbij jajka i roztrzep je, aż białko i żółtko dokładnie się połączą. Masę jajeczną dodaj do bananów i dokładnie wymieszaj łyżką.
Rozgrzej patelnię, nasmaruj ją odrobiną oleju kokosowego i łyżką nakładaj niedużą porcję ciasta. Ważne aby placuszki były nieduże, wówczas łatwiej je przekładać na drugą stronę. Ciasto jest bardzo delikatne i należy delikatnie się z nim obchodzić :). Smaż około 1 minuty z jednej strony, następnie szpatułką odwróć je na drugą stronę.
Zobacz także:
Na tej diecie schudnie nawet największy leń!
5 przepisów na pyszne koktajle oczyszczające, które pomogą Ci schudnąć