Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi
Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na ratatuj, czyli warzywny gulasz, który można przygotować zarówno na obiad i kolację. Jest to bardzo pożywne i wartościowe danie. Zachwyca nie tylko smakiem, a także kolorami!
Warzywa, których używamy w tym daniu są źródłem niezbędnych witamin i bardzo korzystnie wpływają na zdrowie.
Po pierwsze mają bardzo mało kalorii, dlatego świetnie sprawdzą się u osób dbających o linię ? Obecna w nich witamina C i A dba o naszą odporność i chroni przed działaniem szkodliwych substancji. Wpływa także korzystnie w przypadku wrzodów i skutecznie odkwasza organizm, a występujące w nich antyoksydanty zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.
Popularne: Oczyść organizm z niebezpiecznych toksyn, przywróć zdrowie i schudnij!
Składniki:
-
2 bakłażany
-
1 duża cukinia
-
4 cebule
-
4 pomidory
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sos:
- 500 ml passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- 2 czubata łyżka domowego pesto
- 1/4 łyżeczki soli Himalajskiej
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
Cukinię oraz bakłażany dokładnie umyj i pokrój w dość cienkie plasterki (nie obieraj ze skórki). Tę samą czynność wykonaj z cebulami oraz pomidorami.
Przygotuj sos. Zmieszaj passatę pomidorową z wyciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, bazyliowym pesto i przyprawami. Dokładnie wymieszaj i równomiernie rozprowadź po naczyniu żaroodpornym.
Do naczynia przełóż warzywa. Plasterki układaj na przemian, jeden przy drugim. Na sam koniec, całość polej oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 45-60 minut, aż warzywa będą miękkie.
Smacznego!
Zobacz także:
Na tej diecie schudnie nawet największy leń! Rekord to – 40 kg!