Katarzyna Gurbacka
Dietetyk
Promotor Zdrowego Odżywiania
Autor bestsellera – odchudzającej książki kucharskiej Sekrety Odchudzania
Czy lubisz czekoladę? albo nutellę? Teraz możesz ją jeść!
Ten, przepis na pewno Ci posmakuje. Wszystkie składniki są bardzo zdrowe i można je jeść także będąc na diecie. Prosty, pyszny i mega-zdrowy. Orzechy, kakao, olej kokosowy i syrop klonowy.
Idealny do smarowania zdrowego pieczywa, naleśników albo po prostu jedzenia z łyżeczki.
Zobacz też: Przepisy spalające tłuszcz, które można jeść na każdej diecie
Przepis na nutellę Kasi Gurbackiej
Składniki:
350 gramów orzechów laskowych
1 czubata łyżka kakao
2 czubate łyżki oleju kokosowego
4 łyżki syropu klonowego
Wykonanie
Orzechy wyłożyć na blachę i prażyć około 10-14 minut w piekarniku, w temperaturze 180 stopni. Brązowa skórka na orzechach powinna być popękana, to czas aby wyjąć je z piekarnika. Kiedy lekko ostygną, obrać brązową skórkę. Powinna ładnie „schodzić”.
Przesypać je do miksera i zmiksować na cienkie wiórki. Ja lubię kiedy delikatnie chrupią pod zębami, więc, niezbyt dokładnie je miksuję.
Jeśli wolisz bardziej gładką maskę, można miksować je kilka minut dłużej. Dodać kakao, olej kokosowy i syrop klonowy.
Miksować jeszcze kilka minut aby składniki się wymieszały.
Gotową nutellę przełożyć do słoiczków, można ją przechowywać w lodówce nawet 3 tygodnie.
Jeśli chcesz posmakować innych, zdrowych przepisów, znajdziesz je na następnej stronie: