Czy wiesz, że sukces w odchudzaniu to w 85% dieta? Wybierz nową siebie, dołącz do Klubu Kasi i do naszej społeczności, specjalnej grupy na Facebooku, gdzie nawzajem się wspieramy, wymieniamy przepisami i działamy!
Często nasze śniadania wyglądają tak samo. Niestety rano nie mamy czasy na wymyślanie nowych, smacznych, a do tego szybkich (to byłby wyczyn!) dań. Warto mieć zatem w rezerwie domową granolę, do której spokojnie możemy dodać np. mleko kokosowe i gotowe!
Często przestrzegam Was przed kupowaniem gotowych śniadaniowych płatków, w których jest mnóstwo cukru innych konserwantów.
Większość zbóż jakie codziennie zjadamy ( nawet te „pełnoziarniste” nieważne czy to jest pszenica, kukurydza czy ryż) powodują rozchwianie równowagi hormonalnej i poważne skoki cukru we krwi. To wszystko osłabia zdolność naszego organizmu do uwalniania hormonu wzrostu.
Jeśli chcesz wyglądać i czuć się młodziej unikaj „zdrowej” i „pełnoziarnistej” pszenicy, kukurydzy czy ryżu.
Te skoki są dla nas bardzo groźne, także dlatego, że uwalniają hormony odpowiedzialne za przechowywanie tłuszczu. Sprawiają też, że mamy większą ochotę na węglowodany i ciągle czujemy głód, a to raczej nie wpływa dobrze na obwód naszej talii czy płaski brzuch.
Pszenica jest tym WYJĄTKOWYM rodzajem węglowodanów, który zawiera związek o nazwie amylopektyna (nie znaleziono go w innych pokarmach). Dowiedziono, że amylopektyna zawarta w pszenicy podnosi poziom cukru we krwi bardziej niż jakikolwiek inny węglowodan, nawet szybciej niż batonik snikers!
Składniki
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki mąki migdałowej
- 1/2 szklanki surowej quinoa (komosa ryżowa)
- 1/2 szklanki nasion słonecznika
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych
- 1/3 szklanki siemienia lnianego
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 szklanki syropu klonowego
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
Popularne: Chcesz schudnąć szybko bez głodówek i efektu jojo? Na tej diecie schudło tysiące Polek!
Wykonanie
Nagrzej piekarnik do 160 stopni. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Następnie dokładnie połącz z miodem, syropem klonowym i olejem kokosowym. Rozprowadź równomiernie na blaszce i upewnij się, czy wszystkie składniki są dokładnie wymieszane. Piecz przez około 10-15 minut, po czym wymieszaj i ponownie włóż blaszkę do piekarnika na około 12 minut. Sprawdzaj co jakiś czas, aby uniknąć przypalenia granoli. Wyjmij i pozostaw do całkowitego schłodzenia. Przesyp do szczelnie zamykanego pojemnika i przechowuj nawet do miesiąca!
Zobacz także:
Jak gluten i jedzenie przetworzone wpływają na Twoje zdrowie?
Prosta dieta na której Basia schudła 12 kg w niecałe 4 tygodnie!