Czy wiesz, że sukces w odchudzaniu to w 85% dieta? Wybierz nową siebie, dołącz do Klubu Kasi i do naszej społeczności, specjalnej grupy na Facebooku, gdzie nawzajem się wspieramy, wymieniamy przepisami i działamy!

domowa granola

Często nasze śniadania wyglądają tak samo. Niestety rano nie mamy czasy na wymyślanie nowych, smacznych, a do tego szybkich (to byłby wyczyn!) dań. Warto mieć zatem w rezerwie domową granolę, do której spokojnie możemy dodać np. mleko kokosowe i gotowe!

Często przestrzegam Was przed kupowaniem gotowych śniadaniowych płatków, w których jest mnóstwo cukru innych konserwantów.

Większość zbóż jakie codziennie zjadamy ( nawet te „pełnoziarniste” nieważne czy to jest pszenica, kukurydza czy ryż) powodują rozchwianie równowagi hormonalnej i poważne skoki cukru we krwi. To wszystko osłabia zdolność naszego organizmu do uwalniania hormonu wzrostu.

Jeśli chcesz wyglądać i czuć się młodziej unikaj „zdrowej” i „pełnoziarnistej” pszenicy, kukurydzy czy ryżu.
Te skoki są dla nas bardzo groźne, także dlatego, że uwalniają hormony odpowiedzialne za przechowywanie tłuszczu. Sprawiają też, że mamy większą ochotę na węglowodany i ciągle czujemy głód, a to raczej nie wpływa dobrze na obwód naszej talii czy płaski brzuch.

Pszenica jest tym WYJĄTKOWYM rodzajem węglowodanów, który zawiera związek o nazwie amylopektyna (nie znaleziono go w innych pokarmach). Dowiedziono, że amylopektyna zawarta w pszenicy podnosi poziom cukru we krwi bardziej niż jakikolwiek inny węglowodan, nawet szybciej niż batonik snikers!

Składniki

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej
  • 1/2 szklanki surowej quinoa (komosa ryżowa)
  • 1/2 szklanki nasion słonecznika
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 1/3 szklanki siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki syropu klonowego
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego

Popularne: Chcesz schudnąć szybko bez głodówek i efektu jojo? Na tej diecie schudło tysiące Polek!

 Wykonanie

Nagrzej piekarnik do 160 stopni. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Następnie dokładnie połącz z miodem, syropem klonowym i olejem kokosowym. Rozprowadź równomiernie na blaszce i upewnij się, czy wszystkie składniki są dokładnie wymieszane. Piecz przez około 10-15 minut, po czym wymieszaj i ponownie włóż blaszkę do piekarnika na około 12 minut. Sprawdzaj co jakiś czas, aby uniknąć przypalenia granoli. Wyjmij i pozostaw do całkowitego schłodzenia. Przesyp do szczelnie zamykanego pojemnika i przechowuj nawet do miesiąca!

Zobacz także:

Jak gluten i jedzenie przetworzone wpływają na Twoje zdrowie?

Prosta dieta na której Basia schudła 12 kg w niecałe 4 tygodnie! 

Zalety oleju kokosowego i kto powinien go spożywać?

Jeśli masz te 5 objawów, to znak, że potrzebujesz detoxu