Chcesz nauczyć się dobrze jeść i zdrowo schudnąć, nawet 40 kg? Dołącz do wspaniałej społeczności, gdzie otrzymasz dopasowane do Ciebie plany jedzenia, przepisy i mnóstwo motywacji! Zapisz się dzisiaj!
Przepis na mleczko kurkumowe, idealny napój przeciwzapalny na niemal wszystkie schorzenia.
Mleczko kurkumowe, to jedno z moich najpyszniejszych „wybryków” kulinarnych:)
Ciepłe, lekko pikantne i pięknie żółte jest idealnym napojem na zakończenie dnia. Czy wiesz, że kurkumę uznaje się za królowa przypraw! To dzięki jej silnym właściwościom przeciwzapalnym. Wspomaga enzymy wątrobowe pomagając im „wypłukać” toksyny i substancje rakotwórcze z organizmu. Dr Saraswati Sukumar, onkolog z Uniwersytetu Johna Hopkinsa, potwierdza skuteczność przyprawy także w walce z cukrzycą, w przyśpieszaniu gojenia ran i w zwalczaniu stanów zapalnych oraz w redukowaniu ryzyka wystąpienia raka.W przeciwieństwie do tradycyjnych leków, kurkuma działa bez żadnych skutków ubocznych!
Mleczko kurkumowe jest też idealne na choroby skóry w tym trądzik i wypryski, wspomaga układ trawienny w tym zaburzenia pracy wątroby, choroby neurodegeneracyjne w tym chorobę Parkinsona, świetne przy artretyzmie.
Zobacz też: Roślina, która powoduje ciągły stan zapalny organizmu (unikaj jej)
Kurkumę stosuje się ją także w leczeniu nowotworów. Zawarta w kurkumie, kurkumina jest silnym antyoksydantem i niszczy wolne rodniki, odpowiedzialne za uszkodzenia komórek.
Dzięki gotowaniu siła i moc kurkuminy zostaje podwojona, a jej przeciwzapalne właściwości zostają wzmocnione.
Przepis na mleczko kurkumowe Kasi Gurbackiej
SKŁADNIKI NA 1 porcję
1 szklanka mleka kokosowego (2 łyżki mleka kokosowego z puszki+1-3/4 szklanki wody)*
1 mała łyżeczka cynamonu
1 mała i płaska łyżeczka miodu naturalnego (u mnie lipowy)
1 mała łyżeczka kurkumy
1 mała łyżeczka oleju kokosowego (opcjonalnie, ja dodaję bo lepiej mi smakuje)
2 cm kawałek laski wanilii
2 plasterki świeżego imbiru
szczypta soli morskiej
*Mleczko kurkumowe świetnie smakuje także na mleku migdałowym.
WYKONANIE
W garnuszku podgrzać mleko kokosowe, dodać wszystkie przyprawy: kurkumę,cynamon,goździka, imbir, wanilię i sól. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 2 minut. Dodać olej kokosowy, dokładnie wymieszać i przelać do kubeczka. Idealnie smakuje jeszcze ciepłe:)