Bezglutenowa owsianka z kokosem, a może kokosanka lub kaszka kokosowa?

Jeśli w chłodne jesienno zimowe dni marzy Ci się cieplutka, zdrowa i pyszna owsianka bez płatków owsianych, to znalazłaś odpowiedni przepis.

Zobacz też: Lecznicze właściwości kokosa>>

W konsystencji przypomina trochę kaszę manną, jest miękka i bardzo delikatna. Idealna dla dzieci zamiast kupnych płatków śniadaniowych.

Moje dzieci stwierdziły nawet, że to najpyszniejsza owsianka na świecie:)

Moje pyszne śniadanie jest bez glutenu i bez mleka krowiego, więc nadaje się dla każdej osoby na diecie bezmlecznej i bezglutenowej. Idealna jeśli cierpisz na IBS, masz wrażliwe jelito, lub Candida. 

kokosanka kaszka kokosowa przepis Kasi Gurbackiej

Przepis na kokosankę, kaszkę kokosową?

SKŁADNIKI

1 szklanka mleka kokosowego (1/4 puszki mleka kokosowego 85% kokosa rozrabiamy z wodą)
2 czubate łyżki mąki kokosowej

szczypta soli
szczypta cynamonu

1/2 banana
1 łyżka mrożonych owoców

Można też dodać do niej orzechy, rodzynki, migdały, w opcji na słodko 1 łyżeczka syropu klonowego. 

WYKONANIE

Mleko kokosowe wraz z wodą zagotować, dodać mąkę kokosową, cynamon i szczyptę soli i szybciutko zamieszać, aby nie zrobiły się „kluski”. Zmniejszyć ogień i podgotować przez 2-3 minutki. Banana pokroić na plasterki.Przełożyć kokosankę do miski, dołożyć banany i można już zajadać, pyszną cieplutką kokosankę.Kokosanka świetnie smakuje ze świeżymi owocami, musem malinowym i jagodami.

Zobacz też:

Przeciwzapalne mleczko kurkumowe, idealne przy wszelkich stanach zapalnych>>