Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>

Te naleśniki często goszczą na stole Amerykanów w porze śniadaniowej. Wykonuje się je szybko i można je robić na tysiące sposobów, dodając do nich świeże owoce, miód, masło, syrop klonowy lub orzechy. W tej najbardziej tradycyjnej wersji nie należą one jednak do grupy zdrowych posiłków. W wielu przepisach na amerykańskie pancakes znajdziesz biały cukier, mąkę pszenną i proszek do pieczenia, przez co bardziej kojarzą się z typowym ciastem niż lekkim śniadaniem.

Lubisz przepisy na desery? Oto przepisy na odchudzające desery!

Przy tej okazji chciałam Ci zaprezentować znacznie smaczniejszą i znacznie zdrowszą wersję amerykańskich naleśników. Ich podstawą są banany i jajka, a reszta dodatków zależy od rodzaju ciasta. Wykonasz je szybko, a co więcej będziesz mieć stuprocentową pewność, że takie śniadanie nie wpłynie niekorzystnie na Twoją sylwetkę.

OTO 4 POMYSŁY NA AMERYKAŃSKIE PANCAKES

MARCHWIOWE PANCAKES

amerykańskie pancakes

Składniki (4 sztuki):

1 starta marchew

1 łyżeczka mielonego cynamonu

2 łyżeczki miodu

2 jajka

1 banan

Wykonanie:

Zmiksuj jajka, banana, cynamon oraz miód gładką masę. Następnie dodaj startą marchewkę. Na patelni rozgrzej jedną łyżeczkę oleju kokosowego, a następnie wlej na nią 1/4 szklanki ciasta. Naleśnik smaż przez około 1-2 minuty na jednej stronie, a następnie przerzuć go na drugą stronę i smaż przez kolejne 1-2 minuty. Marchwiowe pancakesy możesz podawać z dodatkiem mleczka kokosowego oraz dowolnych orzechów czy pestek.

AMERYKAŃSKIE PANCAKES Z BORÓWKĄ

Składniki (4 sztuki):

1/4 szklanki płatków owsianych

1/2 szklanki borówek amerykańskich

1 banan (pokrojony na plasterki)

2 jajka

Wykonanie:

Zmiksuj jajka, banana oraz płatki owsiane na gładką masę. Na patelni rozgrzej jedną łyżeczkę oleju kokosowego, a następnie wlej na nią 1/4 szklanki ciasta. Połóż na nie borówki i smaż je przez około 1-2 minuty, następnie przerzuć je na drugą stronę i smaż przez kolejne 1-2 minuty. Kiedy już pancake będzie gotowy, przełóż go na talerz i zajmij się smażeniem kolejnych.

AMERYKAŃSKIE PANCAKES Z MASŁEM ORZECHOWYM I BANANAMI

Składniki (4 sztuki):

2 łyżki masła orzechowego

1 i 1/2 banana (pokrojonego na plasterki)

2 jajka

Wykonanie:

Zmiksuj jajka, banana (połowę banana zostaw na później, do położenia kawałków na naleśniki) oraz masło orzechowe na gładką masę. Na patelni rozgrzej jedną łyżeczkę oleju kokosowego, a następnie wlej na nią 1/4 szklanki ciasta. Naleśnik smaż przez około 1-2 minuty na jednej stronie, a następnie przerzuć go na drugą stronę i smaż przez kolejne 1-2 minuty. Gotowe pancakesy serwuj z dodatkiem plasterków bananów i syropu klonowego.

AMERYKAŃSKIE PANCAKES Z KOKOSEM I GREJPFRUTEM

Składniki (4 sztuki):

1/4 szklanki soku z różowego grejpfruta (świeżo wyciskanego)

1/4 szklanki wiórek kokosowych (+ dodatkowa porcja na posypkę)

2 jajka

1 banan

Wykonanie:

Zmiksuj jajka, banana, sok grejpfrutowy oraz wiórki kokosowe. Na patelni rozgrzej jedną łyżeczkę oleju kokosowego, a następnie wlej na nią 1/4 szklanki ciasta. Naleśnik smaż przez około 1-2 minuty na jednej stronie, a następnie przerzuć go na drugą stronę i smaż przez kolejne 1-2 minuty. Pancakesy podawaj z dodatkiem kawałków grejpfrutów oraz wiórek kokosowych.

Przepisy na amerykańskie pancakes pochodzą ze strony Food Matters

Zobacz także: