Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>

Niesłodkie śniadania wcale nie muszą ograniczać się do kanapek czy jajecznicy. Warto otworzyć się na nowe pomysły, takie jak np. wytrawne muffinki jaglane, które dostarczą nam energię i mnóstwo witamin i minerałów.

„Królowa kasz”, czyli kasza jaglana, jest lekkostrawna i bogata w cenne składniki odżywcze. Co więcej, nie powoduje alergii i jest produktem bezglutenowym. Ma dużo białka i jest prawdziwą skarbnicą witamin z grupy B – B1, B2 i B6, jak również minerałów takich jak żelazo i miedź.

zakwaszenie organizmu

Jarmuż ma mnóstwo białka i błonnika.Zawiera również witaminy C i K oraz wapń i potas.

Wśród jego wartości odżywczych znajdziemy również przeciwutleniacz – sulforafan – o działaniu przeciwnowotworowym i przeciwzapalnym.

Smak wytrawnych muffinków wzbogacą płatki drożdżowe, czyli rodzaj bardzo zdrowych nieaktywnych drożdży (więcej przeczytasz o nich TUTAJ).

WYTRAWNE MUFFINKI JAGLANE

Składniki (na 6 muffinków):

1 i 1/2 szklanki wody

1/2 szklanki kaszy jaglanej

3/4 szklanki wody

1/2 szklanki mąki z ciecierzycy

2 łyżki płatków drożdżowych

3 łyżeczki oliwy z oliwek

1/2 łyżeczki chili

1/2 łyżeczki soli

2 szklanki jarmużu (pokrojonego)

4 ząbki czosnku (posiekanego)

Wykonanie:

W małym rondelku zagotuj 1 i 1/2 szklanki wody. Następnie dodaj kaszę jaglaną, zmniejsz ogień i gotuj ją przez około 25 minut, do czasu, kiedy kasza pochłonie całą wodę. Rozgrzej piekarnik na 175ºC. Nasmaruj niewielką ilością tłuszczu foremki na muffiny. Do ugotowanej kaszy jaglanej dolej 3/4 szklanki wody, mąkę z ciecierzycy, płatki drożdżowe oraz 2 łyżeczki oleju, chili, sól, a następnie wszystko zblenduj. Na dużej patelni podduś jarmuż z czosnkiem z dodatkiem łyżeczki oliwy z oliwek. Kiedy jarmuż stanie się miękki, dodaj go razem z czosnkiem do jaglanego ciasta. Następnie rozdziel ciasto na foremki. Piecz wszystko przez około 18-22 minut, do momentu kiedy muffinki zrobią się złociste. Wyciągnij wytrawne muffinki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na 20 minut. Możesz je serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Muffiny możesz trzymać w lodówce przez tydzień, a w zamrażalniku przez 2 miesiące.

Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Power Hungry

Zobacz także: