Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>
Owsianka obniża ciśnienie krwi, reguluje poziom cukru i cholesterolu, wspomaga odporność, podkręca metabolizm oraz ułatwia zrzucenie zbędnych kilogramów. Nic więc dziwnego, że od lat uważana jest za jeden z najlepszych pomysłów na zdrowe, pełnowartościowe i dodające energii śniadanie.
Jesz codziennie płatki owsiane, ale marzysz o urozmaiceniu swojego menu na śniadanie? Pomysły na smaczną owsiankę można mnożyć w nieskończoność. Poniżej chciałam zaproponować Ci cztery przepisy na płatki owsiane – z mnóstwem różnorodnych i zdrowych dodatków.
POZNAJ 4 POMYSŁY NA ZDROWE ŚNIADANIE:
PŁATKI OWSIANE Z KURKUMĄ
Składniki:
1/2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka mleka roślinnego (migdałowe lub kokosowe)
1 małe jabłko (obrane i pokrojone w kostkę)
1/4 szklanki płatków kokosowych (lub wiórków)
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka nasion chia
1 łyżka syropu klonowego
1/4 łyżeczki kurkumy
1/8 łyżeczki mielonego imbiru
1/8 łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta czarnego pieprzu
szczypta soli
Wykonanie:
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Two City Vegans
PŁATKI OWSIANE Z DAKTYLAMI I PIECZONYMI JABŁKAMI
Składniki (na 2 porcje):
2 jabłka (obrane i pokrojone w plasterki)
1 łyżeczka miodu
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka soku z cytryny
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka wody
1 szklanka mleka migdałowego
szczypta soli
4 daktyle (pokrojone)
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik na 175°C. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż plasterki jabłek, skropione sokiem z cytryny, posypanej cynamonem i pokropione miodem. Piecz przez około 10-15 minut, do momentu, kiedy zrobią się miękkie. W małym rondelku podgrzej płatki owsiane z wodą i mlekiem. Doprowadź je do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj do momentu aż konsystencja zrobi się kremowa. Po kilku minutach dodaj daktyle – p pewnym czasie powinny być miękkie i nadać słodkiego smaku owsiance. D miseczki z płatkami wrzuć 1/3 szklanki pieczonych jabłek. Możesz również dodać orzechów i niemielonego siemienia lnianego.
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Minimalist Baker
PŁATKI OWSIANE Z TRUSKAWKAMI I KAKAO
Składniki:
1/2 szklanki płatków owsianych
1 średni banan (ugnieciony)
1/2 szklanki mleka migdałowego
1 łyżka kakao
1/4 szklanki pokrojonych truskawek
1 łyżka płatków z ciemnej czekolady
Wykonanie:
W małym rondelku pomieszaj ze sobą płatki owsiane, banana, mleko migdałowe i kakao. Gotuj wszystko przez 3-5 minut, okazjonalnie mieszając. Na koniec dodaj do miski czekoladowe płatki i truskawki.
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Bakerita
PŁATKI OWSIANE Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI
Składniki:
1/2 szklanki borówek amerykańskich
1/2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka mleka migdałowego
1 łyżka nasion chia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki ksylitolu
Wykonanie:
W małym garnku podgrzej jagody z 1/4 szklanki wody. Kiedy jagody zaczną puszczać sok, przenieś je do słoiczka lub miseczki i wymieszaj z płatkami owsianymi, mlekiem migdałowym, nasionami chia i przyprawami. Przykryj je i pozostaw w lodówce na około 4 godziny, do momentu aż płatki dobrze nasiąkną mlekiem i sokiem z borówek.
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Kim’s Cravings