Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>

Owsianka obniża ciśnienie krwi, reguluje poziom cukru i cholesterolu, wspomaga odporność, podkręca metabolizm oraz ułatwia zrzucenie zbędnych kilogramów. Nic więc dziwnego, że od lat uważana jest za jeden z najlepszych pomysłów na zdrowe, pełnowartościowe i dodające energii śniadanie.

Jesz codziennie płatki owsiane, ale marzysz o urozmaiceniu swojego menu na śniadanie? Pomysły na smaczną owsiankę można mnożyć w nieskończoność. Poniżej chciałam zaproponować Ci cztery przepisy na płatki owsiane – z mnóstwem różnorodnych i zdrowych dodatków.

zakwaszenie organizmu

POZNAJ 4 POMYSŁY NA ZDROWE ŚNIADANIE:

PŁATKI OWSIANE Z KURKUMĄ

Składniki:

1/2 szklanki płatków owsianych

1 szklanka mleka roślinnego (migdałowe lub kokosowe)

1 małe jabłko (obrane i pokrojone w kostkę)

1/4 szklanki płatków kokosowych (lub wiórków)

1 łyżka pestek dyni

1 łyżka nasion chia

1 łyżka syropu klonowego

1/4 łyżeczki kurkumy

1/8 łyżeczki mielonego imbiru

1/8 łyżeczki mielonego cynamonu

szczypta czarnego pieprzu

szczypta soli

Wykonanie:

Dodaj płatki owsiane, mleko roślinne, płatki kokosowe (lub wiórki) i gotuj je przez około 5 minut. Następnie dodaj jabłka i gotuj je przez kilka minut. Po tym czasie dodaj przyprawy i nasiona, a następnie dokładnie wszystko wymieszaj. Pieprz czarny wpłynie korzystnie na Twój metabolizm i pozwoli na lepsze przyswojenie kurkuminy.

 

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Two City Vegans

PŁATKI OWSIANE Z DAKTYLAMI I PIECZONYMI JABŁKAMI

Składniki (na 2 porcje):

2 jabłka (obrane i pokrojone w plasterki)

1 łyżeczka miodu

1/4 łyżeczki mielonego cynamonu

1 łyżeczka soku z cytryny

1 szklanka płatków owsianych

1 szklanka wody

1 szklanka mleka migdałowego

szczypta soli

4 daktyle (pokrojone)

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik na 175°C. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż plasterki jabłek, skropione sokiem z cytryny, posypanej cynamonem i pokropione miodem. Piecz przez około 10-15 minut, do momentu, kiedy zrobią się miękkie. W małym rondelku podgrzej płatki owsiane z wodą i mlekiem. Doprowadź je do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj do momentu aż konsystencja zrobi się kremowa. Po kilku minutach dodaj daktyle – p pewnym czasie powinny być miękkie i nadać słodkiego smaku owsiance. D miseczki z płatkami wrzuć 1/3 szklanki pieczonych jabłek. Możesz również dodać orzechów i niemielonego siemienia lnianego.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Minimalist Baker

PŁATKI OWSIANE Z TRUSKAWKAMI I KAKAO

Składniki:

1/2 szklanki płatków owsianych

1 średni banan (ugnieciony)

1/2 szklanki mleka migdałowego

1 łyżka kakao

1/4 szklanki pokrojonych truskawek

1 łyżka płatków z ciemnej czekolady

Wykonanie:

W małym rondelku pomieszaj ze sobą płatki owsiane, banana, mleko migdałowe i kakao. Gotuj wszystko przez 3-5 minut, okazjonalnie mieszając. Na koniec dodaj do miski czekoladowe płatki i truskawki.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Bakerita

PŁATKI OWSIANE Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI

Składniki:

1/2 szklanki borówek amerykańskich

1/2 szklanki płatków owsianych

1 szklanka mleka migdałowego

1 łyżka nasion chia

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

2 łyżeczki ksylitolu

Wykonanie:

W małym garnku podgrzej jagody z 1/4 szklanki wody. Kiedy jagody zaczną puszczać sok, przenieś je do słoiczka lub miseczki i wymieszaj z płatkami owsianymi, mlekiem migdałowym, nasionami chia i przyprawami. Przykryj je i pozostaw w lodówce na około 4 godziny, do momentu aż płatki dobrze nasiąkną mlekiem i sokiem z borówek.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Kim’s Cravings

Zobacz także: