Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>
Wczesne lato to okres kwitnienia czarnego bzu. Tym bardziej warto, przez te kilka tygodni, skorzystać z jego smakowych walorów i leczniczych właściwości. Przy okazji pięknej pogody i zbliżającego się weekendu, chciałam zaprezentować Wam kilka świetnych przepisów na orzeźwiające drinki z dodatkiem syropu z czarnego bzu.
Kwiaty czarnego bzu mają mnóstwo zdrowotnych zalet, m.in. działają antywirusowo, przeciwzapalnie i oczyszczająco, a przy okazji polepszają odporność, przyspieszają przemianę materii oraz wzmacniają naczynia włosowate.
Syrop z kwiatów czarnego bzu możesz wykonać w prosty sposób (przepis na niego znajdziesz poniżej). Pospiesz się póki trwa okres ich kwitnienia. Kwiatostany najlepiej jest zbierać rano, zaraz po tym, jak odparuje z nich rosa.
DRINKI Z KWIATÓW CZARNEGO BZU
LEMONIADA Z SYROPEM Z KWIATÓW CZARNEGO BZU
Składniki:
Na syrop z kwiatów czarnego bzu:
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki miodu
kwiaty z 5-6 gałązek bzu
sok z połowy cytryny
Na lemoniadę:
sok z 10 cytryn (+ 2 cytryny pokrojone w plasterki)
2 litry wody
miód (do dosłodzenia)
gin (do wersji z alkoholem)
Wykonanie:
W małym rondelku podgrzej sok z cytryny, kwiaty bzu, miód i wodę. Doprowadź syrop do wrzenia. Kiedy roztopi się miód, usuń rondelek z kuchenki, przykryj go i odstaw do ostygnięcia. Po tym czasie przenieś syrop do naczynia, odcedź kwiaty bzu (zachowaj je na później do posypania na wierzch) i wstaw na całą noc do lodówki.
Aby zrobić lemoniadę, wyciśnij cytryny, w tym dwie pokrój na plasterki. Do dużego dzbanka dodaj plasterki cytryn, sok cytrynowy, wodę i syrop. Jeśli chcesz, żeby drink był słodszy, dodaj do niego więcej miodu. Napój serwuj schłodzony, a jeśli masz ochotę na wersję z alkoholem, dodaj do niego trochę ginu.
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Vegetarian Ventures
GIN Z SOKIEM Z JABŁEK I SYROPEM Z KWIATÓW CZARNEGO BZU
Składniki (na 8 drinków):
250ml ginu
200ml syropu z kwiatów czarnego bzu
1 litr niesłodzonego soku jabłkowego
plasterki jabłka i kostki lodu
Wykonanie:
W dużym dzbanku wymieszaj ze sobą gin z syropem z kwiatów czarnego bzu. Następnie podziel miksturę na 8 szklanek, dodaj sok jabłkowy, plasterki jabłek oraz kostki lodu. Gotowe!
Przepis pochodzi z magazynu Good Food
OGÓRKOWY SZPRYCER Z SYROPEM Z KWIATÓW CZARNEGO BZU
Składniki:
1 ogórek
1/2 butelki białego wina
200ml syropu z kwiatów czarnego bzu
kilka gałązek mięty
2 litry wody gazowanej
Wykonanie:
Pokrój ogórek na kawałki, a następnie wrzuć go do naczynia blendera z dodatkiem wina i syropu z bzu. Zblenduj wszystko, a później przelej przez sitko do wielkiego dzbanka. Pulpę ogórkową ponownie przenieś do naczynia blendera i znów ją zmiksuj. Następnie przelej ją przez sitko do dzbanka. Dodaj 1-2 łyżki miąższu ogórkowego do napoju. Schłodź wszystko przed podaniem. Do szklanek dodaj kostki lodu i listki mięty, napełnij alkoholem pół szklanki, a resztę zalej wodą.
Przepis pochodzi z magazynu Good Food