Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>

Przepyszny deser podawany na zimno może być ciekawą alternatywą dla klasycznych lodów, które stanowią częsty wybór deseru w okresie letnim. Ta tarta z kremem z masła orzechowego, z dodatkiem gorzkiej czekolady i drobno posiekanych orzeszków, jest bezglutenowa oraz nie zawiera nabiału, ani cukru rafinowanego. Może być świetną propozycją dla wegan, gdyż nie ma w niej żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Na dodatek idealnie wpisuje się w jadłospisy z Klubu Kasi.

Tarta z kremem z masła orzechowego nie ma nic wspólnego z niezdrowymi ciastami, jakie najczęściej znajdziemy w cukierniach. Masło orzechowe zawiera dobre tłuszcze nienasycone, dlatego nie należy się jego obawiać na diecie. Poza tym jest doskonałym źródłem witamin A, B i E oraz białka. Dostarcza też dużo energii – z tego względu często jest polecane sportowcom oraz osobom prowadzącym aktywny tryb życia.

Czekolada to z kolei doskonałe źródło żelaza i magnezu. Poprawia pamięć, wzmacnia serce, zapobiega powstawaniu zakrzepów oraz miażdżycy, oczyszcza nerki oraz ma mnóstwo przeciwutleniaczy, dlatego docenia się ją również za właściwości antynowotworowe.

Poznaj przepis na smaczną orzechowo-czekoladową tartę.

zakwaszenie organizmu

TARTA Z KREMEM Z MASŁA ORZECHOWEGO

Składniki:

Ciasto:

1 i 1/2 szklanki prażonych orzechów nerkowca

1 szklanka surowego kokosa

3 łyżki kakao

3 łyżki roztopionego oleju kokosowego

Nadzienie orzechowe:

1 i 1/2 szklanki masła orzechowego (bez soli, cukru i oleju palmowego)

1/2 szklanki daktyli

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

2 szklanki śmietanki kokosowej (ubitej)

50 g gorzkiej czekolady (pokruszonej)

1/2 szklanki mleka kokosowego

dowolne orzechy (drobno posiekane)

Wykonanie:

W naczyniu blendera zmiksuj ze sobą nerkowce, kokosa i kakao. Dodaj olej kokosowy i ponownie zmiksuj. Ciasto powinno być lepkie i łatwe do uformowania w kulkę. Następnie rozgnieć ciasto na formie do tarty, po czym wstaw je do zamrażalnika na  około 15 minut.W międzyczasie, w naczyniu blendera połącz ze sobą masło orzechowe, daktyle, ekstrakt waniliowy i zmiksuj wszystko na gładką i kremową masę. W oddzielnej dużej misce zmiksuj śmietankę kokosową, tak, żeby powstała z niej bita śmietana. Następnie przenieś śmietankę do mikstury z masłem orzechowym i dokładnie wymieszaj ze sobą składniki. Wyciągnij ciasto z zamrażalnika i rozprowadź na nim orzechowe nadzienie. Wstaw ciasto ponownie do zamrażalnika. W rondelku roztop czekoladę i mleko kokosowe, a następnie rozprowadź ją na orzechowej warstwie i posyp pokruszonymi orzechami. Ciasto wstaw do zamrażalnika na około 1-2 godziny. Tartę serwuj po 10 minutach od wyciągnięcia z zamrażalnika.

Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Half Baked Harvest

Zobacz także: