Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi, dołącz też do naszej społeczności, specjalnej grupy na Facebooku, gdzie nawzajem się wspieramy, wymieniamy przepisami i działamy!

Czas na burgery warzywne, mój nowy przepis to burger z fasoli!

  burgery z fasoli

Popularne: Poznaj nowe przepisy na 100% bezglutenowe wypieki!

Oto nowy, jeszcze cieplutki przepis na super smaczne burgery z fasoli. To idealny pomysł na zdrowy obiad 🙂 W składnikach znajdziecie ugotowaną komosę ryżową, która ma mnóstwo dobrych właściwości dla zdrowia, a przede wszystkim jest bezglutenowa. Białko pochodzi z gotowanej fasoli, która ma mnóstwo dobrego błonnika, kwasu foliowego, beta – karotenu, antyoksydantów i flawonoidów, co czyni ją świetnym produktem opóźniającym starzenie się.

W przepisie wykorzystałam nieco owczego sera pecorino romano, który świetnie nadaje się do takich burgerów ponieważ jest delikatny i nie ciągnie się.

Mój burger z fasoli podałam z sałatą, frytkami  z batatów i ziemniaków, które pokroiłam moją nową maszynką spiralną do warzyw, dzięki czemu wyglądają nieco inaczej niż tradycyjne frytki. Ponieważ są dużo cieńsze

Smakują naprawdę obłędnie. To zdrowsza alternatywa dla mięsnych burgerów 🙂

Jeśli nie masz pomysłu na szybki obiad, to te burgery są idealną propozycją!

Dlaczego warto jeść komosę ryżową?

  • KOMOSA RYŻOWA ZAWIERA WSZYSTKIE NIEZBĘDNE DLA CZŁOWIEKA AMINOKWASY
  • MA DWA RAZY WIĘCEJ WAPNIA NIŻ MLEKO
  • JEST PEŁNA WARTOŚCIOWYCH PRZECIWUTLENIACZY
  • ZAWIERA MNÓSTWO ZDROWEGO BŁONNIKA
  • MA NISKI INDEKS GLIKEMICZNY
  • MA MNÓSTWO WITAMIN I MINERAŁÓW

Przepis na 9 burgerów

  • 1 szklanka ugotowanej, białej fasoli (można ją zmiksować lub zgnieść widelcem)
  • 1 jajko
  • 2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej lub kaszy jaglanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

szczypiorek do posypania burgerów

Przepis na sos

2 łyżki domowego majonezu
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 duży ząbek czosnku

pieprz do smaku

Wartość odżywcza 1 burgera:

Białko: 5 g
Tłuszcze: 2,5 g
Węglowodany: 15 g
Błonnik: 2,2 g
Wartość odżywcza: 103 kcal

Wykonanie

Ugotuj białą fasolę, zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, a następnie dokładnie zgnieć ją widelcem.

Tak powinna wyglądać fasola po ugotowaniu i rozgnieceniu jej widelcem.

Do fasoli dodajemy ugotowaną komosę ryżową, natkę pietruszki, jajko, starty ser pecorino romano. Dokładnie mieszamy.

Z przygotowanej masy formujemy kotlety dowolnej wielkości. Moje było dość spore i miały około 13 cm. Uformowane burgery ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika.

Popularne: Ta roślina wywołuje poważne choroby, a nawet raka!

Kotlety piecz w piekarniku przez około 30 minut, aż nabiorą złotego koloru.

Podawaj z ulubionymi sałatami, ja dodałam klasyczne zielone sałaty, a właściwie mix sałat i polałam sosem z dodatkiem majonezu, octu jabłkowego i czosnku.

SMACZNEGO!

Tradycyjne hamburgery zawsze podawane są z frytkami smażonymi na głębokim tłuszczu. Postanowiłam znacznie ograniczyć kaloryczność takich frytek i pokroiłam je w spiralnej krajalnicy do warzyw. Ułożyłam je na tej samej blasze co hamburgery, przyprawiłam solą i pieprzem, oraz skropiłam oliwą z oliwek. Piekłam około 30 minut z termoobiegiem, tak jak burgery z fasoli.

Zobacz także

Przepis na ciasteczka z masła migdałowego. Musisz ich spróbować!

3 pyszne kolacje, jakie możesz zrobić w wolnowarze

Przepis na proste i bardzo smaczne ciasto z cukinii na słono